HEM

Aktuellt

Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Det är ingen vanlig torsdag som väntar – det är nämligen Beaujolais Nouveau-dagen. Då har det unga, världskända vinet Beaujolais Nouveau 2020 kommit till Systembolaget. Vinet släpps vid samma tidpunkt varje år, nämligen den tredje torsdagen i november.

Trots sin enkelhet är Beaujolais Nouveau omåttligt populär – närmare30 miljoner flaskor produceras varje år, och av dem skeppas cirka 7 miljoner till Japan, där de används i särskilda vinbad som törstiga spa-besökare kan få plaska runt i. Och den tredje torsdagen i november varje år släpps en ny årgång – ofta under karnevalartade former, och seden att fira vinet har spritt sig även långt utanför Frankrikes gränser och till och med hittat sin väg hit till oss. Så på torsdag den 19 november kan du köpa en flaska för 89 kronor på Systembolaget.

Beaujolais ska drickas mycket ung och årets vin är här enbart veckor efter att druvorna skördats. Årets Beaujolais Nouveau kommer från vingårdar runt staden Beaujeu där jorden är blandad med sand och granit.

Druvsorten för Beaujolais är i princip alltid 100% Gamay och efter skörd läggs de hela druvorna för jäsning i ståltank och genomgår så kallad kolsyrejäsning, maceration carbonique. Denna typ av jäsning ger ett saftigt och smakrikt vin med mjuka tanniner. När jäsningen är klar stabiliseras vinet varpå det tappas direkt på butelj. Det unga vinet har mörk blålila färg, doften är ungdomligt fruktig med inslag av hallon, blåbär, örter och skumbanan. Smaken är ung och bärig med inslag av nyss nämnda hallon, blåbär, örter och skumbanan.

Vinet kommer från den anrika Beaujolais-producenten Pardon & Fils som passar på att fylla 200 år just i år. Så räkna med rekordartad karnevalstämning och extra glatt drickande. Det hela startade 1820 när Antoine Joseph Pardon skaffade sin första vingård i Beaujolais. Idag förfogar de över 70 ha vinodling. Företaget leds av bröderna Jean-Marc och Eric Pardon tillsammans med nästa generation som redan är på väg att läras upp så att dom kan ta över och driva verksamheten vidare en dag. Vinhuset ligger i hjärtat av Beaujolais i staden med nästan samma namn, Beaujeu. I produktionen finns förutom vanlig Beaujolais även Beaujolais Village och samtliga 10 cru Beaujolais-viner. Det produceras även vitt vin och rosé.

Pardon Beaujolais Nouveau
2020
Pardon Beaujolais Nouveau
Bärig, ungdomlig smak med inslag av hallon, blåbär, färska örter, skumbanan och viol. Passar perfekt till fågel, buffémat eller som sällskapsdryck.
750 ml - 12% -
89 kr

Andra Beaujolais-viner som vi rekommenderar också:

Beaujolais Royal
Beaujolais Royal
Beaujolais Royal är ett bärigt vin med fin friska och blommig doft. Det är gjort på druvan Gamay, vilken efter skörd genomgått en maceracion semícarbonique (kolsyrejäsning).
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Chateau des Jacques Moulin-à-Vent Louis Jadot
2018
Chateau des Jacques Moulin-à-Vent Louis Jadot
Relativt kraftig med påtaglig mörkbärig karaktär, liten strävhet, sötaktig med bra fruktsyra, koncentrerad, anstrykning av vanilj i längd, utvecklad.
750 ml - 13.5% -
199 kr

Beaujolais-Villages
2022
Beaujolais-Villages
Lätt, fruktig, blåbär, lite lingon i markerat bärig stil med tydligt ursprung.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
129 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Hela januari utan alkohol??? Aldrig i livet, menar fransmännen. Och presidenten ger vinodlarna sitt stöd. Det är minsann inte lätt att driva nykterhetsrörelse i Frankrike där folk pimplar mer alkoho..

Läs mer
Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Det finns knappast en vinregion i Frankrike med en sådan lång tradition som Rhônedalen. Fokéerna, de grekiska invandrarna, som runt 600 f. Kr grundade staden Marseille, förstod redan då att detta va..

Läs mer
5 goda viner till franska nationaldagen

5 goda viner till franska nationaldagen

Vive la France! Vive le vin! Frankrikes nationaldag 14 juli bör firas med pompa, ståt – och vin. Här är 5 tips på goda viner perfekta till ”la Fête nationale”. Franska nationaldagen firas med pompa ..

Läs mer
Tio champagnefavoriter

Tio champagnefavoriter

Champagne heter bubblet från Champagne. Allt annat är mousserande, fast med olika namn. Alltså: Det finns champagne och så finns det övrigt bubbel. Det är också så många resonerar när det kommer til..

Läs mer
Rothschild – ett stort namn i vinkretsar

Rothschild – ett stort namn i vinkretsar

Vi tar det från början; I slutet av 1700 talet bestämmer Mayer Amschel Rothschild, en handelsman från Frankfurt i Tyskland, för sig att sända fyra av sina fem söner till olika delar av världen: Wie..

Läs mer
Beaujolais Nouveau – det bleka vinet som blivit en v..

Beaujolais Nouveau – det bleka vinet som blivit en v..

Beaujolais Nouveau är både en speciell typ av vin från södra Bourgogne och en fest för att fira att skördesäsongen är över. Vinet, som bara fått några veckor på sig att mogna, är ett ungt och lättdr..

Läs mer