HEM

Falanghina

Falanghinaviner är ofta mycket smakrika och har tydlig tropiska karaktär med inslag av päron, bivax, örter, ananas, aprikos, kryddiga inslag och mineralitet då den ofta odlas i vulkanisk jordmån. Vinerna är dessutom eldiga till sin karaktär, mycket tack vare det varma klimatet de växer i. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Falanghinaviner

Falanghina – nyupptäckt intresse

Falanghina är en av de allra äldsta druvsorterna i Italien och ska ha funnits på den appeninska halvön sedan närmare 300 år tillbaka i tiden. Druvan introducerades av grekerna och har fått sitt namn från den italienska begreppet falangae, de stolpar som användes för att stötta upp vinrankan.

Efter vinlusens härjningar i Europa blev den i det närmaste utrotad. Men den återfanns i mitten på 1960-talet och har alltsedan dess blivit allt populärare, först som enklare bordsvin som konsumerades på italienska barer, till idag viner med mer komplex karaktär. Idag har den nått ut internationellt och är att betrakta som en av landets mest kvalitativa druvsorter. Den odlas med fördel på vulkanisk jordmån. Det är därför föga överraskande att vi hittar den framför allt i landets södra delar, och då framför allt vid Vesuvius trakter, den stora vulkanen vid Neapel.

Man tror att Falanghina är den druvsort som utgjorde basen i det mytomspunna romerska falernervinet, på italienska vino Falernia, omskrivet inte minst av poeten och filosofen Horatius.

Tropiska dofter och vaxiga inslag

Falanghinaviner är ofta mycket smakrika och har tydlig tropiska karaktär med inslag av päron, bivax, örter, ananas, aprikos, kryddiga inslag och mineralitet då den ofta odlas i vulkanisk jordmån. Vinerna är dessutom eldiga till sin karaktär, mycket tack vare det varma klimatet de växer i.

falanghina

Mat som passar ihop med Falanghinaviner

Viner på Falanghina passar väl ihop med mycket smakrika rätter, gärna med fruktiga och nötiga inslag. I Italien tar man sig gärna ett glas Falanghina till pizzan eller pastan med sås på skaldjur och rostad vitlök eller till kalv. Grillade fiskrätter med välkryddade tillbehör och kanske en chutney på mango går även det utmärkt till.


Fakta om Falanghina

  • Odlas: Italien.
  • Kända områden: Kampanien i södra Italien samt något i Abruzzerna och i Apulien.
  • Smak: Medelhög syra med fruktiga inslag, citronblommor, äpple, päron och med inslag av både kryddor, tropiska toner och mineral karaktär.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Klassiska rätter från det italienska köket, gärna pizza med örtiga toner, pasta med skaldjurssås och grillade fiskrätter.
  • Synonymer: Falanghina Greco (Italien).