HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fyra riktigt bra röda greker

Med ett enormt antal spännande druvor och olika klimat har Grekland lyckats positionera sig som ett riktigt intressant vinland. Det tog – i ärlighetens namn – länge. Men nu har kolossen vaknat.

Bilden av Grekland: fornlämningar, ett azurblått Medelhav, kalkvita byggnader, öar, kanske en grekisk sallad, ekonomisk kris, Aten med dess pompösa arkitektur, retsina… stopp! What? Retsina?! Någon som dricker det idag, verkligen?

Nej, grekiskt vin är inte retsina. Det är retsina – också. Men idag är grekiskt vin komplext, fruktigt, bulk, anonymt, fantastiskt, box, torrt, tråkigt, kvalitet, oxiderat, nytt, fräscht och spännande. Precis som alla andra vinländer. Men de har sin stil, grekerna, ofta på helt unika druvor. Att vi inte druckit grekiskt vin tidigare, annat än om vi har varit där, beror på att kvaliteten har lämnat en hel del att önska.

Här har vi själva ett ansvar. Vi kan inte förvänta oss en kvalitetshöjning om vi själva beställer in husets vin på karaff nästa gång vi är i landet. Istället ska vi vara nyfikna, våga betala mer och fråga oss fram efter ett riktigt bra lokalt (alltid!) vin.

På rödvinssidan är det en rad spännande viner som dyker upp globalt. Och i Grekland är man nu noga med att dessa druvor inte ska förvandlas till exportvara, som Cabernet Sauvignon och Chardonnay. Tidigare hade ju Frankrike en enorm fördel med dessa druvor, men sedan de gick world wide, har attraktionskraften svalnat.

Agiorgitiko, Xinomavro, Liatiko, Mavrodaphne, Mandilaria, Kotsifali och Liatiko är bara några av de hundratals druvor som ligger bakom flera kvalitetsviner, antingen i endruvsvin eller i blandningar. Men visst hittar vi också internationellt inflytande i form av druvor, men det verkar som att de finns där för vinets skull, inte för att de ska exponeras på etiketten i hopp om merförsäljning, bara för att.

Så vad kan vi då vänta oss av grekiskt vin? Jo, mer unika viner på unika druvor från unika områden, dyrare men betydligt bättre viner där vi till och med kommer att skåla i en uppdaterad, riktigt spännande retsina.

Jodå, jag lovar.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

3 vintips – som varit med ett tag

3 vintips – som varit med ett tag

Nytt, hett och trendigt! Det är det vi allt som oftast letar efter. Det nya, det senaste, det heta. Ibland behöver vi ta ett steg tillbaks. Inte alltid tråna efter sådant som är nyinkommet. Det gäll..

Läs mer
Vad kan jag göra med slattarna – eget vin?

Vad kan jag göra med slattarna – eget vin?

Att blanda eget vin på slattar blir sällan någon hit. Druvor, årgångar och regioner som blandas utan eftertanke blir i nio fall av tio oaptitliga. Så vad gör man då med vinet som (mot förmodan) blir..

Läs mer
Bästa 5 vinerna på Pinot Noir

Bästa 5 vinerna på Pinot Noir

Jorden runt med Pinot Noir. Så blir det gärna eftersom denna druva nu odlas runt om i hela vinvärlden. Bourgogne tar täten, som alltid men det finns uppstickardistrikt. Och de kommer från högst ovän..

Läs mer
Så matchar du orangevin med mat

Så matchar du orangevin med mat

Visst går det att dricka ett orangevin precis som det är. Men vi vågar faktiskt påstå att rätt mat eller tilltugg har förmågan att lyfta den redan spännande smaken till helt nya dimensioner. Här tip..

Läs mer
Vintips från Rhône

Vintips från Rhône

Frankrike står fortfarande i fokus på Vinguiden när hösten nu sätter klorna i oss. Men det är inte idel rött, mustigt vin som vi vill slå ett slag för. Det är rött, vitt och rosé, allt slags vin som..

Läs mer
Bästa cava under 100 kronor

Bästa cava under 100 kronor

Högsäsongen för bubbelvin är här. Men det finns ju en ansenlig mängd viner att välja mellan. Vi tipsar om bästa cavan under 100 kronor. Här finns fynd att göra. Vill du veta vad cava är? – läs..

Läs mer