HEM

Aktuellt

Glad Midsommar med Edward Blom

Gastronomen Edward Blom har ett passionerat förhållande till midsommarfirande – och hyllar gärna äldre traditioner. Efter 15 månaders karantän står ett mindre midsommarfirande äntligen för dörren.
För Vinguidens läsare avslöjar han sina bästa recept till midsommar.

Efter 15 månaders sträng karantän har Edward Blom blivit fullt vaccinerad och äntligen kunnat njuta av det första restaurangbesöket på länge. Nu står midsommarfirandet för dörren, men det blir en liten tillställning med den närmaste kretsen.

– Det är lite mer frihet nu, men fortfarande mycket restriktioner. Fortfarande gäller att man inte ska ha några tillställningar så det blir mest utomhus med någon annan familj så att barnen får vänner att leka med.

Edward Blom tillämpar ett klassiskt midsommarfirande, med några extra personliga kryddor baserat på urgamla traditioner.

– Standardmenyn är förstås sill, öl, snaps, färskpotatis, västerbottensost, jordgubbar och grädde. Det måste vara äkta vispgrädde. En personlig favorit är matjessilltårta.

Som den mathistoriker han är tillämpar Edward Blom några urgamla traditioner.

– Jag gör en hederlig gammal filbunke. Förr åt svenskarna mjölkmat till midsommar, sill kom på 1800-talet. Ta en liter gammaldags mjölk, klicka i en matsked fjällfil och låt det stå framme i rumstemperatur ett dygn. Enklare och godare kan det inte bli.

Sillen är ändock viktig för Edward Blom och där har han ett enkelt men supergott recept att tipsa om: hacka en liten burk senapssill och två hårdkokta ägg, tillsätt en burk fet crème fraîche och en finhackad rödlök.

– Det är förvånansvärt gott i all sin enkelhet, låt den stå över natten så gör rödlöken magi med senapssillen. Supersnabbt och supergott.

När det kommer till de mer traditionella sillarna dömer Edward Blom ut 1-2-3-lagen totalt.

– Det är alldeles för sockrigt, går du 75 år tillbaka var det bara någon matsked socker i lagen. Ta gärna ett äldre recept och dra ner på sockret till sillen. Det är ingen risk för botulism när sillen står kallt. Du kan också testa att byta ut ättikan mot sherry- eller champagnevinäger, men då får du ta lite mer vinäger än vad receptet säger om ättikan.

Till sillen vill han ha en snaps och en öl. Gärna en pilsner eller lager, till exempel Bitburger eller Jever.

– Den allra mest klassiska drycken till midsommar är öl, en urgammal tradition från tiden före vikingatiden med rituellt öldrickande för gudarna. Det var så stort att när Sverige kristnades kunde inte kyrkan förbjuda det, säger Edward Blom.

När det kommer till snaps har Edward Blom faktiskt ett eget märke i beställningssortimentet, Edwards Bloms högtidssnaps.

– Vi tog fram den till vårt bröllop. Det är en lite mer alkoholsvag snaps med sju sorters blommor, så du kan dricka dem i stället för att bara plocka dem. Du kan dricka några extra snapsar utan att bli drängfull eftersom snapsen har lite lägre alkoholhalt.

Vissa midsomrar äter Edward Blom kräftor, vilket kom sig av att hans föräldrar hittade ett paket gamla kräftor i frysen och åt dem en midsommarafton.

– Efter det blev kräftorna vår egen udda tradition. Men som huvudrätt äter vi oftast inkokt eller grillad lax.

De övre stånden i Sverige har traditionellt sett druckit vin till midsommar i stället för öl och snaps som varit stort hos allmogen.

– På herrgårdar och slott köpte man vin på tunnor och drack iskallt Rhenvin till midsommar. Jag tycker att det smakar godast med Rhen- och Moselvin till den grillade laxen. Jag går emot strömmen och vågar dricka ett lite sötare vin till laxen.

När det kommer till efterrätten är det klassikern jordgubbar och grädde som gäller. Edward Blom varnar för att använda grädde med förtjockningsmedel, eller gud förbjude, matlagningsgrädde.

– Ta lite mindre om du är rädd för det feta, det viktiga är att det smakar gott. Utspädd grädde med förtjockningsmedel är ingen höjdare. Och naturligtvis ska det vara ett sött dessertvin till gubbarna, gärna från Rhen eller Mosel.

Edward Bloms Högtidssnaps
Edward Bloms Högtidssnaps
Blommig, kryddig smak med inslag av pors, citronmeliss, honung, rosor och fläder.
500 ml - 32% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
249 kr

Edward Bloms filbunke

Ingredienser:
En liter gammaldags mjölk
1 msk fjällfil.

Gör så här:
1. Blanda mjölk och fjällfil och låt det stå framme övertäckt i rumstemperatur ett dygn. Servera med kanel och socker eller färska bär.

Edward Bloms specialsill

Ingredienser:
1 liten burk senapssill
Ta med hälften av såsen
2 hårdkokta ägg
1 liten rödlök
1 burk creme fraiche fullfet
1 tsk dijon

Gör så här:
1. Hacka senapssillen, ta med halva såsen.
2. Hacka två hårdkokta ägg, hacka en liten rödlök. Blanda allt med en burk fet crème fraîche. Gör sillen kvällen innan och låt stå i kylskåpet över natten.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Äntligen midsommar!

Äntligen midsommar!

Att våra matvanor styrs av traditioner blir som allra mest uppenbart vid högtiderna. Som midsommarafton. Samtidigt sker en märkbar förändring där vinet tar allt större plats. Allvarligt? Vin till si..

Läs mer
Ernst bjuder på midsommarmat

Ernst bjuder på midsommarmat

Nu är Ernst Kirchsteiger tillbaka med sitt program ”Sommar med Ernst”. Dagen efter första avsnittet är det midsommarafton – och här bjuder Ernst på några läckra tips. – Midsommartallrik med k..

Läs mer
Populäraste snapsen och nubbevisorna

Populäraste snapsen och nubbevisorna

Helan går, sjung hopp faderallan lallan lej! Under midsommarveckan sexdubblas försäljningen av kryddat brännvin på Systembolaget. Här är de populäraste nubbarna – och snapsvisorna! Midsommarve..

Läs mer
Så matchar du mat och dryck till midsommar

Så matchar du mat och dryck till midsommar

Vad passar till vad? Ibland är det svårt att veta. Inför årets midsommarmeny tipsar vi därför inte bara om vin, öl och snaps – utan ger dig även dryckernas match på tallriken. Gott öl till midsomma..

Läs mer
Så här gör du egna drycker av ätbara blommor och väx..

Så här gör du egna drycker av ätbara blommor och väx..

I vår svenska natur finns ett veritabelt smörgåsbord av ätbara blommor, örter och växter. Många av dessa går att använda för att göra unika drycker såsom spännande snapskryddningar och en uppsjö av ..

Läs mer
Spännande viner till midsommarsillen

Spännande viner till midsommarsillen

Midsommar älskar sill. Men älskar sill vin? Jo, absolut, betydligt mer än vad vi kanske kan tro. Vinguiden tipsar om spännande viner som alla är utsökta till det käraste vi har på matbordet till mid..

Läs mer