HEM

Aktuellt

Bästa boxen

Det är inte alla förunnat att bli utnämnd till världens bästa box. En av dessa är vinet Tommolo från Chiusa Grande, ekologiskt vin från en av de största vinregionerna i Italien.

Montepulciano d’Abruzzo heter en av Italiens största och mest kända vinregioner. Beläget på östra delen, mot det Adriatiska havet, hittar vi bland annat druvan Montepulciano, en blå druvsort med spännande karaktär. Ofta ger den konsumentvänliga viner med varmfruktiga toner, bra balans och viss frisk karaktär. Och det är inte så konstigt, då regionen får välbehövlig svalka från havet, något som driver upp en välbehövlig frisk ton i vinet.

Förutsättningarna är med andra ord riktigt bra. Om man dessutom som producenten Chiusa Grande under ledning av Franco D’Eusebio jobbar aktivt med en kvalitetshöjning, blir resultatet gärna överraskande bra. Som kvitto på det, kom utmärkelsen Världens bästa boxvin, en tävling, Concours Internationel Wine in Box, som nyligen avgjordes, där alltså Tommolo placerade sig överst.

Region med ekologisk tradition

En av anledningarna till detta ligger i att vinet, som för övrigt är ekologiskt, har legat upp till ett år på fat för att ge det en mjukare, mer komplex ton. Det är dessutom traditioner i Abruzzerna, som regionen heter på svenska, att jobba med miljöhänsyn.

Druvsorten Montepulciano är spännande. Den förväxlas ibland med vindistriktet Vino Nobile di Montepulciano i Toscana, men där gör man viner på Sangiovese som heter Prugnolo Gentile lokalt, med det är en helt annan historia. Abruzzernas speciella druvsort har en bra strävhet i kombination med fyllighet och friskhet. Tidigare kallade man druvan för pizzavänlig, ett epitet som idag har en ny innebörd, då pizzorna stundtals kan vara rena smakbomberna och därtill kräva ett riktigt bra vin.

Abruzzernas historia – över 2000 år gammal

Vinodlingen i regionen har en lång historia, faktiskt över 2000 år. Då odlades det gröna druvsorter för produktion av söta viner. Idag, emellertid, är det Montepulciano som dominerar även om vi hittar andra druvor som Barbera, Sangiovese, Negroamaro och den internationella Merlot samt de gröna Trebbiano d’Abruzzo, Trebbiano Toscano och Bombino Bianco.

Det nu prisbelönta vinet Tommolo 2014 är ett mjukt vin med viss fruktsötma med inslag av mörka frukter, choklad, friska toner och inslag av både körsbär, plommon och en liten fatton.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

  • Tommolo

  • 2022, Italien
  • 4.3 av 5 (12 st betyg)

Du kanske även vill läsa dessa

Små boxviner allt mer populära

Små boxviner allt mer populära

Vill du köpa praktiskt och klimatsmart lådvin – men tycker att tre liter är lite mycket? De nya mindre vinboxarna blir allt mer populära. – Vi ser en ökad efterfrågan på mindre boxar på cirka ..

Läs mer
Bästa boxvinerna till buffén

Bästa boxvinerna till buffén

En buffé är alltid lika spännande, speciellt när du har ett fullt hus. Men vad ska du bjuda på för viner? För att göra beslutet lätt har vi valt ut några underbara boxviner som kompletterar ditt tem..

Läs mer
Därför vill allt fler ha sitt vin i box

Därför vill allt fler ha sitt vin i box

Efterfrågan på vin i Bag-in-Box har ökat under pandemin, visar en ny undersökning. – Bag-in-Box erbjuder en mer hållbar, kostnadseffektiv och konsumentvänlig förpackningslösning. Det förklarar den e..

Läs mer
5 vanligaste felen vi gör med lådvin

5 vanligaste felen vi gör med lådvin

Lådviner är den verkliga storsäljaren i Sommarsverige. Men många svenskar gör nybörjarmisstag när de ska servera sitt lådvin. Här är 5 tips som gör att det kommer att smaka bättre – och bli tr..

Läs mer
3 vintips i tider av ”stugsittande”

3 vintips i tider av ”stugsittande”

Systembolaget håller öppet – så det finns egentligen ingen idé att bunkra mer vin än nödvändigt. Men det kanske kommer finnas en risk att vi inte vill eller orkar springa till bolaget på fredagarna ..

Läs mer
Här är listan över de mest populära boxvinerna

Här är listan över de mest populära boxvinerna

Vilka är egentligen de mest populära boxvinerna – och vad är det som gör ett vin populärt? Är det smaken, förpackningen eller namnet? Det ena utesluter nog inte det andra, för de boxviner som listas..

Läs mer