HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fyra riktigt bra röda greker

Med ett enormt antal spännande druvor och olika klimat har Grekland lyckats positionera sig som ett riktigt intressant vinland. Det tog – i ärlighetens namn – länge. Men nu har kolossen vaknat.

Bilden av Grekland: fornlämningar, ett azurblått Medelhav, kalkvita byggnader, öar, kanske en grekisk sallad, ekonomisk kris, Aten med dess pompösa arkitektur, retsina… stopp! What? Retsina?! Någon som dricker det idag, verkligen?

Nej, grekiskt vin är inte retsina. Det är retsina – också. Men idag är grekiskt vin komplext, fruktigt, bulk, anonymt, fantastiskt, box, torrt, tråkigt, kvalitet, oxiderat, nytt, fräscht och spännande. Precis som alla andra vinländer. Men de har sin stil, grekerna, ofta på helt unika druvor. Att vi inte druckit grekiskt vin tidigare, annat än om vi har varit där, beror på att kvaliteten har lämnat en hel del att önska.

Här har vi själva ett ansvar. Vi kan inte förvänta oss en kvalitetshöjning om vi själva beställer in husets vin på karaff nästa gång vi är i landet. Istället ska vi vara nyfikna, våga betala mer och fråga oss fram efter ett riktigt bra lokalt (alltid!) vin.

På rödvinssidan är det en rad spännande viner som dyker upp globalt. Och i Grekland är man nu noga med att dessa druvor inte ska förvandlas till exportvara, som Cabernet Sauvignon och Chardonnay. Tidigare hade ju Frankrike en enorm fördel med dessa druvor, men sedan de gick world wide, har attraktionskraften svalnat.

Agiorgitiko, Xinomavro, Liatiko, Mavrodaphne, Mandilaria, Kotsifali och Liatiko är bara några av de hundratals druvor som ligger bakom flera kvalitetsviner, antingen i endruvsvin eller i blandningar. Men visst hittar vi också internationellt inflytande i form av druvor, men det verkar som att de finns där för vinets skull, inte för att de ska exponeras på etiketten i hopp om merförsäljning, bara för att.

Så vad kan vi då vänta oss av grekiskt vin? Jo, mer unika viner på unika druvor från unika områden, dyrare men betydligt bättre viner där vi till och med kommer att skåla i en uppdaterad, riktigt spännande retsina.

Jodå, jag lovar.


Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa