HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Alentejo vindistrikt – soliga viner med spännande historia

Med böljande sommartemperaturer på över 40 grader krävs det en hel del av odlarna för att lyckas i korkekarnas högborg. I Portugals södra delar ligger landets största och kanske mest kända vindistrikt, Alentejo.

I det glesbefolkade och höglänta området odlas druvor med både blått och grönt skal, men de som resulterar i fruktiga och fylliga röda viner dominerar. Ser du inte Portugal som ett vinland? Då är det dags att tänka om.

Spännande och anrik historia

Man har kunnat konstatera att det under oerhört lång tid har odlats vin i regionen. Gamla lerkrukor och andra spännande fynd visar att man för över 2000 år sedan producerade vin i området. Men regionens vinproduktion föll inte alla i smaken. Mycket tyder nämligen på att kyrkans män mer eller mindre tvingade folket att odla och leverera vin. Ett elakt men smart drag av de mest förnämsta i samhället, som sedan kunde njuta av vinet som en del av skatteintäkterna.

Alentejos vindistrikt är landets största och delas in i åtta delregioner, där de flesta vingårdar ständigt hanterar det torra klimatet. Det är inte det lättaste att odla viner i sådana varma områden, men med rätt kunskap och teknik fungerar det bra. Man kan nog även ana att de svala nätterna ses som en skänk från ovan.

Kända druvor

Vingårdarna i distriktet trollar fram fantastiska och lättdruckna röda viner på druvor som Syrah, Cabernet Sauvignon, Aragones, Abundante, Tempranillo och Alicante.

Ser du beteckningen Alentejo DOC på flaskan kan du vara säker på att vinet håller hög standard. Från Alentejo vindistrikt kan du få uppleva både rustikt jordiga viner samtidigt som du finner de mer modernt rundare med härlig sötma och tydlig fruktighet.

Vindistriktets högst rankade vita viner görs på den inhemska gröna druvan Antão Vaz. Förutom hög alkoholprocent och medelhög syra bjuder den på kraftfulla aromer av ananas, mango och mandarin med mineralisk klang. Andra gröna druvor som odlas, för att nämna några, är Arinto samt den världskända Chardonnay.

Tre viner från Alentejo som är värda att prova:

Du kommer inte bli besviken om du beställer detta nyanserade vita vin på Antão Vaz. Det bjuder på en smaksensation av rang med sina röda äpplen, honung och torkade aprikoser. Vinet är medelfylligt och bär på en hög syra.

Vinet finns i Systembolagets tillfälliga sortiment och kostar 269 kr.
750 ml - 13% -
269 kr

Ett prisvärt strävt rött vin med fatkaraktär som passar lika väl till kött och lamm som till de vegetariska menyerna. Med tre olika druvors inslag av bland annat björnbär, kryddnejlika och lakrits håller detta syrliga vin mycket hög standard trots prislappen.

Vinet finns i Systembolagets fasta sortiment och kostar 95 kr.
750 ml - 14% -
95 kr

Casa Clara ligger i Alentejo och drivs av familjen Rogue do Vale och är döpt efter Clara Rogue do Vale. Familjen har producerat vin i regionen i cirka 40 år. Ungdomlig, fruktig smak med inslag av honungsmelon, gula päron, örter, mandelblommor och citrus.

Vinet finns i Systembolagets fasta sortiment och kostar 89 kr.
750 ml - 12.5% -
89 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa