HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Chianti – Vad är det egentligen?

Den gamla klassiska Chiantiflaskan känner ni nog alla till. Flaskan med bastkjol som i italien kallas för fiasco. Det var den som användes som ljushållare i Lady och Lufsen filmen och som även fanns på borden i alla italienska restauranger med eller utan självaktning på 80-talet.

Vinområdet Chianti ligger i Toscana, placerat mellan städerna Florens och Siena.

På etiketten kan ni hitta två olika benämningar av Chianti, dels Chianti DOCG men även Chianti Classico DOCG. Anges Classico innebär det att vinet kommer från de mest centrala (äldsta) delarna av kvalitetsregionen Chianti.

För att man skall få ange Chianti Classico på flaskan måste en viss mängd av druvan Sangiovese användas, dock minst 80 %. Sangiovese är en italiensk klassiker och en av de mest planterade druvorna i Italien. Namnet Sangiovese kommer från ”sangue di giove” som betyder Jupiters blod.

Viner gjorda på druvan passar såklart utmärkt till italiensk mat. Tänk pasta med tomatsås, pizza och kött. Andra rätter som går bra ihop är smakrika kötträtter och vilt. Även fläsk, nöt och lamm smakar fint i kombination med vin gjort på Sangiovese.
Vinerna från Chianti har ofta ganska hög syra, bra strävhet och toner av röda syrliga bär så som körsbär, vinbär och lingon.

Castelgufo Chianti Vino Biologico

Castelgufo Chianti Vino Biologico 2017

Doft: Fruktig, inslag av blåbär, vinbär, plommon, liten sötaktig ton, kaffe, rostade inslag.

Smak: Torr med karakteristisk merlotbitter ton, inslag av lingonfrukt, kaffe, liten sträv karaktär med medellång eftersmak i balanserad, torr stil.

Art.nr: 76037 - Pris: 89 kr

Chianti Riserva Organic Cecchi

Chianti Riserva Organic Cecchi 2015

Doft: Frisk, toner av lingon, röda bär, slånbär, balanserad med tydlig ursprungston.

Smak: Balanserad, torr, lätt i stilen, kryddig garvsyra, frisk med inslag av lingon, röda bär, järn, medellång eftersmak där kryddighet och friskhet dominerar.

Art.nr: 72358 - Pris: 119 kr

Chianti Castelsina

Chianti Castelsina 2019

Doft: Körsbärstoner, fat, inslag av trä, liten vaniljsötma, aningen rökig karaktär.

Smak: Frisk, röda bär, jordgubbar, smultron, blåbär i mycket fruktorienterad stil, balanserad med medellång eftersmak och tydlig körsbärston.

Art.nr: 71662 - Pris: 89 kr


Du kanske även vill läsa dessa