HEM

Aktuellt

8 frågor och svar om alkoholfritt vin

Vin utan alkohol – hur funkar det? Vinguiden rätar ut frågetecknen när du vill dricka vin men inte få i dig alkohol. Dessutom får du fyra tips på goda alkoholfria viner.

1. Hur blir vin alkoholfritt?

Man utgår från ett vanligt vin för att smaken ska bli så lik detta som möjligt. Avlägsnandet av alkoholen sker sedan antingen genom vakuumdestillation eller omvänd osmos.

2. Hur fungerar vakuumdestillation?

Vinet värms upp under vakuum. På så sätt kan alkoholen ångas bort utan att vinet behöver bli alltför varmt och få dålig smak. Risken med metoden är att vinet får en ”kokt” smak, men med dagens teknik är den minimal. Idag finns varianter av vakuumdestillation där det räcker att vinet kommer upp i 25–30 grader för att alkoholen ska försvinna.

3. Hur fungerar omvänd osmos?

Vinet passerar ett membran under högt tryck där vinets beståndsdelar separeras. På ena sidan membranet hamnar då ett mycket smakkoncentrerat ”vin” med ingen eller mindre alkohol. På andra sidan hamnar en lösning av vatten och alkohol. Denna värms upp så att alkoholen försvinner och tillsätts sedan tillbaka i det koncentrerade ”vinet”. På så sätt får man samma volym, men med lägre eller ingen alkohol.

4. Hur görs alkoholfritt mousserande vin?

Med samma metoder som ovan. Kolsyra tillsätts sedan i efterhand.

5. Är alkoholfritt vin alltid sött?

Ja, det är oftast sötare än vanligt vin. Alkohol är en smakbärare. Därför skulle ett torrt vin utan alkohol upplevas surt och blaskigt. Socker är en annan smakbärare som vinmakaren kompenserar den avlägsnade alkoholen med. Antingen används socker eller koncentrerad druvmust (som ju innehåller socker), vilket balanserar smaken.

6. Går det att göra alkoholfritt vin som smakar som vin?

Nja, det kommer aldrig smaka som vanligt vin eftersom alkoholen är borta och vinet har behandlats på något sätt. Däremot kan det ändå smaka bra.

7. Innehåller alkoholfritt vin alkohol?

Eftersom teknikerna ovan utgår från ett vanligt vin finns oftast minimalt med alkohol kvar. Gränsen för alkoholfritt vin går vid max 0,5 procent alkohol på Systembolaget.

8. Och om jag vill ha en dryck garanterat fri från alkohol?

Då ska du välja en god ojäst frukt- eller bärdryck istället för ett vin.

4 alkoholfria viner till maten

Oddbird Blanc de Blancs
Oddbird Blanc de Blancs
Äppelfruktigt och citrusfräscht med ganska låg sötma som passar som aperitif eller till en god sallad.
250 ml - 0.5% - Sockerhalt 2.7 g per 100 ml
37 kr

Leitz Eins Zwei Zero Riesling Alcohol Free
Leitz Eins Zwei Zero Riesling Alcohol Free
Friskt vin med halvtorr smakupplevelse av päron, lime och gröna äpplen. Funkar till räkskålen eller till en god grönsaksrätt.
750 ml - 0% - Sockerhalt 3.8 g per 100 ml
74 kr

Cuvée Madame Alcohol Free
2023
Cuvée Madame Alcohol Free
Ett av de torraste alkoholfria på marknaden. Bärigt och aromatiskt i lätt och frisk stil som kan njutas med en isbit, eller till en stekt fisk med krämig romsås.
750 ml - 0.5% - Sockerhalt 2.5 g per 100 ml
85 kr

Sangre de Toro Garnacha Tinta Syrah
2021
Sangre de Toro Garnacha Tinta Syrah
Rött alkoholfritt vin är sällan gott. Torres lyckas dock fånga det röda vinets mörkfruktighet och kryddighet i en ganska mustig smak med viss sötma. Funkar till grillens hamburgare.
375 ml - 0% - Sockerhalt 4.0 g per 100 ml
40 kr


Anders Melldén

Du kanske även vill läsa dessa

Svensk bakom nya gin-trenden

Svensk bakom nya gin-trenden

Han är från Sydafrika, hon från Sverige. Nu har paret Craig Hutchison och Maria Sehlström skapat ett nytt och intressant ginkoncept. Gintrenden tycks vara här för att stanna, och som följd av det ha..

Läs mer
Fotbollsprofilens nya satsning – alkoholfria v..

Fotbollsprofilens nya satsning – alkoholfria v..

Han var länge en firad målvakt i landslaget, men sen kom åren när knark och alkohol tog över vardagen. I dag har Magnus Hedman varit drogfri i över tre år och blivit vd på ett vinföretag som säljer ..

Läs mer
Nyheten: Första alkoholfria rosén på burk

Nyheten: Första alkoholfria rosén på burk

Trenden är tydlig. Allt fler svenskar vill njuta av alkoholfritt vin – och drycken får gärna vara i miljövänlig förpackning. – Därför är det är fantastiskt att vi får vara först i Sverige med ..

Läs mer
Guide: Fem viner som gjort succé – utan alkohol

Guide: Fem viner som gjort succé – utan alkohol

Utbudet ökar och köparna blir allt fler. Alkoholfria viner har blivit riktigt trendigt, framför allt bland de yngre. Vi ger dig en snabbguide till några spännande flaskor – och förklarar hur v..

Läs mer
Efter succén –  visar rätta färgerna med alkoh..

Efter succén – visar rätta färgerna med alkoh..

Prisvinnande alkoholfri öl som sålde över en miljon flaskor i fjol. Big Drop är succén som nu vill sticka ut lite extra i hyllorna med modern design och grälla färger. – Vi ville ha en förpackning s..

Läs mer
5 fräscha, alkoholfria drycker att rivstarta det nya..

5 fräscha, alkoholfria drycker att rivstarta det nya..

Vad sägs om att inleda det nya året med uppfriskande alkoholfria drycker? Ja, efter helgerna är det faktiskt många som tycker det är skönt att få bryta av med en fräsch, lättsam dryck utan sina vanl..

Läs mer