HEM

Aktuellt

Amarone firar 70 år

Låt oss höja glaset och fira en 70-åring: Vinhuset Bolla gjorde den första lanseringen av Amarone med en flaska från 1950. Nu firar italienarna med att sälja sin hyllade Bolla Le Origini Amarone Classico Riserva från 2013.

Sedan 90-talet har Amaroneviner rankats högt på svenskarnas topplista för de mest populära vinerna. Vi svenskar bara älskar denna varma, söta, koncentrerade must med en hög alkoholhalt som ibland kan nå uppåt mot både 16 och 17 volymprocent. Från början var Amarone ingen dryck som de italienska vinmakarna ens tänkte på att börja sälja. Nej, Amarone-viner var något man drack hemma på vingården, inte sålde.

Men när vinhuset Bollas överhuvud fyllde 80 år i april 1953 kom barn och barnbarn på en rolig hyllning: man buteljerade hans favoritvin och gjorde en etikett för vinet. Den hyllningen gjorde att familjeföretaget Bolla startade den internationella framgångssaga som Amarone nu blivit. Amarone har helt enkelt blivit ’big business’, och 30 procent av Venetiens vinexport av Amarone och Ripasso går till oss i Sverige.

Vilken Amarone släpptes för 50 år sedan? Jo, Bolla Le Origini Amarone Classico Riserva 1950. “Le Origini” (”originalet”) var gjort på handplockade druvor från historiska vingårdar i Valpolicella, druvorna fick sen lufttorka i Bollas torkhus uppe på hög höjd i Torbe i cirka tre månader innan vinet gjordes och lagringen tog vid – först i små fat, därefter i större fat. Bolla Le Origini Amarone görs bara exceptionellt bra år och tillgängligheten är alltid begränsad.

Nu finns Bolla Le Origini Amarone Classico Riserva 2013 att köpa på Systembolaget i beställningssortiment – och varje flaska levereras i en fin träask. Årgången 2013 har fått fina betyg bland annat av Faccini Doctor Wine som ger den här årgången hela 95 poäng.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Chianti – Vad är det egentligen?

Chianti – Vad är det egentligen?

Den gamla klassiska Chiantiflaskan känner ni nog alla till. Flaskan med bastkjol som i italien kallas för fiasco. Det var den som användes som ljushållare i Lady och Lufsen filmen och som även fanns..

Läs mer
Piemonte – så mycket mer än bara Nebbiolo

Piemonte – så mycket mer än bara Nebbiolo

Prestigedruvan Nebbiolo i all ära, men hamnar vi i Piemonte, och det gör vi gärna, är ett tips att kolla in fler druvor. För här finns att upptäcka. Eller vad sägs om Ruchè, Timorasso, Pelaverga ell..

Läs mer
Nipozzano

Nipozzano

Snacka om klassisk mark. I hjärtat av Toscana, en felkörning österut från Florens, världens vackraste stad, genom gröna, mjuka kullar, i en närmast pastoral miljö, ser vi det torna upp sig i fjärran..

Läs mer
Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Få saker har betytt så mycket för södra Italiens vinnäring som Primitivo. Och ändå är druvan inte ens italiensk, utan från Kroatien. Samtidigt finns de odlare som hellre använder det amerikanska nam..

Läs mer
6 italienska bubbel  – om du tröttnat på Prose..

6 italienska bubbel – om du tröttnat på Prose..

Vill du vidga dina vyer och testa fler italienska bubbel än Prosecco? Grattis, det finns flera fantastiska mousserande viner från Italien. Här är några tips du inte får missa. Franciacorta Under me..

Läs mer
Veronas viner visar vägen

Veronas viner visar vägen

Charm är bara förnamnet när man befinner sig i den norditalienska staden Verona. Men för varje vinintresserad är detta stopp ett måste. Här hittar vi nämligen svenskarnas favoritvin: amarone. Lyckli..

Läs mer