HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

När 1350 festsugna gäster sätter sig till bords på Nobelfesten går det åt några flaskor. Närmare bestämt 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin. Men inte heller i år bjuds det på svenskt vin.

Nobelfesten är världens mest prestigefyllda bankett. Menyn är varje år föremål för stor uppmärksamhet, men brukar vara en hemlighet fram till dess att faten bärs in i Blå hallen i Stockholms stadshus. Imorgon, den 10 december, är det dags igen. Politiker, kungligheter och forskare klär på sig sina finaste festkläder – och ser fram emot tjusig dukning, läcker mat och fin dryck. 400 flaskor champagne går åt till förrätten och till huvudrätten väntas 450 flaskor att drickas upp. Men det är än så länge oklart om det rör sig om rött eller vitt vin.

Det enda vi vet än så länge är att något svenskt vin blir det inte i år heller. I fjol ville Svenska Dryckesakademien ändra på det och skrev ett öppet brev till Nobelstiftelsen för att be dem se möjligheten i att servera svenska drycker på festernas fest. Men ett svenskt vin på festborden får alltså vänta minst ett år till.

I fjol bjöds det på Champagne Taittinger Brut Millésimé 2013. Till huvudrätten fick gästerna ett rött vin, Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2016 – och det var andra gången producenten Gérard Bertrand fick förtroendet att leverera vinet till huvudrätten. Första gången var 2013 då gästerna bjöds på det populära Château L’Hospitalet La Réserve Rouge. Det vita vinet som bjöds i fjol var Ruppertsberger Riesling Auslese 2014.

Taittinger Brut Millésimé
2015
Taittinger Brut Millésimé
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
659 kr

Gérard Bertrand Cigalus Rouge
2020
Gérard Bertrand Cigalus Rouge
750 ml - 15.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
345 kr

Ruppertsberger Riesling Auslese
2020
Ruppertsberger Riesling Auslese
375 ml - 9% -
99 kr

Nobelfesten i siffror:

1350 antal gäster
350 meter bord – och 500 meter linneduk
5400 glas
190 personer som serverar
400 flaskor champagne
450 flaskor vin


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Champagne från budget till lyx

Champagne från budget till lyx

Finns det något som passar till allt i jul och nyår? Champagne så klart! Du kan välja allt från budget och lyx – champagne gifter sig med det mesta. Här är Vinguidens bästa tips för att njuta maxima..

Läs mer
Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Skål och grattis, vinälskare! Priserna på vin väntas framöver falla till de lägsta nivåerna på fem år – främst tack vare ett överskott på druvor från Kalifornien. Det är några lyckliga omständighete..

Läs mer
Strunta i köphetsen – njut av Black Friday-viner

Strunta i köphetsen – njut av Black Friday-viner

Black Friday innebär numera köphysteri och köer i butiker. Men Vinguiden vill göra den dagen till något annat – en mysig stund i soffan med ett mörkt vin. Här rekommenderar vi några passande flaskor..

Läs mer
Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag sker ett av årets största produktsläpp i Systembolagets ordinarie sortiment. 60 nya drycker – varav 25 nya röda viner. Och vill du vara miljövänlig kan du bära hem flaskorna i gamla hotel..

Läs mer
Nya lyxiga champagner med fyrverkeribox

Nya lyxiga champagner med fyrverkeribox

Här är den nya lyxiga presentboxen från Moët & Chandon för vinterns högtider. Champagnen Moët & Chandon Impérial Brut Limited Edition passar perfekt för både fester och jul- och nyårsfiran..

Läs mer
Fira champagnedagen – här är 10 bubbliga fakta

Fira champagnedagen – här är 10 bubbliga fakta

Internationella champagnedagen 2021 infaller i år fredagen den 15 oktober – och firas som sig bör med en flaska äkta champagne. I perfekt tid till den stora dagen släpper Dom Pérignon och Lady Gaga ..

Läs mer