HEM

Aktuellt

Nipozzano

Snacka om klassisk mark. I hjärtat av Toscana, en felkörning österut från Florens, världens vackraste stad, genom gröna, mjuka kullar, i en närmast pastoral miljö, ser vi det torna upp sig i fjärran: det mytomspunna Castello Nipozzano.

Säga vad man vill om italienarna, men vackert är landet, maten god och vinerna förträffliga. Det har de också varit mycket duktiga på att exponera. Längtan till Italien är ett klassiskt begrepp och hur många filmer som produceras med en närmast gravt romantiserad bild av Italien i allmänhet och Toscana i synnerhet är det idag ingen som håller reda på.

Det är med andra ord svårt att förhålla sig neutral till regionen. Förväntningarna blir därefter. Skyhöga. Men det märkliga är att man aldrig blir besviken. Visst, kanske på något enstaka, en gigantisk trafikstockning hit, eller alldeles för dyra espressopriser dit, men i stort lämnar vi Toscana med den föresatsen att återvända. Snart.

Nyskapande i klassisk miljö

Vinerna från Toscana har också på verkat oss. Idag är ju regionen en av världens mest kända, för sitt vins skull, och det har att göra med en blandning av tradition och framåtanda, en vilja att upptäcka och skapa något nytt och inte enkom känna sig bakbunden av traditioner. Har man då familjer som Frescobaldi, som tillverkat vin i sju generationer, och som går i bräschen för nyskapande i klassisk miljö, ja då vet man att Toscana är att lita på.

I Nipozzano, den lilla byn med det stora, mytomspunna slottet, i hjärtat av Chianti Rúfina, har familjen tillverkat vin i över 100 år. Den gamla bankfamiljen, rik redan för nästan 1000 år sedan, tillverkar här ett mycket ursprungstypiskt vin med samma namn som både by och slott. Vinet är dominerat av den lokala druvsorten Sangiovese som kompletteras med Malvasia Nera, Colorino, Merlot och Cabernet Sauvignon.

Att Chianti är ett av världens mest kända vindistrikt vet vi. Det kanske är mer okänt att det finns många Chianti. Dels har vi, förutom det övergripande Chianti, det mer avgränsade distriktet Chianti Classico, dels en dryg handfull andra Chianti DOCG där DOCG Chianti Rúfina är ett av de mest kända.

I ärlighetens namn inte minst tack vare familjen Frescobaldi.

Kortfakta Toscana

  • Det finns flera kända vindistrikt i Toscana. Chianti, Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Morellino di Scansano är några av dem.
  • De vanligaste blå druvorna är: Sangiovese, Canaiolo, Colorino men även Cabernet Sauvignon och Merlot. Brunello och Prugnolo är synonymer till Sangiovese.
  • De vanligaste gröna druvsorterna är: Trebbiano, Malvasia, Vermentino och Vernaccia.
  • Man gör inte bara rött och vitt vin av hög kvalitet, utan även sött vin, vin santo. Det görs på torkade druvor, ofta Trebbiano och Malvasia, men även den lokala Grechetto får användas. Enligt DOC-reglerna, måste ett vin santo lagras i minst tre år på fat.

Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Amarone firar 70 år

Amarone firar 70 år

Låt oss höja glaset och fira en 70-åring: Vinhuset Bolla gjorde den första lanseringen av Amarone med en flaska från 1950. Nu firar italienarna med att sälja sin hyllade Bolla Le Origini Amarone Cla..

Läs mer
Spaningsarbete bakom druvas ursprung

Spaningsarbete bakom druvas ursprung

Vilken druva är Zinfandel, egentligen? Har den släktskap med italienska Primitivo? Fanns den tidigare någon annanstans? Dessa och en rad andra frågor ställde sig professor Carol Meredith och fann et..

Läs mer
Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Att skåla i ett glas Prosecco med vänner och familj är något av det bästa som finns. Men många häller upp den härliga drycken på helt fel sätt. Här är tipsen på hur du får bästa bubblorna och smake..

Läs mer
Vinguiden testar amaroneviner

Vinguiden testar amaroneviner

Amarone gick från trend till folkrörelse på några månader. Efter det var svenska vinkonsumenter fast. Sverige var under några skälvande år också den största marknaden för amaronevinerna. Men hur stå..

Läs mer
Oslagbar kombination

Oslagbar kombination

Det är naturligtvis en oslagbar kombination: Italien och vin. Och lägger man till Toscana och Sangiovese på det, böljande kullar och ett dignande matbord, ja då bokar vi biljett på studs. Det finns ..

Läs mer
Okända italienska bubblet – lika bra som champ..

Okända italienska bubblet – lika bra som champ..

Det är Italiens svar på champagne, men trots sin höga kvalitet är Franciacorta något okänt för oss i Sverige. Läs den spännande historien om bubblet som fler borde upptäcka. Franciacorta anses av må..

Läs mer