HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Njut av skaldjur – med rätt vin

Krabba, musslor, räkor, hummer eller havskräftor…vattnas det i munnen nu? Havets läckerheter är ju både gott, festligt och lyxigt. Och för att göra upplevelsen extra bra rekommenderar vi några passande viner.

Är du också en av alla som älskar en festlig måltid med skaldjur? En av de stora fördelarna är att det som bästa havet kan ge oss också innebär enkel matlagning. Ofta behöver man ju inte göra mer än att ställa fram en tallrik ostron eller blåmusslor som hastigt har fått koka i vitt vin och lök, eller vispa samman en aioli till lite havskräftor – resten gör naturen.

Ett annat stort plus är fisk och skaldjur får oss att må bättre. Det är ju ingen slump att Livsmedelsverket tycker att vi ska äta havsmat två till tre gånger i veckan. Skaldjur är en utmärkt proteinkälla, som också innehåller mycket vitaminer och mineraler, bland annat vitamin D och selen. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. medan selen är viktigt för kroppens immunsystem och skyddar cellerna från att åldras snabbt. Rena hälsokurerna alltså!

Men så kommer vi till den svåra biten: vilket vin ska man dricka till skaldjur? Det finns ju så många sorter att välja på. En liten grundregel är att ett friskt och fruktigt vin passar bäst eftersom skaldjur ofta är relativt salta. Ett vitt vin som inte lagrats på fat – gärna med syrlig smak – passar bäst, enligt många experter.

Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc
2021
Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc
En sauvignon blanc från Nya Zeelands sydliga ö med ungdomlig doft och
inslag av krusbär, päron, nässlor, passionsfrukt och lime.

Vinproducenten Saint Clair Family Estate började göra egna viner för 25 år sedan och har vuxit med de populära vinerna. Idag förfogar man över 37 vingårdar, inklusive odlingar hos kontrakterade vinodlare.

750 ml - 13% -
99 kr

El Miracle Cava Brut
El Miracle Cava Brut
En cava på 60% Macabeo och 40% Chardonnay. Och producenten är rutinerad: Bodegas Vicente Gandía har odlat vin i snart 100 år och och idag består vingårdarna i Utiel av 200 hektar, varav tre fjärdedelar är ekologiskt odlade.

El Miracle har en torr, härligt uppfriskande stil med smak av gröna äpplen, päron och citrus vilket gör det till den perfekta följeslagaren till en mängd fisk- och skaldjursrätter.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
99 kr

King's Parrot Chardonnay
2020
King's Parrot Chardonnay
En fruktig och tropisk chardonnay shiraz från den populära vinregionen South Eastern Australia.

Här har du ett friskt och smakrikt vitt vin med toner gula äpplen, melon, persika och solmogen citrus.

1000 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
79 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Okända italienska bubblet – lika bra som champ..

Okända italienska bubblet – lika bra som champ..

Det är Italiens svar på champagne, men trots sin höga kvalitet är Franciacorta något okänt för oss i Sverige. Läs den spännande historien om bubblet som fler borde upptäcka. Franciacorta anses av må..

Läs mer
Gör perfekta höstmyset  med bubbliga äppeldrinkar

Gör perfekta höstmyset med bubbliga äppeldrinkar

Hösten är här och det är tid att njuta av frukterna på de dignande äppelträden. Här tipsar vi om tre underbara drinkar som du kan göra på höstäpplena. Det fina höstvädret har gjort att en del sommar..

Läs mer
Vi satte världsrekord!

Vi satte världsrekord!

Vinguiden kan numera titulera sig världsrekordhållare i champagneprovning. Detta efter att vi har hållit världens största champagneprovning där 768 personer kom för att lyssna på vår Master Class oc..

Läs mer
Webb-TV: Nyårschampagne med Vinos

Webb-TV: Nyårschampagne med Vinos

Alf och Petter testar, tipsar och berättar om champagne inför nyårshelgen.

Läs mer
5 bubblare till sommaren

5 bubblare till sommaren

Aldrig är det väl godare med friska bubblor än på en varm sommardag! Här kommer alla Vinguidens favoriter för stunden. Hur många av dessa har du hunnit testa? Vi svenskar har lärt oss älska bubbland..

Läs mer
Konsten att dricka en champagne

Konsten att dricka en champagne

Champagnen på kylning, gästerna börjar anlända, nyårsraketerna i tryggt förvar. Vi plockar fram amusen på gåslever, kanske lite pata negra och löjrom på surdegsbröd. Och till sist serverar vi årgång..

Läs mer