HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Chianti – Vad är det egentligen?

Den gamla klassiska Chiantiflaskan känner ni nog alla till. Flaskan med bastkjol som i italien kallas för fiasco. Det var den som användes som ljushållare i Lady och Lufsen filmen och som även fanns på borden i alla italienska restauranger med eller utan självaktning på 80-talet.

Vinområdet Chianti ligger i Toscana, placerat mellan städerna Florens och Siena.

På etiketten kan ni hitta två olika benämningar av Chianti, dels Chianti DOCG men även Chianti Classico DOCG. Anges Classico innebär det att vinet kommer från de mest centrala (äldsta) delarna av kvalitetsregionen Chianti.

För att man skall få ange Chianti Classico på flaskan måste en viss mängd av druvan Sangiovese användas, dock minst 80 %. Sangiovese är en italiensk klassiker och en av de mest planterade druvorna i Italien. Namnet Sangiovese kommer från ”sangue di giove” som betyder Jupiters blod.

Viner gjorda på druvan passar såklart utmärkt till italiensk mat. Tänk pasta med tomatsås, pizza och kött. Andra rätter som går bra ihop är smakrika kötträtter och vilt. Även fläsk, nöt och lamm smakar fint i kombination med vin gjort på Sangiovese.
Vinerna från Chianti har ofta ganska hög syra, bra strävhet och toner av röda syrliga bär så som körsbär, vinbär och lingon.

Castelgufo Chianti Vino Biologico
2017
Castelgufo Chianti Vino Biologico
Doft: Fruktig, inslag av blåbär, vinbär, plommon, liten sötaktig ton, kaffe, rostade inslag.

Smak: Torr med karakteristisk merlotbitter ton, inslag av lingonfrukt, kaffe, liten sträv karaktär med medellång eftersmak i balanserad, torr stil.

750 ml - 13% -
89 kr

Chianti Riserva Organic Cecchi
2015
Chianti Riserva Organic Cecchi
Doft: Frisk, toner av lingon, röda bär, slånbär, balanserad med tydlig ursprungston.

Smak: Balanserad, torr, lätt i stilen, kryddig garvsyra, frisk med inslag av lingon, röda bär, järn, medellång eftersmak där kryddighet och friskhet dominerar.

750 ml - 13.5% -
125 kr

Chianti Castelsina
2020
Chianti Castelsina
Doft: Körsbärstoner, fat, inslag av trä, liten vaniljsötma, aningen rökig karaktär.

Smak: Frisk, röda bär, jordgubbar, smultron, blåbär i mycket fruktorienterad stil, balanserad med medellång eftersmak och tydlig körsbärston.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
89 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 vintips till Italiens nationaldag

5 vintips till Italiens nationaldag

Vill du dricka italienskt så här på Italiens nationaldag, idag den 2 juni? Spana då in Vinguidens tips här nedan! Sverige älskar italienska viner! Med över 16 miljoner liter sålda under 2020 var det..

Läs mer
Matstaden Bologna överraskar… med sitt vin

Matstaden Bologna överraskar… med sitt vin

Längtan till Italien är av tradition mycket stark i Sverige. Många reser dit, ofta till Toscana med sina böljande kullar eller till natursköna Amalfikusten. På Vinguiden slår vi gärna ett extra slag..

Läs mer
Vinet som de flesta svenskar druckit

Vinet som de flesta svenskar druckit

Det finns klassiska viner – och så finns Ruffino Chianti. Toscana-vinet har funnits med sedan dagens Systembolag bildades 1955. Nu går Ruffino in i ett nytt decennium med ekologiskt certifierade vi..

Läs mer
Podd: Det exklusiva Italien

Podd: Det exklusiva Italien

Är det trend eller tradition som gäller för dagens italienska toppviner?

Läs mer
Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Är Prosecco en region eller bara en druvsort? Det är en fråga värd många miljarder, som EU nu vill lösa. Italienska vinmakare vill stoppa Australien från att använda namnet Prosecco. Prosecco har u..

Läs mer
5 italienska viner våren 2019 – under 100 kron..

5 italienska viner våren 2019 – under 100 kron..

Nu kommer italiens producenter med ännu fler bra viner lagom till våren. Viner som passar till alla måltider och vårens fester. Är det någonting italienarna är bra på är det att förpacka sitt land s..

Läs mer