HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Försäljningen av vin, öl och sprit steg kraftigt 2020

Försäljningen på Systembolaget ökade kraftigt under 2020 på grund av coronapandemin. När svenskarna inte kunnat resa och gå på restaurang steg försäljningen med 14 procent, vin ökade med 11 procent.
– Systembolagets ökade försäljning beror främst på att andra inköpskanaler kraftigt begränsats i och med covid-19, säger Systembolagets ekonomidirektör Charlotte Hansson.

Coronapandemin har fått stort påverkan på svenskarnas sätt att handla och konsumera alkohol. När vi inte kunnat resa och gå på restaurang i samma utsträckning som vanligt har vi handlat hem mer alkohol. Det betyder dock inte att den totala konsumtionen ökat.

– Pandemin har lett till ett minskat resande, begränsad resandeinförsel och färre restaurangbesök, säger Charlotte Hansson.

Räknat i volym steg Systembolagets försäljning förra året till 569 miljoner liter, vilket är en ökning. Vi har köpt dyrare sorter än tidigare, så räknat i pengar är ökningen 14 procent. Totalt handlade svenskarna alkohol för 36,7 miljarder kronor.

Svenskarna handlade vin för 23,2 miljarder kronor under 2020, det motsvarar 223 miljoner liter vin. Det motsvarar en ökning på 11 procent räknat i pengar, medan volymen steg nio procent. Vi har alltså köpt något dyrare viner under 2020.

Försäljningsökningen har gjort att Systembolaget mer än fördubblade sin vinst till 542 miljoner kronor, pengar som till stor del går in i statskassan.

Enligt Systembolagets analyser som gjorts av marknadsundersökningsföretaget Norstat har de flesta svenskar inte ändrat sina alkoholkonsumtion under pandemin.

Systembolagets nöjdkundindex sjönk marginellt från 85 till 82, men mätmetoden har ändrats. 76 procent av svenska folket vill behålla alkoholförsäljningsmonopolet.

– Det annorlunda året har gjort att vi snabbt behövt ställa om för att bidra till minskad smittspridning och leverera säkra kundmöten. Glädjande är att många kunder har anpassat sitt köpmönster utifrån vår uppmaning att handla på andra tider och besöka butiken ensam. Vi har också sett en ökad andel kunder som handlar via online-butiken, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Topplistorna – de sålde bäst och ökade mest

Topplistorna – de sålde bäst och ökade mest

2020 blev ett år i ökningens tecken för många vin- och ölsorter. Det mest sålda rödvinet i Sverige stärkte sin position – medan det blev nytt på silverplatsen. När det gäller öl är det klassis..

Läs mer
10 dyraste flaskorna på Systembolaget

10 dyraste flaskorna på Systembolaget

Här är Systembolagets tio dyraste flaskor. En ny whisky sätter rekord och kostar 895 000 kronor. Aldrig tidigare har en så gammal single malt tappats på flaska. En 80 år gammal Glenlivet gör sensati..

Läs mer
Vad händer med gårdsförsäljningen?

Vad händer med gårdsförsäljningen?

Den 9:e december kom den tredje utredningen i frågan om gårdsförsäljning och denna gång verkar det bli av. Men det höjs flera röster både för och emot förslaget. Nedan kan du läsa en sammanfattning ..

Läs mer
Nya vinlanseringar i februari 2022

Nya vinlanseringar i februari 2022

Under februari lanseras inte mindre än 98 nya viner. Av dessa finner vi 65 stycken i det tillfälliga sortimentet, 29 på internet och 4 i sortimentet “lokalt och småskaligt”. Av dessa har vi valt ut ..

Läs mer
Därför vill Systembolaget sänka priset på starköl

Därför vill Systembolaget sänka priset på starköl

Systembolaget vill sänka priset på öl nästa år. Målet att släppa ut två öl på burk i det fasta sortimentet med ett pris på max 6,90 kronor. – Vi kommer att sätta ett pris som är något lägre än..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i september 2022

Anders Melldén tipsar: Nyheter i september 2022

Överraskande välkomstbubbel, finbourgogne från Frankrike, smakrikt av Greklands trenddruva och rött från unge kultkillen Jamie Kutch. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under septemb..

Läs mer