HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Det är ingen vanlig torsdag som väntar – det är nämligen Beaujolais Nouveau-dagen. Då har det unga, världskända vinet Beaujolais Nouveau 2020 kommit till Systembolaget. Vinet släpps vid samma tidpunkt varje år, nämligen den tredje torsdagen i november.

Trots sin enkelhet är Beaujolais Nouveau omåttligt populär – närmare30 miljoner flaskor produceras varje år, och av dem skeppas cirka 7 miljoner till Japan, där de används i särskilda vinbad som törstiga spa-besökare kan få plaska runt i. Och den tredje torsdagen i november varje år släpps en ny årgång – ofta under karnevalartade former, och seden att fira vinet har spritt sig även långt utanför Frankrikes gränser och till och med hittat sin väg hit till oss. Så på torsdag den 19 november kan du köpa en flaska för 89 kronor på Systembolaget.

Beaujolais ska drickas mycket ung och årets vin är här enbart veckor efter att druvorna skördats. Årets Beaujolais Nouveau kommer från vingårdar runt staden Beaujeu där jorden är blandad med sand och granit.

Druvsorten för Beaujolais är i princip alltid 100% Gamay och efter skörd läggs de hela druvorna för jäsning i ståltank och genomgår så kallad kolsyrejäsning, maceration carbonique. Denna typ av jäsning ger ett saftigt och smakrikt vin med mjuka tanniner. När jäsningen är klar stabiliseras vinet varpå det tappas direkt på butelj. Det unga vinet har mörk blålila färg, doften är ungdomligt fruktig med inslag av hallon, blåbär, örter och skumbanan. Smaken är ung och bärig med inslag av nyss nämnda hallon, blåbär, örter och skumbanan.

Vinet kommer från den anrika Beaujolais-producenten Pardon & Fils som passar på att fylla 200 år just i år. Så räkna med rekordartad karnevalstämning och extra glatt drickande. Det hela startade 1820 när Antoine Joseph Pardon skaffade sin första vingård i Beaujolais. Idag förfogar de över 70 ha vinodling. Företaget leds av bröderna Jean-Marc och Eric Pardon tillsammans med nästa generation som redan är på väg att läras upp så att dom kan ta över och driva verksamheten vidare en dag. Vinhuset ligger i hjärtat av Beaujolais i staden med nästan samma namn, Beaujeu. I produktionen finns förutom vanlig Beaujolais även Beaujolais Village och samtliga 10 cru Beaujolais-viner. Det produceras även vitt vin och rosé.

Bärig, ungdomlig smak med inslag av hallon, blåbär, färska örter, skumbanan och viol. Passar perfekt till fågel, buffémat eller som sällskapsdryck.
750 ml - 12% -
89 kr

Andra Beaujolais-viner som vi rekommenderar också:

Beaujolais Royal är ett bärigt vin med fin friska och blommig doft. Det är gjort på druvan Gamay, vilken efter skörd genomgått en maceracion semícarbonique (kolsyrejäsning).
750 ml - 13% -
99 kr

Relativt kraftig med påtaglig mörkbärig karaktär, liten strävhet, sötaktig med bra fruktsyra, koncentrerad, anstrykning av vanilj i längd, utvecklad.
750 ml - 13.5% -
199 kr

Lätt, fruktig, blåbär, lite lingon i markerat bärig stil med tydligt ursprung.
750 ml - 13% -
109 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa