HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Hög tid för ett glas port

Intresset för portvin stegras avsevärt inför jul. Sprakande brasa, snö utanför fönstret, nötter eller en krämig mögelost på bordet vid portvinet är den självklara inramningen. Julstämning helt enkelt. Men behöver det vara så enkelspårigt?

Portvin är inte ett, utan mångfald. Det finns en rad spännande varianter, överraskande många när man väl inventerar. På en vinmässa i Sverige för något år sedan dök det högst oväntat upp en roséport som skulle till att lanseras.

– Det känns jättekul att lansera ett rosé portvin i Sverige. I Portugal är roséport vanligt men nytt i Sverige för konsumenten. Så det känns kul att introducera något nytt till det växande
rosévinsegmentet, förklarade Pedro Mansilha Branco, exportchef på Quinta do Portal.

Portvinssegmentet, glömde han säga. Men det, å andra sidan, växer knappast annat än undantagsvis. För visst är det så att vi konsumerar portvin en gång om året, kring jul, dekadensens högtid när vi äter sådant vi aldrig annars äter. Då tar vi också fram den där dammiga flaskan och serverar den i en kontext som fungerar.

Portvin som drinkbas

Men grejen är att den fungerar annars med. Vilken dag som helst. Till en nötig dessert, till osten, till matlagningen, som en avec. Eller till och med som drinkbas. Portonic är ju en förhållandevis ny variant på den internationella barscenen, alltså vit port med tonic water och en skiva citron. Läskande, uppiggande, fräsch, en klassiker i Dourodalen före maten eller på eftermiddagen, i skuggan.

Med andra ord, vi kan också tänka lite förbi kartan, våga testa en tawny till den grillade hälleflundran och slå i lite av just samma tawny i en krämig sås till fisken. Eller så kan vi, som brukligt, ta oss ett litet glas efter maten, sätta oss framför brasan och bara njuta. Oavsett vilket, är ett glas portvin alltid på sin plats. Oavsett jul, midsommar eller en vanlig tisdag i januari.

Tips på portviner

Frisk ton i doft, nötiga inslag med citrus, kryddig karaktär, torkade aprikoser, apelsin och fat.

Fruktsöt, frisk med nötiga inslag, örter, kryddor, mogna, gula äpplen, smakrik i drickvänlig stil och lång eftersmak.

Smakintensiv vit port i mycket drickvänlig stil.

500 ml - 19.50% -
189.00 kr

Salmiak i doft, plommon, mogna bär, fikon, kryddig, tjära, söt ton.

Mycket fruktsöt, inslag av plommon, peppar, salmiak, godis, örter, sviskon i mycket fruktig, eldig stil.

Generisk port i lättare stil med smakrikedom.

750 ml - 20% - Sockerhalt 10.1 g per 100 ml
169 kr

Kola, choklad, russin, inslag av mörka bär, lite sylt, mocka och mogna, torkade plommon i mycket aromatisk stil.

Söt, mocka, inslag av kakao, russin i eldig stil, mogna bär, sviskon, katrinplommon med lång eftersmak i eldig stil och med en frisk ton.

Viss komplex ton med rejäl fruktighet och bra längd.

750 ml - 20.00% -
209.00 kr

Sötaktig, nötig, eldig, liten bitter ton med inslag av mogen bärighet, russin, plommon och körsbär.

Eldig, smakintensiv, balanserad, koncentrerad, inslag av körsbär, choklad, russin, kaffe, katrinplommon i balanserat pepprig stil.

Smakintensiv port med utvecklad karaktär med kryddiga toner.

750 ml - 20.00% -
179.00 kr

Torkade aprikoser, russin, fruktiga toner, körsbär, mycket aromatisk i närmast parfymerad stil samt inslag av fat och en tydlig mognad.

Parfymerade toner i smak, inslag av körsbär i mer eldig stil, frukt, viss bitter ton, liten sträv karaktär i smakintensivt inspirerad stil där en liten pepprighet ligger kvar.

Ursprungspräglad tawny med parfymerade inslag.

750 ml - 20% -
229 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa