HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Äntligen hummerpremiär – här är vinerna som passar bäst

Äntligen hummerpremiär! Skaldjursälskare, gör er redo. Nu drar den årliga säsongen för hummerfiske äntligen igång. Det firar vi med några tips på drycker som passar utmärkt till en riktigt god hummermiddag.

En tumregel är att röda viner passar mindre bra till hummer. Detta beror på att de har högre nivåer av tanniner som gör att köttet får en metallisk eftersmak. Däremot tenderar vita, fruktiga viner med hög syra att passa bra. Beroende på hur du väljer att tillaga hummern kan vi rekommendera ett par olika drycker.

Gratinerad hummer

Gratinerad hummer får gärna kryddas med lite örter, smör och citron, och till det passar ett fylligare vitt vin. Testa gärna en Chardonnay med kraftig fatkaraktär som till exempel en flaska Lindemans, ett fruktigt vin med inslag av fat, citrus och vanilj.

Är du hellre på humör för en öl rekommenderar vi en smakfull blond ale, varför inte den svenska Oppigårds Single Hop Ale?

Hummersoppa

En lättare hummersoppa kan passa utmärkt som förrätt och bör avnjutas med ett friskt och fruktigt vin. Ett gott alkoholfritt alternativ är GodDryck No 2 – en bubblig rosédryck med inslag av smultron, jordgubbar och röda äpplen.

Har du däremot kokat ihop en mer mustig, höstig soppa behöver du balansera upp smakerna med ett fylligare vin. Spara inte på lyxen, utan go all in med en flaska Gremillet Champagne!

Naturell hummer

En naturell hummer serveras oftast kall och med en fetare sås, som majonnäs eller aioli. Här passar det bra att ta fram ett lite sötare vin för att lyfta fram just sötman i hummern. Med det sagt ska det inte vara för sött så att alla umami-smaker kommer till sin rätt.

Även här kan vi rekommendera en klassisk Chardonnay, men även Prosecco funkar alldeles utmärkt. Prova gärna en flaska Castelmondo till middagen eller en Charlis för den som hellre föredrar en veteöl till maten.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa