HEM

Aktuellt

Chianti – Vad är det egentligen?

Den gamla klassiska Chiantiflaskan känner ni nog alla till. Flaskan med bastkjol som i italien kallas för fiasco. Det var den som användes som ljushållare i Lady och Lufsen filmen och som även fanns på borden i alla italienska restauranger med eller utan självaktning på 80-talet.

Vinområdet Chianti ligger i Toscana, placerat mellan städerna Florens och Siena.

På etiketten kan ni hitta två olika benämningar av Chianti, dels Chianti DOCG men även Chianti Classico DOCG. Anges Classico innebär det att vinet kommer från de mest centrala (äldsta) delarna av kvalitetsregionen Chianti.

För att man skall få ange Chianti Classico på flaskan måste en viss mängd av druvan Sangiovese användas, dock minst 80 %. Sangiovese är en italiensk klassiker och en av de mest planterade druvorna i Italien. Namnet Sangiovese kommer från ”sangue di giove” som betyder Jupiters blod.

Viner gjorda på druvan passar såklart utmärkt till italiensk mat. Tänk pasta med tomatsås, pizza och kött. Andra rätter som går bra ihop är smakrika kötträtter och vilt. Även fläsk, nöt och lamm smakar fint i kombination med vin gjort på Sangiovese.
Vinerna från Chianti har ofta ganska hög syra, bra strävhet och toner av röda syrliga bär så som körsbär, vinbär och lingon.

Castelgufo Chianti Vino Biologico
2017
Castelgufo Chianti Vino Biologico
Doft: Fruktig, inslag av blåbär, vinbär, plommon, liten sötaktig ton, kaffe, rostade inslag.

Smak: Torr med karakteristisk merlotbitter ton, inslag av lingonfrukt, kaffe, liten sträv karaktär med medellång eftersmak i balanserad, torr stil.

750 ml - 13% -
89 kr

Chianti Riserva Organic Cecchi
2015
Chianti Riserva Organic Cecchi
Doft: Frisk, toner av lingon, röda bär, slånbär, balanserad med tydlig ursprungston.

Smak: Balanserad, torr, lätt i stilen, kryddig garvsyra, frisk med inslag av lingon, röda bär, järn, medellång eftersmak där kryddighet och friskhet dominerar.

750 ml - 13.5% -
125 kr

Chianti Castelsina
2022
Chianti Castelsina
Doft: Körsbärstoner, fat, inslag av trä, liten vaniljsötma, aningen rökig karaktär.

Smak: Frisk, röda bär, jordgubbar, smultron, blåbär i mycket fruktorienterad stil, balanserad med medellång eftersmak och tydlig körsbärston.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
97 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Okända italienska bubblet – lika bra som champ..

Okända italienska bubblet – lika bra som champ..

Det är Italiens svar på champagne, men trots sin höga kvalitet är Franciacorta något okänt för oss i Sverige. Läs den spännande historien om bubblet som fler borde upptäcka. Franciacorta anses av må..

Läs mer
Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, ka..

Läs mer
10 röda toppviner från Italien

10 röda toppviner från Italien

Italien är mer än amarone och prosecco. När det kommer till röda viner, är det inte ett dugg förvånande att landet intar tätpositionen på svenska marknaden. Det finns en enorm mångfald. Vinguiden ha..

Läs mer
Podd: Det exklusiva Italien

Podd: Det exklusiva Italien

Är det trend eller tradition som gäller för dagens italienska toppviner?

Läs mer
Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer
Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer