HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Roséviner älskar vegetarisk mat

Det rosa utbudet har aldrig varit så stort som det är nu. Men det kan samtidigt vara svårt att veta vad som ska avsmakas till det vegetariska matbordet. Vinguiden har provat roséviner under hela våren och kommer därför med lämpliga tips.

Det är helt avgörande att vädret är bra för att rosévinskonsumtionen ska nå nya höjder. Det har vi sett de senaste somrarna och så fort solen tittar fram, plockar vi fram den rosa flaskan. Det har med andra ord börjat halvbra för rosévinets räkning.

Samtidigt uppdaterar vi vår kunskap och ser att vinet, det rosa, har fler användningsområden än som accent en solig eftermiddag på terrassen. Nu är det inte bara som fördrink eller per automatik till kycklingrekommendationer. Vi ser att det rosa vinet står upp bra mycket bättre än så.

Ökat användningsområde

Den gamla kulinariska jantelagen sa ju: Vitt till fisk, rött till kött och rosé när inget annat passar. Glöm den devisen! Ett glas komplext rosévin till grillad torskrygg som serveras med en saffransrisotto med kryddiga inslag är ju en dröm och en inte så liten fingervisning om att vinet förtjänar all respekt. Idag, ska tilläggas. För även rosévinet har ju gjort en resa och i ärlighetens namn var det inte alltid bra det vi tidigare drack. Det finns ju stundtals ingen så sträng bedömare som just marknaden. Det fanns alltså en anledning till att vi inte konsumerade så mycket rosa vin för tio, kanske femton år sedan.

Men vad är det då som är så annorlunda? En handfull saker: Kvalitet. Koncentration. Komplexitet. Kontinuitet. Konsumenttillgänglighet. Och naturligtvis allt som följer på det.

I vinlandet Frankrike har rosévinet blivit så populärt att fransmännen faktiskt dricker mer rosévin än vitt vin. Jodå, det är faktiskt sant och i många i sydeuropeiska länder ser vi hur rosévinet vinner terräng. Men det är klart, i många delar är säsongen också betydligt längre än exempelvis på den nordiska marknaden.

Nu talar de flesta producenterna av rosévin även om vikten av att förlänga säsongen, att den inte inleds samma dag temperaturen skjuter i höjden och avbryts abrupt när kvicksilvret senare sjunker. Men kanske framför allt, att få konsumenter att inse att det bästa vinet blir ännu lite bättre med en bit mat till. Och varför inte överraska med sommarlätta, vegetariska rätter?

Bästa vegetariska mat- och rosévinskombination

Las Cañadas Rosado Bobal
2015
Las Cañadas Rosado Bobal
Härligt bärig i smaken, inslag av både röda körsbär, smultron, jordgubbar, lite zest i kryddig, smakintensiv stil. Passar perfekt till grillad halloumiburgare med pico de gallo-sås (stark!), toppa med rostad lök och ruccola.
750 ml - 12.50% -
119.00 kr
Brancaia Rosé
2016
Brancaia Rosé
Frisk, elegant ton med karaktär av blodapelsin, grapebitter nyans, smultron, vidlhallon, örter och en närmast tropisk ton. Passar perfekt tilll gnocchi med sötsyrlig tomatsås som toppas med färsk basilika, manchegoost och några droppar av bästa olivoljan.
750 ml - 12.50% -
129.00 kr
Las Torres Rosé Reserva Cabernet Sauvignon
2016
Las Torres Rosé Reserva Cabernet Sauvignon
Tydlig druvkaraktär, inslag av svarta vinbär, krusbär, röda viner, fin fräschör med inslag även av både citrus och jordgubbar. Passar perfekt till grönsakschili på bönbas (stora vita bondbönor) med stekta grönsaker och massor av kryddor och en släng av vinet i såsen.
750 ml - 12.00% -
79.00 kr
Periquita Rosé Alcohol Free
Periquita Rosé Alcohol Free
Lättsam, aningen fruktsöt ton med bäriga inslag, lite spritsig med tropisk frukt och karaktär av jordgubbar och apelsin. Falafel med avokadoröra på rödlök, citron, vitlök och mustiga kryddor som spiskummin, mynta och muskot.
750 ml - 0.5% - Sockerhalt 4.5 g per 100 ml
49 kr
Vin Gris de Cigare Bonny Doon
2016
Vin Gris de Cigare Bonny Doon
Medelfyllig, lite kraftigare rosé med inslag av kryddor, jordgubbar, röda bär, röda äpplen i sammansatt stil. Passar perfekt till friterad aubergin med stark vitlökssås, rostade rotfrukter och pressad lime som serveras i pitabröd.
750 ml - 13.50% -
149.00 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Musikinspirerat rosévin med stjärnglans

Musikinspirerat rosévin med stjärnglans

Filmstjärnan Brad Pitts nya vin “Studio” hyllar vinhuset Miravals legendariska musikstudio, där flera världsstjärnor spelat in låtar. Under åren har Brad och den välkända vinfamiljen Perrin produce..

Läs mer
Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Han blev stormrik på sitt auktionshus och startade en vinodling i Frankrike. Men det var faktiskt mest en slump att Bengt Sundström blev vinodlare. Nu kan du köpa hans hyllade rosévin från Provence ..

Läs mer
Pitt och Jolie slåss om vingården Miraval

Pitt och Jolie slåss om vingården Miraval

Deras Miraval-viner hyllas och får höga betyg i hela världen. Och de har kunnat enas om delad vårdnad för barnen efter skilsmässan. Men vingården Chäteau Miraval, värd över en miljard miljoner, bråk..

Läs mer
Leif GW: Helt galet med bögstämpel på rosévin

Leif GW: Helt galet med bögstämpel på rosévin

Nu berättar Leif GW Persson i en exklusiv intervju för Vinguiden.com om sin vinsuccé och arbetet med att ta fram det senaste vinet: GW:s Rosa. Kriminologen valde ut sitt rosévin först efter noggrann..

Läs mer
Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Är du också trött på att svenska b-kändisar släpper viner? Superstjärnorna Brad Pitts och Angelina Jolies rosévin Studio by Miraval Rosé hyllas av testarna. Men vill du dricka Bon Jovis vin får du å..

Läs mer
Vårnyheten: ”En fulländad roséchampagne”

Vårnyheten: ”En fulländad roséchampagne”

Alldeles lagom till att vårkänslorna börjar sätta in kommer en rosa bubblande nyhet. Utmärkelserna haglar över Beaumont des Crayéres Grand Rosé trots det sansade priset. – Beaumont des Crayéres Gran..

Läs mer