HEM

Aktuellt

Hög tid för ett glas port

Intresset för portvin stegras avsevärt inför jul. Sprakande brasa, snö utanför fönstret, nötter eller en krämig mögelost på bordet vid portvinet är den självklara inramningen. Julstämning helt enkelt. Men behöver det vara så enkelspårigt?

Portvin är inte ett, utan mångfald. Det finns en rad spännande varianter, överraskande många när man väl inventerar. På en vinmässa i Sverige för något år sedan dök det högst oväntat upp en roséport som skulle till att lanseras.

– Det känns jättekul att lansera ett rosé portvin i Sverige. I Portugal är roséport vanligt men nytt i Sverige för konsumenten. Så det känns kul att introducera något nytt till det växande
rosévinsegmentet, förklarade Pedro Mansilha Branco, exportchef på Quinta do Portal.

Portvinssegmentet, glömde han säga. Men det, å andra sidan, växer knappast annat än undantagsvis. För visst är det så att vi konsumerar portvin en gång om året, kring jul, dekadensens högtid när vi äter sådant vi aldrig annars äter. Då tar vi också fram den där dammiga flaskan och serverar den i en kontext som fungerar.

Portvin som drinkbas

Men grejen är att den fungerar annars med. Vilken dag som helst. Till en nötig dessert, till osten, till matlagningen, som en avec. Eller till och med som drinkbas. Portonic är ju en förhållandevis ny variant på den internationella barscenen, alltså vit port med tonic water och en skiva citron. Läskande, uppiggande, fräsch, en klassiker i Dourodalen före maten eller på eftermiddagen, i skuggan.

Med andra ord, vi kan också tänka lite förbi kartan, våga testa en tawny till den grillade hälleflundran och slå i lite av just samma tawny i en krämig sås till fisken. Eller så kan vi, som brukligt, ta oss ett litet glas efter maten, sätta oss framför brasan och bara njuta. Oavsett vilket, är ett glas portvin alltid på sin plats. Oavsett jul, midsommar eller en vanlig tisdag i januari.

Tips på portviner

Churchill's White Port
Churchill's White Port
Frisk ton i doft, nötiga inslag med citrus, kryddig karaktär, torkade aprikoser, apelsin och fat.

Fruktsöt, frisk med nötiga inslag, örter, kryddor, mogna, gula äpplen, smakrik i drickvänlig stil och lång eftersmak.

Smakintensiv vit port i mycket drickvänlig stil.

500 ml - 19.50% -
189.00 kr

Graham's Late Bottled Vintage
2017
Graham's Late Bottled Vintage
Salmiak i doft, plommon, mogna bär, fikon, kryddig, tjära, söt ton.

Mycket fruktsöt, inslag av plommon, peppar, salmiak, godis, örter, sviskon i mycket fruktig, eldig stil.

Generisk port i lättare stil med smakrikedom.

750 ml - 20% - Sockerhalt 10.3 g per 100 ml
184 kr

Smith Woodhouse Late Bottled Vintage
2004
Smith Woodhouse Late Bottled Vintage
Kola, choklad, russin, inslag av mörka bär, lite sylt, mocka och mogna, torkade plommon i mycket aromatisk stil.

Söt, mocka, inslag av kakao, russin i eldig stil, mogna bär, sviskon, katrinplommon med lång eftersmak i eldig stil och med en frisk ton.

Viss komplex ton med rejäl fruktighet och bra längd.

750 ml - 20.00% -
209.00 kr

Dow's Late Bottled Vintage
2009
Dow's Late Bottled Vintage
Sötaktig, nötig, eldig, liten bitter ton med inslag av mogen bärighet, russin, plommon och körsbär.

Eldig, smakintensiv, balanserad, koncentrerad, inslag av körsbär, choklad, russin, kaffe, katrinplommon i balanserat pepprig stil.

Smakintensiv port med utvecklad karaktär med kryddiga toner.

750 ml - 20.00% -
179.00 kr

Smith Woodhouse 10 Year Tawny
Smith Woodhouse 10 Year Tawny
Torkade aprikoser, russin, fruktiga toner, körsbär, mycket aromatisk i närmast parfymerad stil samt inslag av fat och en tydlig mognad.

Parfymerade toner i smak, inslag av körsbär i mer eldig stil, frukt, viss bitter ton, liten sträv karaktär i smakintensivt inspirerad stil där en liten pepprighet ligger kvar.

Ursprungspräglad tawny med parfymerade inslag.

750 ml - 20% -
229 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Skaldjursfavorit

Skaldjursfavorit

Alla älskar Albariño. Så brukar det låta när man pratar spanskt och portugisiskt vitt vin. Och nämner man skaldjur i samma andetag, då är saken avgjord. Visst brukar vi säga att vinindustrin är kons..

Läs mer
Ädelröta

Ädelröta

Ett annat namn för ädelröta är botrytis eller botrytis cinerea som är det fullständiga namnet. Ädelröta innebär att ett svamplager lägger sig runt druvans skal och suger ut vätskan i druvan. Dock ut..

Läs mer
Låt vinet leda vägen! Här är ostarna som matchar

Låt vinet leda vägen! Här är ostarna som matchar

Hur matchar man egentligen ost och vin på bästa sätt? Här har vi valt ut sex goda viner och letat fram ostar som passar utmärkt till dessa. Breda smakpaletter försvårar matchningen Både ostar och v..

Läs mer
Alentejo vindistrikt – soliga viner med spänna..

Alentejo vindistrikt – soliga viner med spänna..

Med böljande sommartemperaturer på över 40 grader krävs det en hel del av odlarna för att lyckas i korkekarnas högborg. I Portugals södra delar ligger landets största och kanske mest kända vindistri..

Läs mer
Druva: Pedro Ximénez

Druva: Pedro Ximénez

Pedro Ximénez är druvan som är mindre känd än vinet som har samma namn. Och ändå är vinet tillverkat på druvan, som ofta kallas PX.

Läs mer
Portugal favorit bland svenska vinkonsumenter

Portugal favorit bland svenska vinkonsumenter

Portugals viner väntar fortfarande på att bli upptäckta bland världens vinkonsumenter. Här finns riktigt bra viner i alla prisklasser, både rött, vitt och starkvin. I Sverige däremot tycks vi alltid..

Läs mer