HEM

Aktuellt

Fem fakta om dekantering

Att många röda viner bör luftas har du säkert hört talas om, men vad innebär det egentligen i praktiken? Här är fem fakta du kanske inte visste om dekantering, så att du kan njuta av dina viner till fullo.

1. Vin och vanilj

Många växter, exempelvis vaniljorkidén, behöver solljus för att kunna utveckla sin ljuvliga doft. Likaså kan viner, särskilt röda, behöva tillföras syre för att frigöra aromerna. När du luftar vinet får du helt enkelt en mer aromatisk dryck.

För att dekantera eller lufta en flaska vin häller du upp vinet i en dekanteringskaraff med bred botten. Man väljer den formen för att vinet ska komma i kontakt med så mycket syre som möjligt.

2. För ett klarare vin

Vi kan också dekantera ett vin för att frigöra den från sediment i form av mognadsfällningar, druvskal och andra rester från produktionen. Om man inte avlägsnar utfällningar från vinet kan det se grumligt ut och få en bittrare smak. Om du vill separera vinet från bottensatsen ska du ställa vinflaskan upprätt, gärna kvällen före, så att alla utfällningar hinner sjunka ned till botten.

3. Alla viner behöver inte dekanteras

En tumregel är att desto yngre vinet är desto längre är dekanteringstiden. Om det däremot handlar om ett moget vin kan aromen istället gå förlorad om det luftas med en karaff. Så tänk efter innan om du vill dekantera ett mognare vin.

4. Tanniner – naturens konserveringsmedel

En annan tumregel är att sträva viner har större behov av dekantering. Strävheten i vinet kommer från partiklar som heter tanniner, vilka ofta återfinns i röda viner. Tanniner kommer från druvans skal och används för att på ett naturligt sätt konservera vinet. De är även rika på antioxidanter, så om de intas med måtta är de hälsosamma. Däremot kan för mycket tanniner göra vinet strävt. Med hjälp av dekantering blir vinet rundare och mildare i smaken.

5. Portvin och champagne kan också må bra av syre

Somliga tror är att bara röda viner ska luftas, men det är en sanning med modifikation. Visst kan rödvin vinna mycket på dekantering, men faktum är att vissa vita viner, portviner och en del champagner kan få fin bouquet om även de luftas. Givetvis beroende på lagring och så vidare. När det gäller champagne bör man vara extra försiktig så att de skimrande bubblorna inte går förlorade.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Svenskarna köper allt dyrare viner. Under 2021 har viner som kostar över 100 kronor flaskan ökat med 24 procent. Samtidigt sjunker försäljningen för de allra billigaste vinerna. Ny statistik från S..

Läs mer
Här kan du skapa drömkällaren för ditt vin

Här kan du skapa drömkällaren för ditt vin

Passionen för vin bara fortsätter att växa i Sverige. Nu slår danska Wineandbarrels upp sina portar i Stockholm. Här kan du utrusta din privata vinkällare med allt från vinkylar och ställ till korks..

Läs mer
Därför behöver du inte lufta ditt vin

Därför behöver du inte lufta ditt vin

Att lufta sitt vin har väldigt liten effekt på smakupplevelsen. Det menar nu flera experter, som därmed går emot många års vetenskap. – De flesta viner som produceras idag kan drickas direkt, säger ..

Läs mer