HEM

Aktuellt

Roséviner älskar vegetarisk mat

Det rosa utbudet har aldrig varit så stort som det är nu. Men det kan samtidigt vara svårt att veta vad som ska avsmakas till det vegetariska matbordet. Vinguiden har provat roséviner under hela våren och kommer därför med lämpliga tips.

Det är helt avgörande att vädret är bra för att rosévinskonsumtionen ska nå nya höjder. Det har vi sett de senaste somrarna och så fort solen tittar fram, plockar vi fram den rosa flaskan. Det har med andra ord börjat halvbra för rosévinets räkning.

Samtidigt uppdaterar vi vår kunskap och ser att vinet, det rosa, har fler användningsområden än som accent en solig eftermiddag på terrassen. Nu är det inte bara som fördrink eller per automatik till kycklingrekommendationer. Vi ser att det rosa vinet står upp bra mycket bättre än så.

Ökat användningsområde

Den gamla kulinariska jantelagen sa ju: Vitt till fisk, rött till kött och rosé när inget annat passar. Glöm den devisen! Ett glas komplext rosévin till grillad torskrygg som serveras med en saffransrisotto med kryddiga inslag är ju en dröm och en inte så liten fingervisning om att vinet förtjänar all respekt. Idag, ska tilläggas. För även rosévinet har ju gjort en resa och i ärlighetens namn var det inte alltid bra det vi tidigare drack. Det finns ju stundtals ingen så sträng bedömare som just marknaden. Det fanns alltså en anledning till att vi inte konsumerade så mycket rosa vin för tio, kanske femton år sedan.

Men vad är det då som är så annorlunda? En handfull saker: Kvalitet. Koncentration. Komplexitet. Kontinuitet. Konsumenttillgänglighet. Och naturligtvis allt som följer på det.

I vinlandet Frankrike har rosévinet blivit så populärt att fransmännen faktiskt dricker mer rosévin än vitt vin. Jodå, det är faktiskt sant och i många i sydeuropeiska länder ser vi hur rosévinet vinner terräng. Men det är klart, i många delar är säsongen också betydligt längre än exempelvis på den nordiska marknaden.

Nu talar de flesta producenterna av rosévin även om vikten av att förlänga säsongen, att den inte inleds samma dag temperaturen skjuter i höjden och avbryts abrupt när kvicksilvret senare sjunker. Men kanske framför allt, att få konsumenter att inse att det bästa vinet blir ännu lite bättre med en bit mat till. Och varför inte överraska med sommarlätta, vegetariska rätter?

Bästa vegetariska mat- och rosévinskombination

Las Cañadas Rosado Bobal
2015
Las Cañadas Rosado Bobal
Härligt bärig i smaken, inslag av både röda körsbär, smultron, jordgubbar, lite zest i kryddig, smakintensiv stil. Passar perfekt till grillad halloumiburgare med pico de gallo-sås (stark!), toppa med rostad lök och ruccola.
750 ml - 12.50% -
119.00 kr
Brancaia Rosé
2016
Brancaia Rosé
Frisk, elegant ton med karaktär av blodapelsin, grapebitter nyans, smultron, vidlhallon, örter och en närmast tropisk ton. Passar perfekt tilll gnocchi med sötsyrlig tomatsås som toppas med färsk basilika, manchegoost och några droppar av bästa olivoljan.
750 ml - 12.50% -
129.00 kr
Las Torres Rosé Reserva Cabernet Sauvignon
2016
Las Torres Rosé Reserva Cabernet Sauvignon
Tydlig druvkaraktär, inslag av svarta vinbär, krusbär, röda viner, fin fräschör med inslag även av både citrus och jordgubbar. Passar perfekt till grönsakschili på bönbas (stora vita bondbönor) med stekta grönsaker och massor av kryddor och en släng av vinet i såsen.
750 ml - 12.00% -
79.00 kr
Periquita Rosé Alcohol Free
2022
Periquita Rosé Alcohol Free
Lättsam, aningen fruktsöt ton med bäriga inslag, lite spritsig med tropisk frukt och karaktär av jordgubbar och apelsin. Falafel med avokadoröra på rödlök, citron, vitlök och mustiga kryddor som spiskummin, mynta och muskot.
750 ml - 0.5% - Sockerhalt 2.9 g per 100 ml
59 kr
Vin Gris de Cigare Bonny Doon
2016
Vin Gris de Cigare Bonny Doon
Medelfyllig, lite kraftigare rosé med inslag av kryddor, jordgubbar, röda bär, röda äpplen i sammansatt stil. Passar perfekt till friterad aubergin med stark vitlökssås, rostade rotfrukter och pressad lime som serveras i pitabröd.
750 ml - 13.50% -
149.00 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

5 myter om rosévin – sant och falskt

5 myter om rosévin – sant och falskt

Rosé är en riktig sommarfavorit hos många svenskar, passande eftersom rosévin ska serveras väl kylt. Den rekommenderade dricktemperaturen är 8–10 grader, då kommer smakerna fram bäst och fruktsyran ..

Läs mer
Jill Johnson – rosé, jubileum och passionen för vin ..

Jill Johnson – rosé, jubileum och passionen för vin ..

Jill Johnson är en av våra mest folkkära artister som under 30 år har underhållit oss med sin rockiga countrymusik. Sedan 2019 har hon även en vinkollektion med namnet Nashville Stories, en hyllning..

Läs mer
3 vintips i trälåda

3 vintips i trälåda

Det infinner sig en extra lite lyxig känsla när vi tar fram ett vin som ligger i en trälåda – både om det är sex flaskor i lådan, eller endast en. Som present är det en given succé. Men även a..

Läs mer
3 goda Zinfandelvin värda att prova

3 goda Zinfandelvin värda att prova

Låt oss berätta lite mer om den mångsidiga druvan Zinfandel som ger allt ifrån smakrika och alkoholstarka rödviner till svala och lätta rosé. Vi passar även på att ge våra tre bästa tips på Zinfande..

Läs mer
Hyllade italienaren Casanova vill förföra dig i somm..

Hyllade italienaren Casanova vill förföra dig i somm..

Vinet beskrivs som charmören från Toscana. Och visst, om man bär namnet Casanova så är det stor chans att du förälskar dig i sommar. Här är Il Rosé di Casanova av den italienska topproducenten La Sp..

Läs mer
Sköna maj, välkommen! Bästa dryckerna att möta våren..

Sköna maj, välkommen! Bästa dryckerna att möta våren..

Sköna maj, välkommen! Till valborg och första maj passar det extra bra med friska och fräscha drycker. Många väljer mousserande – men det finns många andra viner som passar lika bra. Säg adjö till v..

Läs mer