HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Försäljningen av vin, öl och sprit steg kraftigt 2020

Försäljningen på Systembolaget ökade kraftigt under 2020 på grund av coronapandemin. När svenskarna inte kunnat resa och gå på restaurang steg försäljningen med 14 procent, vin ökade med 11 procent.
– Systembolagets ökade försäljning beror främst på att andra inköpskanaler kraftigt begränsats i och med covid-19, säger Systembolagets ekonomidirektör Charlotte Hansson.

Coronapandemin har fått stort påverkan på svenskarnas sätt att handla och konsumera alkohol. När vi inte kunnat resa och gå på restaurang i samma utsträckning som vanligt har vi handlat hem mer alkohol. Det betyder dock inte att den totala konsumtionen ökat.

– Pandemin har lett till ett minskat resande, begränsad resandeinförsel och färre restaurangbesök, säger Charlotte Hansson.

Räknat i volym steg Systembolagets försäljning förra året till 569 miljoner liter, vilket är en ökning. Vi har köpt dyrare sorter än tidigare, så räknat i pengar är ökningen 14 procent. Totalt handlade svenskarna alkohol för 36,7 miljarder kronor.

Svenskarna handlade vin för 23,2 miljarder kronor under 2020, det motsvarar 223 miljoner liter vin. Det motsvarar en ökning på 11 procent räknat i pengar, medan volymen steg nio procent. Vi har alltså köpt något dyrare viner under 2020.

Försäljningsökningen har gjort att Systembolaget mer än fördubblade sin vinst till 542 miljoner kronor, pengar som till stor del går in i statskassan.

Enligt Systembolagets analyser som gjorts av marknadsundersökningsföretaget Norstat har de flesta svenskar inte ändrat sina alkoholkonsumtion under pandemin.

Systembolagets nöjdkundindex sjönk marginellt från 85 till 82, men mätmetoden har ändrats. 76 procent av svenska folket vill behålla alkoholförsäljningsmonopolet.

– Det annorlunda året har gjort att vi snabbt behövt ställa om för att bidra till minskad smittspridning och leverera säkra kundmöten. Glädjande är att många kunder har anpassat sitt köpmönster utifrån vår uppmaning att handla på andra tider och besöka butiken ensam. Vi har också sett en ökad andel kunder som handlar via online-butiken, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Spännande nyheter dyker upp på Systemet

Spännande nyheter dyker upp på Systemet

Trött på ditt vanliga vin eller öl? Så gott som varje vecka släpper Systembolaget dussintals nyheter i det tillfälliga sortimentet. Dessutom släpps flera nyheter i beställningssortimentet. Här är nå..

Läs mer
10 dyraste flaskorna på Systembolaget

10 dyraste flaskorna på Systembolaget

Här är Systembolagets tio dyraste flaskor. En ny whisky sätter rekord och kostar 895 000 kronor. Aldrig tidigare har en så gammal single malt tappats på flaska. En 80 år gammal Glenlivet gör sensati..

Läs mer
Stor guide: Juninyheter på Systembolaget

Stor guide: Juninyheter på Systembolaget

Smakrikt bubbel från Frankrikes trendregion Jura, burkvin från Chabli och charmig nordspanjor. Det är några av nyheterna i Systembolagets fasta sortiment under juni månad. Här är några av pärlorna! ..

Läs mer
Tipsen – så slipper du köa på Systembolaget

Tipsen – så slipper du köa på Systembolaget

Beställ och handla vin, öl, sprit och glögg inför jul och nyår i tid. Systembolaget manar kunderna till framförhållning för att slippa trängsel och minska smittorisken inför storhelgerna. – Blir det..

Läs mer
Svenskarna bunkrar toapapper – men inte vin oc..

Svenskarna bunkrar toapapper – men inte vin oc..

Svenska folket bunkrar toalettpapper på grund av coronaoron – men märkligt nog inte öl, vin och sprit. Systembolaget vittnar om något fler kunder än normalt – men ingen hamstring. – Vi har sett ett ..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Äntligen dags för vinnyheter på Systembolaget. Aptitretare, det perfekta vinet till fredagskycklingen och vin mot elräkningsångest. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under oktober m..

Läs mer