HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Hyllade tyska vinet fyller 586 år

Rieslingviner är mångas favorit – och nu fyller rieslingdruvan 586 år. Här är den spännande historien bakom druvan. Extra bra gifter sig vinet till vårens primörer som färsk sparris.

Rieslingdruvan har sitt ursprung i Tyskland och är känd för sin höga syra i kombination med fruktighet. Druvan dokumenterades första gången 13 mars 1435 vid en slott i Rheingau, Rüsselsheim, i sydligaste Tyskland. Därmed firar nu riesling sin 586:e födelsedag.

Genom århundradena har riesling fått fans i hela världen och är i dag den vanligaste druvan hos tyska vinodlare. En fjärdedel av de tyska vinfälten består av riesling. Nästan 40 procent av all världens riesling odlas i Tyskland.

Druvan är krävande då den mognar sent och därmed kräver sitt tålamod från vinodlaren. Under 1800-talet gjorde kloster och präster sitt bästa för att uppmuntra Riesling planteringar på grund av den höga kvaliteten, men under den här perioden valdes druvan allt oftare bort till
förmån för de druvor som kunde skördas tidigare.

I början av 1900-talet användes druvan främst i exklusiva högkvalitetsviner. Under första delen av 1900-talet gjordes därför stora insatser att klona fram nya varianter som var lättare att odla på fler ställen och särskilt på grund forskningsinsatser av Vininstitutet i Trier (Mosel) kan vinodlare idag välja bland 60 varianter av Rieslingdruvor med olika egenskaper.

Allra bäst trivs druvan på branta fält längs med de vackra tyska flodsluttningarna. Vinerna går från friskt syrliga till söt blommiga. En typisk Riesling är ljust grön till ljusgul i färgen och har toner av persika och äpple i doften. Vinerna tjänar på lagring minst ett år i ståltank eller ekfat och de allra finaste Rieslings har en utmärkt lagringspotential.

Det finns också sötare varianter som Beerenauslese och eiswein, eller isvin som det kallas när druvorna först frusit innan de skördas.

FAKTA

Om du vill njuta riesling lite extra och hylla druvans födelsedag passar den extra bra med:

Färsk sparris. Många vill förstås provsmaka vårens läckra primörer tillsammans med en frisk riesling. Får vi föreslå sparris med hollandaisesås? Den tyska sparrissäsongen drar i gång i början av april, den svenska dröjer lite längre.

Vit fisk, exempelvis sej eller torsk. Servera med klassiska tillbehör som vitvinsås, räkor, citron eller lite fin rom av lämplig kvalitet samt gröna grönsaker gärna med lite syra för att möte det friska vinet. Ett tips till vitvinssåsen är att använda det fina vinet i såsen.

Ljus svensk fågel som kyckling, pärlhöna eller vaktel. Servera med en smörig sås (fatlagrad riesling) med osöta tillbehör som kål, morötter, första vita sparrisen och en lätt sås. För att vara extra tysk, prova lite nudlar eller spätzle som tillbehör.
Prova vit getost utan alltför mycket lagring tillsammans med riesling.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Blush Pink Riesling – somrig nyhet för roséäls..

Blush Pink Riesling – somrig nyhet för roséäls..

Lundén Blush Pink Riesling är en efterlängtad nyhet för roséälskare. Vinet kommer med elegansen från riesling – i en läckert rosa skrud med en somrig doft av hallon och smultron. Bakom vinet ligger ..

Läs mer
Edward Bloms 5 bästa sommartips

Edward Bloms 5 bästa sommartips

Gastronomen och mathistorikern Edward Bloms egna viner har hittat sina fans som köper dem – år efter år. Och på ett Systembolag i Sverige finns de att köpa direkt från hyllan. Här bjuder Edwar..

Läs mer
Följ med på en provning av Leth

Följ med på en provning av Leth

Nyligen fick vi förmånen att prova oss igenom några intressanta viner från Österrike, från producenten Leth som sedan 60-talet producerat vin i regionen Wagram. Ekologiskt klassificerade viner Prod..

Läs mer
Moselland – rieslingen som passar perfekt till..

Moselland – rieslingen som passar perfekt till..

Härligt fruktig och krispig riesling från hjärtat av vackra Moseldalen. De prisvärda kvalitetsvinerna från Moselland gifter sig perfekt med asiatisk mat, rökt lax och skaldjur. – Druvorna växer i br..

Läs mer
Tareq Taylor Riesling – Ett friskt vin som gör..

Tareq Taylor Riesling – Ett friskt vin som gör..

Den folkkära stjärnkocken Tareq Taylor har skrivit flera kokböcker med sina specialiteter. Matprofilen har även lanserat en egen gin, som smaksatts med myskmadra. Nu lanserar han även ett vitt vin p..

Läs mer
Alsace

Alsace

Frankrikes torraste område, men också ett av de nordligaste. Tacka Les Vosges för det, bergskedjan som skyddar det nordfranska vindistriktet från nederbörd. Vinerna blir därefter, aromatiska, eldiga..

Läs mer