HEM

Aktuellt

Roséviner älskar vegetarisk mat

Det rosa utbudet har aldrig varit så stort som det är nu. Men det kan samtidigt vara svårt att veta vad som ska avsmakas till det vegetariska matbordet. Vinguiden har provat roséviner under hela våren och kommer därför med lämpliga tips.

Det är helt avgörande att vädret är bra för att rosévinskonsumtionen ska nå nya höjder. Det har vi sett de senaste somrarna och så fort solen tittar fram, plockar vi fram den rosa flaskan. Det har med andra ord börjat halvbra för rosévinets räkning.

Samtidigt uppdaterar vi vår kunskap och ser att vinet, det rosa, har fler användningsområden än som accent en solig eftermiddag på terrassen. Nu är det inte bara som fördrink eller per automatik till kycklingrekommendationer. Vi ser att det rosa vinet står upp bra mycket bättre än så.

Ökat användningsområde

Den gamla kulinariska jantelagen sa ju: Vitt till fisk, rött till kött och rosé när inget annat passar. Glöm den devisen! Ett glas komplext rosévin till grillad torskrygg som serveras med en saffransrisotto med kryddiga inslag är ju en dröm och en inte så liten fingervisning om att vinet förtjänar all respekt. Idag, ska tilläggas. För även rosévinet har ju gjort en resa och i ärlighetens namn var det inte alltid bra det vi tidigare drack. Det finns ju stundtals ingen så sträng bedömare som just marknaden. Det fanns alltså en anledning till att vi inte konsumerade så mycket rosa vin för tio, kanske femton år sedan.

Men vad är det då som är så annorlunda? En handfull saker: Kvalitet. Koncentration. Komplexitet. Kontinuitet. Konsumenttillgänglighet. Och naturligtvis allt som följer på det.

I vinlandet Frankrike har rosévinet blivit så populärt att fransmännen faktiskt dricker mer rosévin än vitt vin. Jodå, det är faktiskt sant och i många i sydeuropeiska länder ser vi hur rosévinet vinner terräng. Men det är klart, i många delar är säsongen också betydligt längre än exempelvis på den nordiska marknaden.

Nu talar de flesta producenterna av rosévin även om vikten av att förlänga säsongen, att den inte inleds samma dag temperaturen skjuter i höjden och avbryts abrupt när kvicksilvret senare sjunker. Men kanske framför allt, att få konsumenter att inse att det bästa vinet blir ännu lite bättre med en bit mat till. Och varför inte överraska med sommarlätta, vegetariska rätter?

Bästa vegetariska mat- och rosévinskombination

Las Cañadas Rosado Bobal
2015
Las Cañadas Rosado Bobal
Härligt bärig i smaken, inslag av både röda körsbär, smultron, jordgubbar, lite zest i kryddig, smakintensiv stil. Passar perfekt till grillad halloumiburgare med pico de gallo-sås (stark!), toppa med rostad lök och ruccola.
750 ml - 12.50% -
119.00 kr
Brancaia Rosé
2016
Brancaia Rosé
Frisk, elegant ton med karaktär av blodapelsin, grapebitter nyans, smultron, vidlhallon, örter och en närmast tropisk ton. Passar perfekt tilll gnocchi med sötsyrlig tomatsås som toppas med färsk basilika, manchegoost och några droppar av bästa olivoljan.
750 ml - 12.50% -
129.00 kr
Las Torres Rosé Reserva Cabernet Sauvignon
2016
Las Torres Rosé Reserva Cabernet Sauvignon
Tydlig druvkaraktär, inslag av svarta vinbär, krusbär, röda viner, fin fräschör med inslag även av både citrus och jordgubbar. Passar perfekt till grönsakschili på bönbas (stora vita bondbönor) med stekta grönsaker och massor av kryddor och en släng av vinet i såsen.
750 ml - 12.00% -
79.00 kr
Periquita Rosé Alcohol Free
2022
Periquita Rosé Alcohol Free
Lättsam, aningen fruktsöt ton med bäriga inslag, lite spritsig med tropisk frukt och karaktär av jordgubbar och apelsin. Falafel med avokadoröra på rödlök, citron, vitlök och mustiga kryddor som spiskummin, mynta och muskot.
750 ml - 0.5% - Sockerhalt 2.9 g per 100 ml
59 kr
Vin Gris de Cigare Bonny Doon
2016
Vin Gris de Cigare Bonny Doon
Medelfyllig, lite kraftigare rosé med inslag av kryddor, jordgubbar, röda bär, röda äpplen i sammansatt stil. Passar perfekt till friterad aubergin med stark vitlökssås, rostade rotfrukter och pressad lime som serveras i pitabröd.
750 ml - 13.50% -
149.00 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

”Brangelina” ska göra unik rosé-champagn..

”Brangelina” ska göra unik rosé-champagn..

De slåss om sina barn och om pengar. Men när det gamla Hollywoodparet Brad Pitt och Angelina Jolie ska ge ut en ny champagne kan de faktiskt samsas. – Vi har kombinerat kunskapen från Provence med c..

Läs mer
Kocken & Vinet: Rosévin året om?

Kocken & Vinet: Rosévin året om?

Mattias Larsson på jakt efter menyn till rosa vin i alla väder.

Läs mer
Rosévin i storslagen miljö

Rosévin i storslagen miljö

Det rosa vinet har idag fått en helt annan prägel. Borta är masskonsumtion (nåja) och fram träder en del mycket spännande viner av hög kvalitet. Det är Provence som återigen sätter trenden. Egendome..

Läs mer
#Mändrickerrosé

#Mändrickerrosé

Våren 2019 är inget undantag: när termometern stiger förvandlas vi vanliga medelålders män till altankillar: med urtvättade shorts och t-shirt med tryck. Praktiskt – ja. Stiligt – knappa..

Läs mer
Härliga nyheten: Då kan vi börja dricka rosé-prosecc..

Härliga nyheten: Då kan vi börja dricka rosé-prosecc..

De italienska myndigheterna har till slut gett sitt godkännande. Rosé-prosecco får produceras. Det betyder att vi kan njuta av det nya bubblet i början av nästa år. – Vi är tacksamma över att äntlig..

Läs mer
Leif GW: Här är mitt nya vin

Leif GW: Här är mitt nya vin

Nu vill Leif GW Persson bejaka sin mjukare sida. Därför lanserar han ett rosévin lagom till sommaren. – Äntligen sommar och hög tid att dricka att glas rosévin, enbart. För att bejaka min mjukare si..

Läs mer