När 1350 festsugna gäster sätter sig till bords på Nobelfesten går det åt några flaskor. Närmare bestämt 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin. Men inte heller i år bjuds det på svenskt vin.
Nobelfesten är världens mest prestigefyllda bankett. Menyn är varje år föremål för stor uppmärksamhet, men brukar vara en hemlighet fram till dess att faten bärs in i Blå hallen i Stockholms stadshus. Imorgon, den 10 december, är det dags igen. Politiker, kungligheter och forskare klär på sig sina finaste festkläder – och ser fram emot tjusig dukning, läcker mat och fin dryck. 400 flaskor champagne går åt till förrätten och till huvudrätten väntas 450 flaskor att drickas upp. Men det är än så länge oklart om det rör sig om rött eller vitt vin.
Det enda vi vet än så länge är att något svenskt vin blir det inte i år heller. I fjol ville Svenska Dryckesakademien ändra på det och skrev ett öppet brev till Nobelstiftelsen för att be dem se möjligheten i att servera svenska drycker på festernas fest. Men ett svenskt vin på festborden får alltså vänta minst ett år till.
I fjol bjöds det på Champagne Taittinger Brut Millésimé 2013. Till huvudrätten fick gästerna ett rött vin, Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2016 – och det var andra gången producenten Gérard Bertrand fick förtroendet att leverera vinet till huvudrätten. Första gången var 2013 då gästerna bjöds på det populära Château L’Hospitalet La Réserve Rouge. Det vita vinet som bjöds i fjol var Ruppertsberger Riesling Auslese 2014.
1350 antal gäster
350 meter bord – och 500 meter linneduk
5400 glas
190 personer som serverar
400 flaskor champagne
450 flaskor vin
Tilltugg, förrätt eller huvudrätt? Fredagskocken Mattias Larsson löser uppgiften.
Brie, parmesan, cheddar och camembert…eller varför inte en svensk Västerbottensost? I smaklökarnas värld är det ingen nyhet att god ost blir ännu godare i kombination med ett gott vin. Ostar h..
Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner. Januari är årets..
Hört talas om begreppet Blanc de blancs? Det är ett vitt vin tillverkat på endast gröna druvor. Helt normalt i vanliga fall, när man gör stilla viner, men inte lika normalt när det kommer till bubbe..
Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..
Black Friday innebär numera köphysteri och köer i butiker. Men Vinguiden vill göra den dagen till något annat – en mysig stund i soffan med ett mörkt vin. Här rekommenderar vi några passande flaskor..