HEM

Aktuellt

Vårens hetaste trend: rosa gin

Rosévin i all ära, men rosa gin börjar bli ett lika säkert vårtecken för oss svenskar. Gin har senaste två åren blivit en av de trendigaste spritsorterna – och nu vill fler producenter ge drycken färg från frukter och bär.

Gin har klättrat på trendstegen ett tag. Antalet nya destillerier i Sverige och världen som vill skapa sitt eget gin har snabbt ökat. Den största aktiviteten syns fortfarande bland små och lokala tillverkare men stora ginproducenter hakar på med udda smaksättningar och rosa färg.

– Utvecklingen för gin påminner om den för mikrobryggd öl: Det har snabbt etablerats många producenter, ofta små och lokala, som erbjuder kvalitetsdryck med högt pris, säger David Benge, inköpare på Systembolaget.

Produktionsmässigt går det snabbt att tillverka gin. Medan en whisky måste fatlagras i minst tre år innan den ens får kallas whisky är gin redo att säljas inom några veckor. Man kan snabbt parera trender och slipper merkostnad för fat och lagringsutrymme. Men rosa gin? Jo, vi svenskar älskar faktiskt att dricka ”instagram-vänliga” drycker som ser lite roligare ut.

– Definitionen av gin är generös. Smaken ska domineras av enbär och citrus men annars är reglerna få. Däremot är en klar vätska inte så säljande, vilket exempelvis drabbat vodka. Med rosa färg från rosenblad, rabarber eller röda bär blir drycken mer Instagramvänlig, så att säga. Rosétrenden är bevis på att det går att produktutveckla en gammal spritdryck, säger David Benge.

För något år sedan släppte spritjätten Beefeater ett rosa gin och inte långt därefter kom även svenska Stockholms bränneri med ett rosa gin. Sen släppte populära ginmärket Gordon’s sin egen rosa variant av spritsorten i Sverige. Sen ville Explorer inte missa tåget i rådande gin-trend och släppte därför ett smaksatt gin med de fruktiga smaktonerna av jordgubb och rabarber. ”Trenden med smaksatt gin växer explosionsartat” konstaterar spritjätten Gibson´s och möter nu efterfrågan från marknaden med ett Pink Gin.

– I Gibson´s Pink Gin finner du de klassiska smakerna som du känner igen från originalet såsom enbär, koriander och citrus noter men även jordgubb och rosenblad. Resultatet blir en välbalanserad och unikt smaksatt Pink Gin, förklarar Gibson´s.

FAKTA

Mer om drycken gin:

Namnet gin kommer från det nederländska namnet genever, som i sin tur kommer från latinets "juniperus" som är namnet på ensläktet till vilket enbusken hör.

Gin uppfanns i Nederländerna under 1600-talet av läkaren Franciscus Sylvius. Drycken användes då som medicin för att behandla problem som njurproblem, gallsten och gikt.

Vid smaksättning använder man främst frön från koriander tillsammans med enbär.

Olika sätt att smaksätta gin på är med essenser, rackning och steeping.
Gin har idag spritt sig över världen och det finns många variationer av drycken, t ex: Distilled gin, London Dry Gin, Plymouth Gin, Old Tom Gin, Genever
Läs mer

Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Veckans drink: Bombay Sapphire

Veckans drink: Bombay Sapphire

Bombay Sapphire Premier cru murcian lemon – en ny premiumgin skapad som en hyllning till Murcia-regionen i Spanien och de fantastiska citrusfrukter som produceras där, samtidigt som den kastar ljus ..

Läs mer
Prisbelönt fransk gin lanseras i Sverige

Prisbelönt fransk gin lanseras i Sverige

Nu släpps prisbelönta ginen Citadelle på Systembolaget. Enligt tävlingar är det världens bästa gin. Perfekt till ostron, Dry Martini – eller till Gin och tonic. Citadelle har en rik smak som b..

Läs mer
Gin – vad är det egentligen? Allt du behöver v..

Gin – vad är det egentligen? Allt du behöver v..

Gin är en av världens mest populära och kända spritsorter. Du känner säkert redan till drinkarna Tom Collins, Dry Martini och Gin & Tonic som alla har gin som ingredients. Idag är denna flera h..

Läs mer
”Spriten tar inte död på coronaviruset”

”Spriten tar inte död på coronaviruset”

Vodka, whisky och gin fungerar inte som handsprit. Systembolaget går nu ut och informerar kunderna om att deras starkvaror inte tar död på coronaviruset. – Den har inte tillräckligt hög alkoholhalt ..

Läs mer
Veckans drink: Gibson’s London Dry Gin

Veckans drink: Gibson’s London Dry Gin

Plötsligt inser du att dina gäster är på väg och du har glömt att fundera på vilken välkomstdrink du ska bjuda på. Då passar det utmärkt med en Gibson’s Hugo Cocktail. Den är enkelt att göra, ..

Läs mer
Absolut – nu blir drycken handsprit under coro..

Absolut – nu blir drycken handsprit under coro..

Från sprit i glaset till sprit på händerna. Nu kommer snart hjälp att fylla på förråden av handsprit från ganska oväntat håll. Både Absolut vodka, Bacardi och ginproducenter har bestämt sig för att ..

Läs mer