HEM

Aktuellt

Fyra riktigt bra röda greker

Med ett enormt antal spännande druvor och olika klimat har Grekland lyckats positionera sig som ett riktigt intressant vinland. Det tog – i ärlighetens namn – länge. Men nu har kolossen vaknat.

Bilden av Grekland: fornlämningar, ett azurblått Medelhav, kalkvita byggnader, öar, kanske en grekisk sallad, ekonomisk kris, Aten med dess pompösa arkitektur, retsina… stopp! What? Retsina?! Någon som dricker det idag, verkligen?

Nej, grekiskt vin är inte retsina. Det är retsina – också. Men idag är grekiskt vin komplext, fruktigt, bulk, anonymt, fantastiskt, box, torrt, tråkigt, kvalitet, oxiderat, nytt, fräscht och spännande. Precis som alla andra vinländer. Men de har sin stil, grekerna, ofta på helt unika druvor. Att vi inte druckit grekiskt vin tidigare, annat än om vi har varit där, beror på att kvaliteten har lämnat en hel del att önska.

Här har vi själva ett ansvar. Vi kan inte förvänta oss en kvalitetshöjning om vi själva beställer in husets vin på karaff nästa gång vi är i landet. Istället ska vi vara nyfikna, våga betala mer och fråga oss fram efter ett riktigt bra lokalt (alltid!) vin.

På rödvinssidan är det en rad spännande viner som dyker upp globalt. Och i Grekland är man nu noga med att dessa druvor inte ska förvandlas till exportvara, som Cabernet Sauvignon och Chardonnay. Tidigare hade ju Frankrike en enorm fördel med dessa druvor, men sedan de gick world wide, har attraktionskraften svalnat.

Agiorgitiko, Xinomavro, Liatiko, Mavrodaphne, Mandilaria, Kotsifali och Liatiko är bara några av de hundratals druvor som ligger bakom flera kvalitetsviner, antingen i endruvsvin eller i blandningar. Men visst hittar vi också internationellt inflytande i form av druvor, men det verkar som att de finns där för vinets skull, inte för att de ska exponeras på etiketten i hopp om merförsäljning, bara för att.

Så vad kan vi då vänta oss av grekiskt vin? Jo, mer unika viner på unika druvor från unika områden, dyrare men betydligt bättre viner där vi till och med kommer att skåla i en uppdaterad, riktigt spännande retsina.

Jodå, jag lovar.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa 5 vinerna på Pinot Noir

Bästa 5 vinerna på Pinot Noir

Jorden runt med Pinot Noir. Så blir det gärna eftersom denna druva nu odlas runt om i hela vinvärlden. Bourgogne tar täten, som alltid men det finns uppstickardistrikt. Och de kommer från högst ovän..

Läs mer
Småpartier – bubbelfavoriter

Småpartier – bubbelfavoriter

Lagom till stora bubbelhelgen släpper Systembolaget en rad riktigt bra mousserande viner. Men det är inga stora volymer, så det gäller att skynda på. Vinguiden tipsar om inte bara de bästa, utan ock..

Läs mer
Peter Jihde om vin, diabetes och hur man dricker öl

Peter Jihde om vin, diabetes och hur man dricker öl

Peter Jihde är en av Sveriges mest kända tv-profiler. Han har dessutom ett starkt engagemang för diabetes då han själv blev diagnostiserad med typ 1 under 2012. I denna intervju berättar Peter om si..

Läs mer
Fem bästa viner från Argentina

Fem bästa viner från Argentina

Rött till kött från Argentina? Ja, varför inte. Men landet hitom Anderna producerar så enormt mycket mer, även vitt, rosé och mousserande. Samtidigt, ett kraftigt vin på druvan Malbec är ju sällan f..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Den mörka månaden är här och vad piggar upp mer än nya vinsläpp på Systembolaget? Bland vinnyheterna denna månad bjuds det på prisvärt vitt till finfisken, bubbel till charkbrickan och supersmooth s..

Läs mer
Vin till julbordet

Vin till julbordet

Nu kommer årets högtid för alla som älskar mat, mycket mat. Men samtidigt den stora utmaningen för oss som också älskar vin. Hur kombinera vin till julmaten är en fråga som får oss att ligga sömnlös..

Läs mer