HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Nyheter från Systembolaget under april

Vårvindarna blåser friskt och påskölen har redan lanserats. Det är med andra ord hög tid att spana in Systembolagets lanseringar under april månad. I april kommer totalt 75 nya viner att ta plats i sortimentet. Av dessa finns hela 63 i det tillfälliga sortimentet medan Lokalt & Småskaligt får elva nyheter och webbsortimentet får ett vin från Tyskland.

Vi har valt att titta närmare på fyra viner som kan vara extra intressanta den här månaden.

Först ut är webbsortimentets enda lansering, ett tyskt Rieslingvin från 2008. Vinet är producerat av Dr. Loosen, som anses vara en av världens mest inflytelserika vintillverkare.
Vinet är sött men ändå fräscht och krispigt, med toner av honung, stenfrukt samt fläder. Vinet går att beställa från den 7/4 och kostar 499 kr.
750 ml - 7.5% -
499 kr

Från det lokala sortimentet kunde vi inte motstå detta sträva fruktvin från den svenska tillverkaren Fruktstereo. Vinet har en fruktig, mycket frisk smak med liten strävhet, inslag av röda äpplen, päron, citron, halm och färska örter.
Det lämpar sig väl som sällskapsdryck eller till rätter av fläsk, kyckling och grönsaker. Vinet har säljstart den 4/4, och kostar 179 kr.
750 ml - 5.5% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
179 kr

I det tillfälliga sortimentet hittar vi detta rödvin från Argentina. Det har producerats av Bodega Catena Zapata som tagit fram viner i 120 år. Det ligger med andra ord en enorm erfarenhet bakom det här vinet som är gjort enbart på druvan Malbec.
Vinet har en mycket fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, chokladpraliner, plommon, kaffe, svarta vinbär, ceder, örter och vanilj. Det gör att det passar mycket bra till grillade rätter av nöt eller lamm. Vinet börjar säljas den 8/4 och kostar då 149 kr.
750 ml - 13.5% -
149 kr

Sist men inte minst kommer denna franska champagne, som består av druvan Chardonnay. Vinet är tillverkat med traditionella metoder och har lagrats i 6-7 år på sin jästfällning. Det ger vinet en nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, citron, ljust bröd, vit choklad, macadamianötter och mineral.
Det lämpar sig därför utmärkt som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur. Även detta vin lanseras i det tillfälliga sortimentet och började säljas den 1/4 till priset 329 kr.
750 ml - 12% -
329 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa