HEM

Aktuellt

Kallt rött vin? Här är sorterna som funkar

Vitt vin, mousserande och rosé – vi serverar dem kylda. Men nästan alla dricker rött vin som är rumstempererat, eller strax under. Visste du att det finns rött vin som smakar bra vid lite lägre temperatur?

Visst finns det många röda viner som smakar bäst i rumstemperatur, särskilt om de öppnas några timmar i förväg och får lufta upp ordentligt. Men det finns också en hel del röda vinsorter som smakar bäst vid lite lägre temperaturer. Viner som passar extra bra nu i sommartid att dricka tillsammans med lite lättare sommarmat eller som sällskapasvin.

Vinguiden har gått igenom de röda vinerna som du kan svalka dig med nu i sommar. Men servera dem inte iskalla – någon eller några timmar i kylen brukar räcka. Temperaturer mellan 12 och 16 grader burkar vara lagom, blir vinet kallare försvinner många smaker.

BEAUJOLAIS
Beaujolais är ofta lite fruktigare och lättare röda viner. De passar ofta bra att servera vid lite lägre temperaturer än kraftiga röda viner.

PINOT NOIR
Viner som är gjorda på Pinot Noir är goda i rumstemperatur, men kan ge en annan och fräschare smakupplevelse om de kyls ner lite. Det gäller särskilt lagrade viner som har lägre alkohol och mer syra. Prova att kyla ner en flaska Pinot Noir ner mot 12 grader nästa gång och se vad du tycker!

TANNAT
Tannat-druvor passar väldigt bra till grillat kött under sommaren. Prova att servera vinet lite kallare till nästa grillbuffé och du kommer att få en ny smakupplevelse och dessutom kunna svalka dig lite. Dessutom kan du dricka det kraftiga vinet som sällskapsvin när kylningen dämpat det kraftfulla vinet lite. Eller varför inte börja med ett kallt glas i solen och låta flaskan bli lite varmare medan du grillar.

FRAPPATO
Frappato-vinerna görs till stor del på Sicilien och är oftast ganska alkoholsvaga. De blir påfallande fräscha om du kyler ner dem lite och passar fantastiskt bra till både sallader, kyckling och grillad fisk.

ZINFANDEL
Den otroligt populära Zinfandeln kan ibland upplevas som lite för juice-aktig i rumstemperatur. Testa en lite kallare Zinfandel i sommarvärmen nästa gång och bli överraskad över hur smakupplevelsen blir fruktigare och mindre kryddig.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

3 italienska viner – som gjorda för ost

3 italienska viner – som gjorda för ost

Vad passar bäst ihop med italienska viner? Ost såklart! Ost och vin kan vara något av det bästa som finns – om de kombineras på rätt sätt. Vi har valt ut tre italienska rödviner vilka alla är som gj..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Ny månad, nya viner på Systembolaget! Maj månad bjuder på fyndig årgångschampagne, burkbourgogne och seriös rosé. Listan uppdateras kontinuerligt under månaden så glöm inte att kolla in den då och d..

Läs mer
Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Ett av vinvärldens starkaste varumärken tycks ha tappat lite av sin lyskraft. De klassiska Bordeaux-vinerna har fallit 20 procent i försäljning på bara ett år. – Bordeaux lider just nu, säger Bernar..

Läs mer
Sommarens galnaste vindrink

Sommarens galnaste vindrink

Här är sommarens galnaste vindrink – men gud så festligt god! Kalimotxo är rött vin blandat med Coca-Cola och eventuellt lite extra kryddor.  Smaken påminner varken om vin eller Coca-Cola R..

Läs mer
5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

Var med och fira Spaniens nationaldag den 12 oktober med våra spännande dryckestips. Fem goda tips som alla klär i rött. Fiesta Nacional de España! I Madrid överfylls gatorna snart av förväntansfull..

Läs mer
Otippade vinländer – guldkorn du inte får missa!

Otippade vinländer – guldkorn du inte får missa!

Låt oss prata vinländer. Nu ska du få höra något spännande. Det finns faktiskt en uppsjö av högst otippade länder som verkligen kan det här med vin. Är du redo att tänja lite på gränserna? Låt Frank..

Läs mer