HEM

Verdicchio

Verdicchio är enligt många Italiens bästa druva för tillverkning av vita viner. Den odlas i östra delen av Italien, alldeles nära kusten och det är kanske inte så konstigt att vinet blivit ett veritabelt fiskvin av rang. Verdicchio är enligt många Italiens bästa druva för tillverkning av vita viner. Viner på Verdicchio är utmärkta till lättare rätter, helst fisk, med mycket rena smaker. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Verdicchioviner

Verdicchio – Italiens främsta vitvinsdruva

Verdicchio är enligt många Italiens bästa druva för tillverkning av vita viner. Den odlas i östra delen av Italien, alldeles nära kusten och det är kanske inte så konstigt att vinet blivit ett veritabelt fiskvin av rang. Många producenter tar dessutom gärna tillvara på druvans fina egenskaper då flera jobbar reduktivt. Det innebär att man försöker undvika att druvan ska komma i kontakt med luft under tillverkningen, detta för att behålla Verdicchios aromer i möjligaste mån.

Under några år tappade man i Italien intresse för Verdicchio då de tidigare vinerna ofta var av mycket enkel, konsumentvänlig kvalitet. Men i takt med att vinkunskapen blev större och inte minst anspråket vad man hade i glaset, minskade intresset för detta enkla vin. Vinindustrin i Marche la då om orienteringen och lyckades åter övertyga konsumenter om vinets förträfflighet. Och där är vi nu, med ett helt annat renomée än tidigare.

Det lite mindre kända området Verdicchio di Matelica producerar friska vita viner med bra frukt men också med en spännande mineral karaktär. Distriktet är också känt för sin mineralhaltiga jordmån, något som kan påverka vinets slutresultat.

verdicchio

Mat som passar ihop med Verdicchioviner

Viner på Verdicchio är utmärkta till lättare rätter, helst fisk, med mycket rena smaker där syran gärna tar plats och där det finns en liten saltmineral karaktär. I en rätt som ugnsbakad lax på en bädd av grovsalt som serveras med enkel grönsallad och med citrussyrlig sås är matchningen perfekt. Eller till grillade räkor med en skvätt citron på. Serveras med fördel till en wasabimajonnäs. Ett ekat vin på Verdicchio gifter sig väl med lite kraftigare fisk som grillad eller smörstekt dito.


Fakta om Verdicchio

  • Odlas: I Italiens östra delar.
  • Kända områden: Italiens östra kust mot Adriatiska havet där vi hittar regionen Marche och vindistrikten Verdicchio dei Castelli di Jesi och Verdicchio dei Castelli. Odlas även i Umbrien alldeles mot gränsen till Marche.
  • Smak: Relativt hög syra med minerala toner, fruktigt med inslag av citrus, gröna äpplen, persika, gula päron, gråpäron, nötter i mer mogna viner och med en medelfyllig karaktär.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Fisk, all slags fisk, från skaldjur i rå form till vällagade fiskgrytor med saffranstoner. Ju yngre vin desto enklare, renare smaker och om vinet har några år och dessutom legat på ekfat är det kraftigare fiskrätter som gäller.
  • Synonymer: Maceratese, Trebbiano di Lugana, Trebbiano di Soave m fl (Italien).