HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Roséviner älskar vegetarisk mat

Det rosa utbudet har aldrig varit så stort som det är nu. Men det kan samtidigt vara svårt att veta vad som ska avsmakas till det vegetariska matbordet. Vinguiden har provat roséviner under hela våren och kommer därför med lämpliga tips.

Det är helt avgörande att vädret är bra för att rosévinskonsumtionen ska nå nya höjder. Det har vi sett de senaste somrarna och så fort solen tittar fram, plockar vi fram den rosa flaskan. Det har med andra ord börjat halvbra för rosévinets räkning.

Samtidigt uppdaterar vi vår kunskap och ser att vinet, det rosa, har fler användningsområden än som accent en solig eftermiddag på terrassen. Nu är det inte bara som fördrink eller per automatik till kycklingrekommendationer. Vi ser att det rosa vinet står upp bra mycket bättre än så.

Ökat användningsområde

Den gamla kulinariska jantelagen sa ju: Vitt till fisk, rött till kött och rosé när inget annat passar. Glöm den devisen! Ett glas komplext rosévin till grillad torskrygg som serveras med en saffransrisotto med kryddiga inslag är ju en dröm och en inte så liten fingervisning om att vinet förtjänar all respekt. Idag, ska tilläggas. För även rosévinet har ju gjort en resa och i ärlighetens namn var det inte alltid bra det vi tidigare drack. Det finns ju stundtals ingen så sträng bedömare som just marknaden. Det fanns alltså en anledning till att vi inte konsumerade så mycket rosa vin för tio, kanske femton år sedan.

Men vad är det då som är så annorlunda? En handfull saker: Kvalitet. Koncentration. Komplexitet. Kontinuitet. Konsumenttillgänglighet. Och naturligtvis allt som följer på det.

I vinlandet Frankrike har rosévinet blivit så populärt att fransmännen faktiskt dricker mer rosévin än vitt vin. Jodå, det är faktiskt sant och i många i sydeuropeiska länder ser vi hur rosévinet vinner terräng. Men det är klart, i många delar är säsongen också betydligt längre än exempelvis på den nordiska marknaden.

Nu talar de flesta producenterna av rosévin även om vikten av att förlänga säsongen, att den inte inleds samma dag temperaturen skjuter i höjden och avbryts abrupt när kvicksilvret senare sjunker. Men kanske framför allt, att få konsumenter att inse att det bästa vinet blir ännu lite bättre med en bit mat till. Och varför inte överraska med sommarlätta, vegetariska rätter?

Bästa vegetariska mat- och rosévinskombination

Härligt bärig i smaken, inslag av både röda körsbär, smultron, jordgubbar, lite zest i kryddig, smakintensiv stil. Passar perfekt till grillad halloumiburgare med pico de gallo-sås (stark!), toppa med rostad lök och ruccola.
750 ml - 12.50% -
119.00 kr
Frisk, elegant ton med karaktär av blodapelsin, grapebitter nyans, smultron, vidlhallon, örter och en närmast tropisk ton. Passar perfekt tilll gnocchi med sötsyrlig tomatsås som toppas med färsk basilika, manchegoost och några droppar av bästa olivoljan.
750 ml - 12.50% -
129.00 kr
Tydlig druvkaraktär, inslag av svarta vinbär, krusbär, röda viner, fin fräschör med inslag även av både citrus och jordgubbar. Passar perfekt till grönsakschili på bönbas (stora vita bondbönor) med stekta grönsaker och massor av kryddor och en släng av vinet i såsen.
750 ml - 12.00% -
79.00 kr
Lättsam, aningen fruktsöt ton med bäriga inslag, lite spritsig med tropisk frukt och karaktär av jordgubbar och apelsin. Falafel med avokadoröra på rödlök, citron, vitlök och mustiga kryddor som spiskummin, mynta och muskot.
750 ml - 0.5% - Sockerhalt 4.5 g per 100 ml
49 kr
Medelfyllig, lite kraftigare rosé med inslag av kryddor, jordgubbar, röda bär, röda äpplen i sammansatt stil. Passar perfekt till friterad aubergin med stark vitlökssås, rostade rotfrukter och pressad lime som serveras i pitabröd.
750 ml - 13.50% -
149.00 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa