HEM

Aktuellt

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

När 1350 festsugna gäster sätter sig till bords på Nobelfesten går det åt några flaskor. Närmare bestämt 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin. Men inte heller i år bjuds det på svenskt vin.

Nobelfesten är världens mest prestigefyllda bankett. Menyn är varje år föremål för stor uppmärksamhet, men brukar vara en hemlighet fram till dess att faten bärs in i Blå hallen i Stockholms stadshus. Imorgon, den 10 december, är det dags igen. Politiker, kungligheter och forskare klär på sig sina finaste festkläder – och ser fram emot tjusig dukning, läcker mat och fin dryck. 400 flaskor champagne går åt till förrätten och till huvudrätten väntas 450 flaskor att drickas upp. Men det är än så länge oklart om det rör sig om rött eller vitt vin.

Det enda vi vet än så länge är att något svenskt vin blir det inte i år heller. I fjol ville Svenska Dryckesakademien ändra på det och skrev ett öppet brev till Nobelstiftelsen för att be dem se möjligheten i att servera svenska drycker på festernas fest. Men ett svenskt vin på festborden får alltså vänta minst ett år till.

I fjol bjöds det på Champagne Taittinger Brut Millésimé 2013. Till huvudrätten fick gästerna ett rött vin, Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2016 – och det var andra gången producenten Gérard Bertrand fick förtroendet att leverera vinet till huvudrätten. Första gången var 2013 då gästerna bjöds på det populära Château L’Hospitalet La Réserve Rouge. Det vita vinet som bjöds i fjol var Ruppertsberger Riesling Auslese 2014.

Taittinger Brut Millésimé
2015
Taittinger Brut Millésimé
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
749 kr

Gérard Bertrand Cigalus Rouge
2021
Gérard Bertrand Cigalus Rouge
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
389 kr

Ruppertsberger Riesling Auslese
2020
Ruppertsberger Riesling Auslese
375 ml - 9% -
99 kr

Nobelfesten i siffror:

1350 antal gäster
350 meter bord – och 500 meter linneduk
5400 glas
190 personer som serverar
400 flaskor champagne
450 flaskor vin


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguiden löser bubbelpaniken

Vinguiden löser bubbelpaniken

Bubbelpanik? Lugn, vi löser det. Vinguiden rekommenderar fem av de bästa champagnerna som finns i Systembolagets fasta sortiment. Men skynda, snart tar året slut. Visst ska det drickas bubbel när kl..

Läs mer
Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Vinguiden blev inbjudna att närvara på Tallink Grupp lansering av Tallink & Silja Line Ship’s Wines and Beers 2022 – en exklusiv samling av fem egna märkesviner och två hantverksöl f..

Läs mer
Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

En ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin kommer från oväntat håll. Finländske uppfinnaren Sami Gauffin har skapat Winemill som på 15 minuter tar bort en stor del alkohol. – Vi kan ta bort en ..

Läs mer
5 kända politikers favoritdrycker

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av ..

Läs mer
Sjung om studentens lyckliga dar!

Sjung om studentens lyckliga dar!

Nu dröjer det inte länge innan gatorna och torgen fylls av glädje, skratt och stolthet. Mitt i havet av sommarfina ungdomar med mössan på svaj trängs stolta föräldrar med varma glädjetårar längs kin..

Läs mer
Maskrosvinet gör comeback

Maskrosvinet gör comeback

Under många år var maskrosvinet förbjudet, men sedan 1994 är det återigen lagligt att göra maskrosvin. Nu när våren gör sitt intåg kommer snart dessa gula blommor att börja spira på ängar och i träd..

Läs mer