HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fyra riktigt bra röda greker

Med ett enormt antal spännande druvor och olika klimat har Grekland lyckats positionera sig som ett riktigt intressant vinland. Det tog – i ärlighetens namn – länge. Men nu har kolossen vaknat.

Bilden av Grekland: fornlämningar, ett azurblått Medelhav, kalkvita byggnader, öar, kanske en grekisk sallad, ekonomisk kris, Aten med dess pompösa arkitektur, retsina… stopp! What? Retsina?! Någon som dricker det idag, verkligen?

Nej, grekiskt vin är inte retsina. Det är retsina – också. Men idag är grekiskt vin komplext, fruktigt, bulk, anonymt, fantastiskt, box, torrt, tråkigt, kvalitet, oxiderat, nytt, fräscht och spännande. Precis som alla andra vinländer. Men de har sin stil, grekerna, ofta på helt unika druvor. Att vi inte druckit grekiskt vin tidigare, annat än om vi har varit där, beror på att kvaliteten har lämnat en hel del att önska.

Här har vi själva ett ansvar. Vi kan inte förvänta oss en kvalitetshöjning om vi själva beställer in husets vin på karaff nästa gång vi är i landet. Istället ska vi vara nyfikna, våga betala mer och fråga oss fram efter ett riktigt bra lokalt (alltid!) vin.

På rödvinssidan är det en rad spännande viner som dyker upp globalt. Och i Grekland är man nu noga med att dessa druvor inte ska förvandlas till exportvara, som Cabernet Sauvignon och Chardonnay. Tidigare hade ju Frankrike en enorm fördel med dessa druvor, men sedan de gick world wide, har attraktionskraften svalnat.

Agiorgitiko, Xinomavro, Liatiko, Mavrodaphne, Mandilaria, Kotsifali och Liatiko är bara några av de hundratals druvor som ligger bakom flera kvalitetsviner, antingen i endruvsvin eller i blandningar. Men visst hittar vi också internationellt inflytande i form av druvor, men det verkar som att de finns där för vinets skull, inte för att de ska exponeras på etiketten i hopp om merförsäljning, bara för att.

Så vad kan vi då vänta oss av grekiskt vin? Jo, mer unika viner på unika druvor från unika områden, dyrare men betydligt bättre viner där vi till och med kommer att skåla i en uppdaterad, riktigt spännande retsina.

Jodå, jag lovar.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner. Januari är årets..

Läs mer
Toppvineri lanserar viner från Spaniens tre bästa vi..

Toppvineri lanserar viner från Spaniens tre bästa vi..

Traditioner. Nog så viktiga i vinvärlden. Men det finns de producenter som också inser vikten av att bredda och förnya sig. Som Marqués de Vargas i Rioja som nu lanserar tre spännande viner från lan..

Läs mer
Bästa grillvinerna under hundringen

Bästa grillvinerna under hundringen

Grillsäsongen är i full gång och många passar på att ta ett glas vin till, såhär i semestertider. Men hur ska man tänka för att maximera smakupplevelsen av både mat och dryck? Här spelar både huvudi..

Läs mer
Grillning som social positionering

Grillning som social positionering

Att grilla har blivit lite av en social positionering: dyraste grillen, bästa redskapen, finaste styckdetaljerna och de mest exklusiva tillbehören. För att nu inte tala om vinet som ska konsumeras t..

Läs mer
Stor guide – vårens bästa roséviner

Stor guide – vårens bästa roséviner

Klassisk rosé från Provence, Måns rosé och roséprosecco. Våren närmar sig med stormsteg och det betyder att rosévinerna börjar ta plats på Systembolagets hyllor. Vi har valt ut hela 15 av årets bäst..

Läs mer
Bästa cava under 100 kronor

Bästa cava under 100 kronor

Högsäsongen för bubbelvin är här. Men det finns ju en ansenlig mängd viner att välja mellan. Vi tipsar om bästa cavan under 100 kronor. Här finns fynd att göra. Vill du veta vad cava är? – läs..

Läs mer