HEM

Aktuellt

Försäljningen av vin, öl och sprit steg kraftigt 2020

Försäljningen på Systembolaget ökade kraftigt under 2020 på grund av coronapandemin. När svenskarna inte kunnat resa och gå på restaurang steg försäljningen med 14 procent, vin ökade med 11 procent.
– Systembolagets ökade försäljning beror främst på att andra inköpskanaler kraftigt begränsats i och med covid-19, säger Systembolagets ekonomidirektör Charlotte Hansson.

Coronapandemin har fått stort påverkan på svenskarnas sätt att handla och konsumera alkohol. När vi inte kunnat resa och gå på restaurang i samma utsträckning som vanligt har vi handlat hem mer alkohol. Det betyder dock inte att den totala konsumtionen ökat.

– Pandemin har lett till ett minskat resande, begränsad resandeinförsel och färre restaurangbesök, säger Charlotte Hansson.

Räknat i volym steg Systembolagets försäljning förra året till 569 miljoner liter, vilket är en ökning. Vi har köpt dyrare sorter än tidigare, så räknat i pengar är ökningen 14 procent. Totalt handlade svenskarna alkohol för 36,7 miljarder kronor.

Svenskarna handlade vin för 23,2 miljarder kronor under 2020, det motsvarar 223 miljoner liter vin. Det motsvarar en ökning på 11 procent räknat i pengar, medan volymen steg nio procent. Vi har alltså köpt något dyrare viner under 2020.

Försäljningsökningen har gjort att Systembolaget mer än fördubblade sin vinst till 542 miljoner kronor, pengar som till stor del går in i statskassan.

Enligt Systembolagets analyser som gjorts av marknadsundersökningsföretaget Norstat har de flesta svenskar inte ändrat sina alkoholkonsumtion under pandemin.

Systembolagets nöjdkundindex sjönk marginellt från 85 till 82, men mätmetoden har ändrats. 76 procent av svenska folket vill behålla alkoholförsäljningsmonopolet.

– Det annorlunda året har gjort att vi snabbt behövt ställa om för att bidra till minskad smittspridning och leverera säkra kundmöten. Glädjande är att många kunder har anpassat sitt köpmönster utifrån vår uppmaning att handla på andra tider och besöka butiken ensam. Vi har också sett en ökad andel kunder som handlar via online-butiken, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tipsen – så slipper du köa på Systembolaget

Tipsen – så slipper du köa på Systembolaget

Beställ och handla vin, öl, sprit och glögg inför jul och nyår i tid. Systembolaget manar kunderna till framförhållning för att slippa trängsel och minska smittorisken inför storhelgerna. – Blir det..

Läs mer
Vad händer med gårdsförsäljningen?

Vad händer med gårdsförsäljningen?

Den 9:e december kom den tredje utredningen i frågan om gårdsförsäljning och denna gång verkar det bli av. Men det höjs flera röster både för och emot förslaget. Nedan kan du läsa en sammanfattning ..

Läs mer
Vinerna som sätter guldkant på första jobbveckan

Vinerna som sätter guldkant på första jobbveckan

Riktiga toppviner dyker upp i Systembolagets första tillfälliga nyhetssläpp efter semestern. Clos Mogador från Priorat är ett kraftfullt vin som lyfter lamm och nötkött till nya höjder. Från Bourgog..

Läs mer
Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer
”Systembolaget ska ha söndagsöppet”

”Systembolaget ska ha söndagsöppet”

Moderaterna vill ha söndagsöppet på Systembolaget. – Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt, sä..

Läs mer
Så höjs skatten på öl, vin och sprit

Så höjs skatten på öl, vin och sprit

Skatten på alkohol kommer att höjas – för att betala ett förstärkt svenskt försvar. Regeringen ska presentera förslag på höjningar som börjar gälla från 2023. Det är första gången sedan 2017 skatter..

Läs mer