HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Chianti – Vad är det egentligen?

Den gamla klassiska Chiantiflaskan känner ni nog alla till. Flaskan med bastkjol som i italien kallas för fiasco. Det var den som användes som ljushållare i Lady och Lufsen filmen och som även fanns på borden i alla italienska restauranger med eller utan självaktning på 80-talet.

Vinområdet Chianti ligger i Toscana, placerat mellan städerna Florens och Siena.

På etiketten kan ni hitta två olika benämningar av Chianti, dels Chianti DOCG men även Chianti Classico DOCG. Anges Classico innebär det att vinet kommer från de mest centrala (äldsta) delarna av kvalitetsregionen Chianti.

För att man skall få ange Chianti Classico på flaskan måste en viss mängd av druvan Sangiovese användas, dock minst 80 %. Sangiovese är en italiensk klassiker och en av de mest planterade druvorna i Italien. Namnet Sangiovese kommer från ”sangue di giove” som betyder Jupiters blod.

Viner gjorda på druvan passar såklart utmärkt till italiensk mat. Tänk pasta med tomatsås, pizza och kött. Andra rätter som går bra ihop är smakrika kötträtter och vilt. Även fläsk, nöt och lamm smakar fint i kombination med vin gjort på Sangiovese.
Vinerna från Chianti har ofta ganska hög syra, bra strävhet och toner av röda syrliga bär så som körsbär, vinbär och lingon.

Castelgufo Chianti Vino Biologico
2017
Castelgufo Chianti Vino Biologico
Doft: Fruktig, inslag av blåbär, vinbär, plommon, liten sötaktig ton, kaffe, rostade inslag.

Smak: Torr med karakteristisk merlotbitter ton, inslag av lingonfrukt, kaffe, liten sträv karaktär med medellång eftersmak i balanserad, torr stil.

750 ml - 13% -
89 kr

Chianti Riserva Organic Cecchi
2015
Chianti Riserva Organic Cecchi
Doft: Frisk, toner av lingon, röda bär, slånbär, balanserad med tydlig ursprungston.

Smak: Balanserad, torr, lätt i stilen, kryddig garvsyra, frisk med inslag av lingon, röda bär, järn, medellång eftersmak där kryddighet och friskhet dominerar.

750 ml - 13.5% -
125 kr

Chianti Castelsina
2020
Chianti Castelsina
Doft: Körsbärstoner, fat, inslag av trä, liten vaniljsötma, aningen rökig karaktär.

Smak: Frisk, röda bär, jordgubbar, smultron, blåbär i mycket fruktorienterad stil, balanserad med medellång eftersmak och tydlig körsbärston.

750 ml - 13.5% -
79 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer
Elegans i amaroneland

Elegans i amaroneland

Veneto har slagit världen med häpnad med sina röda viner, allt från lättsmälta viner från Bardolino och Valpolicella till sockerstinna, smakintensiva amaronerviner. Samtidigt finns de som jobbar med..

Läs mer
Här kommer vin ut ur kökskranarna

Här kommer vin ut ur kökskranarna

Invånarna i den lilla italienska byn trodde inte sina ögon. Ur vattenkranarna kom faktiskt vin. Många passade snabbt på att bunkra upp den dyrbara drycken i kastruller och hinkar – och ta bild..

Läs mer
Nipozzano

Nipozzano

Snacka om klassisk mark. I hjärtat av Toscana, en felkörning österut från Florens, världens vackraste stad, genom gröna, mjuka kullar, i en närmast pastoral miljö, ser vi det torna upp sig i fjärran..

Läs mer
Fem bra bubbel från Italien

Fem bra bubbel från Italien

Bubbelvin från Italien är mer än prosecco. Det finns torrt, komplext och sött konsumtionsvänligt. Rätt bubbel i rätt sammanhang är emellertid det viktiga att tänka på. Här hittar du fem kul bubbel f..

Läs mer
Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien rapporterar om en minskning med uppemot 10 procent – men kvaliteten är bra. – Skörden kommer på grund av det galna sommarklimatet med afrikansk värme och dåligt väder att bli lite min..

Läs mer