HEM

Aktuellt

Alkoholfritt bubbel eller vitt vin till Vabruari

Februari är allmänt känd som vabruari, månaden då alla småbarnsfamiljer är hemma med förkylningar, magåkommor och andra virusinfektioner. Mitt i denna hets kan det vara skönt att slå sig ner med ett alkoholfritt alternativ, där det idag finns ett intressant utbud i Systembolagets sortiment. Här har vi tittat lite närmare på mousserande och vita viner.

Mousserande viner

Detta är Systembolagets största alkoholfria kategori med 24 av totalt 55 alkoholfria produkter. Bland dessa finns dessutom både vita, rosé och olika typer av smaksatta mousserande drycker. Till festliga tillfällen kan det vara utmärkt att ta fram en flaska alkoholfritt bubbel, i synnerhet om det finns bilburna gäster. Bland de många alternativen finns det flera som på ett förtjänstfullt sätt ersätter mousserande viner med alkohol.

Ett av dessa är franska Richard Juhlin, som har en låg grad av sötma och en hög halt av fruktsyra. Det har avalkoholiserats genom vakuumdestillering vid 30 grader, vilket bibehåller smak och doftämnen från druvorna. Vinet är gjort på Chardonnaydrovor och har en fruktig smak med inslag av gula äpplen, marsipan, apelsin, kex, persika och vit choklad. Detta gör att det passar väl som aperitif och till rätter av fisk, skaldjur, ljust kött, eller sallader.

Värt att notera är att Richard Juhlin innehar världsrekordet i antal provade champagner med över 12.000 stycken. Han är också fransk hederslegionär och är dessutom riddare av Champagne. Vinet kostar 89 kr och ligger på Systembolagets ordinarie sortiment.

Richard Juhlin Non Alcoholic Blanc de Blancs
Richard Juhlin Non Alcoholic Blanc de Blancs
Fruktig smak med inslag av gula äpplen, marsipan, apelsin, kex, persika och vit choklad.
750 ml - 0% - Sockerhalt 4.3 g per 100 ml
89 kr

Vita viner

De alkoholfria vita vinerna är betydligt färre till antalet, endast 6 stycken finns på helflaska (750 cl). Vinerna håller god kvalitet och kan i de flesta fall på ett tillfredsställande sätt ersätta ett vitt vin med alkohol, oavsett om det är tänkt som sällskapsvin eller till en middag.

Ett alkoholfritt vitt vin som erbjuder en spännande smakpalett är spanska Natureo, där vinet har avlägsnats genom en så kallad “Spinning cone column”, vilket är en form av ångdestillering i vakuum. Det är med andra ord ett mycket effektivt sätt att avlägsna alkohol utan att skada eller påverka smak samt doftämnen. Vinet som är gjort på 100 procent Muscatdruvor har en druvig, något blommig smak med inslag av päron, fläder och lime.

Det passar bra som sällskapsdryck eller till exotiskt kryddade rätter av fisk och kyckling. Vinet kostar 55 kr och ligger på Systembolagets ordinarie sortiment.

Natureo Free Muscat Alcohol Free
2020
Natureo Free Muscat Alcohol Free
Druvig, något blommig smak med inslag av päron, fläder och lime.
750 ml - 0% - Sockerhalt 4.2 g per 100 ml
55 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 fräscha, alkoholfria drycker att rivstarta det nya..

5 fräscha, alkoholfria drycker att rivstarta det nya..

Vad sägs om att inleda det nya året med uppfriskande alkoholfria drycker? Ja, efter helgerna är det faktiskt många som tycker det är skönt att få bryta av med en fräsch, lättsam dryck utan sina vanl..

Läs mer
Guide: Fem viner som gjort succé – utan alkohol

Guide: Fem viner som gjort succé – utan alkohol

Utbudet ökar och köparna blir allt fler. Alkoholfria viner har blivit riktigt trendigt, framför allt bland de yngre. Vi ger dig en snabbguide till några spännande flaskor – och förklarar hur v..

Läs mer
Allt fler kan tänka sig en vit månad i år

Allt fler kan tänka sig en vit månad i år

Var femte svensk dricker mindre alkohol under covid-19-pandemin. En av tio har börjat dricka mer – men 58 procent kan tänka sig en vit månad i år. Det visar den nya sifoundersökningen Dryckeskollen...

Läs mer
Gott alkoholfritt bubbel – våra bästa tips

Gott alkoholfritt bubbel – våra bästa tips

Försäljningen av alkoholfritt bubbel har ökat kraftigt det senaste decenniet. De moderna alkoholfria alternativen utmanar verkligen originalen och inget tyder på att trenden ska vända. Vi tipsar om ..

Läs mer
Vinerna som blir allt populärare: ”Fler vill n..

Vinerna som blir allt populärare: ”Fler vill n..

Bubblande, rött, vitt eller rosa. För dig som vill njuta av alkoholfria viner finns nu en hel serie att välja på. – Försäljningen av alkoholfritt vin fortsätter öka i Sverige. Fler vill njuta fullt ..

Läs mer
Här är dryckerna som gör studentmottagningen

Här är dryckerna som gör studentmottagningen

Stunden är kommen – äntligen dags för studentmottagning. I dessa dagar är det många som är nervösa men på samma gång lika uppfyllda av sprudlande glädje över studentexamen 2023. Men vad ska man bjud..

Läs mer