HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

När 1350 festsugna gäster sätter sig till bords på Nobelfesten går det åt några flaskor. Närmare bestämt 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin. Men inte heller i år bjuds det på svenskt vin.

Nobelfesten är världens mest prestigefyllda bankett. Menyn är varje år föremål för stor uppmärksamhet, men brukar vara en hemlighet fram till dess att faten bärs in i Blå hallen i Stockholms stadshus. Imorgon, den 10 december, är det dags igen. Politiker, kungligheter och forskare klär på sig sina finaste festkläder – och ser fram emot tjusig dukning, läcker mat och fin dryck. 400 flaskor champagne går åt till förrätten och till huvudrätten väntas 450 flaskor att drickas upp. Men det är än så länge oklart om det rör sig om rött eller vitt vin.

Det enda vi vet än så länge är att något svenskt vin blir det inte i år heller. I fjol ville Svenska Dryckesakademien ändra på det och skrev ett öppet brev till Nobelstiftelsen för att be dem se möjligheten i att servera svenska drycker på festernas fest. Men ett svenskt vin på festborden får alltså vänta minst ett år till.

I fjol bjöds det på Champagne Taittinger Brut Millésimé 2013. Till huvudrätten fick gästerna ett rött vin, Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2016 – och det var andra gången producenten Gérard Bertrand fick förtroendet att leverera vinet till huvudrätten. Första gången var 2013 då gästerna bjöds på det populära Château L’Hospitalet La Réserve Rouge. Det vita vinet som bjöds i fjol var Ruppertsberger Riesling Auslese 2014.

Taittinger Brut Millésimé
2015
Taittinger Brut Millésimé
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
629 kr

Gérard Bertrand Cigalus Rouge
2019
Gérard Bertrand Cigalus Rouge
750 ml - 15.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
315 kr

Ruppertsberger Riesling Auslese
2020
Ruppertsberger Riesling Auslese
375 ml - 9% -
99 kr

Nobelfesten i siffror:

1350 antal gäster
350 meter bord – och 500 meter linneduk
5400 glas
190 personer som serverar
400 flaskor champagne
450 flaskor vin


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

7 viner som passar utmärkt till din picknick

7 viner som passar utmärkt till din picknick

Äntligen verkar vårsolen vara här för att stanna, precis i tid till picknickens dag den 22/5. Vill du packa korgen full med godsaker, men slippa bära alltför tungt? Vinguiden tipsar om drycker i små..

Läs mer
Ny forskning: Vin gör dig mättare

Ny forskning: Vin gör dig mättare

En ny svensk forskningsstudie visar att ett glas rött vin till maten kan göra det lättare att hålla vikten. Vinet kan göra dig både mättare och minska sötsuget. – Jag tycker det här bidrar till kuns..

Läs mer
Tre viner som lyser upp mörka november

Tre viner som lyser upp mörka november

Mörkt, dystert och grått. November är månaden som är svår att älska. Många svenskar upplever att deras energinivå påverkas negativt av de korta dagarna och de har problem att orka med vardagens måst..

Läs mer
Fira den speciella dagen med champagne!

Fira den speciella dagen med champagne!

Nu kommer dagen när vi förväntas öppna en flaska champagne. Fredag 16 oktober är internationella champagnedagen – och den bör förstås firas med klass. Här får du tips på några riktigt bra och ..

Läs mer
De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

Här är vinfamiljen som firar Nya Zeelands nationaldag lite extra – med vin från egna odlingarna. Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per å..

Läs mer
Super-champagnen du bör spara

Super-champagnen du bör spara

Visserligen kostar flaskan 1500 kronor. Men den här Bollinger-champagnen ska sparas till ett väldigt speciellt tillfälle i ditt liv. Bollinger La Grande Année (det stora året) 2012 är drycken som bö..

Läs mer