HEM

Aktuellt

Guide: Fem viner som gjort succé – utan alkohol

Utbudet ökar och köparna blir allt fler. Alkoholfria viner har blivit riktigt trendigt, framför allt bland de yngre. Vi ger dig en snabbguide till några spännande flaskor – och förklarar hur vinproducenter kan skapa sina alkoholfria produkter. Det är en ganska komplicerad process, faktiskt.

Alkoholfria produkter säljer som smör i solsken och dryckesproducenterna är inte sena att haka på den nya trenden. Under senaste åren har segmentet ökat med ca 30 procent och alla trendrapporter tyder på liknande ökningar framåt. Det sägs vara hälsomedvetna ungdomar som står för största delen av försäljningen: man villa äta nyttigare, sporta mer – och dricka mindre alkohol så att kroppen slipper kämpa mot kalorier. Alkoholkonsumtionen hos yngre svenskar har halverats på ett drygt decennium och i t ex Storbritannien är 27 procent av ungdomar mellan 16 och 24 år nykterister.

Spanska Torres var tidigt ute när man gjorde sitt första alkoholfria vin (0,5 % ) redan 2008 – ett vitt vin gjort på druvan muscat. År 2013 fick det sällskap av ett rosé och ett rött. Och det svenska bolaget Oddbird startades 2013 av familjeterapeuten Moa Gürbüzer. Efter att ha jobbat med familjer som kämpat med alkoholrelaterade problem sadlade hon om och startade Oddbird för att skapa goda viner utan alkohol. Du kan se några av Oddbirds utmärkta viner längre ner i artikeln.

Men det är inte busenkelt att skapa alkoholfria viner. De flesta metoder som används för att nästan helt få bort eller få ner alkoholhalten kräver dyr utrustning och teknisk kunskap. De vanligaste metoderna är vakuumdestillation, omvänd osmos eller spinning cone-tekniken (se teknisk förklaring i faktaruta).

Men alkohol är en smakbärare så det är ju oumbärligt att smakerna förändras när alkoholen försvinner. Trots detta finns det många bra alternativ i dag – och vi ger dig fem utmärkta tips här:

Natureo Free Muscat Alcohol Free
2020
Natureo Free Muscat Alcohol Free
Spanska producenten Torres är en av dom med mest rutin på alkoholfria viner. När man för drygt tio år sedan skapade det här alkoholfria vinet satte man en trend, och som uppskattas av allt fler konsumenter. För att avlägsna alkoholen ur detta vin har producenten använt sig av en teknik som kallas ”the spinning cone column”, som du kan läsa om längst ner i artikeln.. Vinfirman grundades redan 1870 och har sitt säte i Vilafranca del Penedès, strax utanför Barcelona..
750 ml - 0% - Sockerhalt 4.2 g per 100 ml
55 kr

Oddbird Spumante Non Alcoholic
Oddbird Spumante Non Alcoholic
Oddbird startades 2013 av familjeterapeuten Moa Gürbüzer. Efter att ha jobbat med familjer som kämpat med alkoholrelaterade problem sadlade hon om och startade Oddbird för att skapa goda viner utan alkohol. Det här är en spumante gjord på Gleradruvan, som används framförallt till mousserande viner. Du får en upplevelse med fruktig doft och inslag av gråpäron, honungsmelon och citrus. Glera kallades prosecco fram till 2009.
750 ml - 0% - Sockerhalt 4.1 g per 100 ml
88 kr

Oddbird Non Alcoholic Sparkling Wine Rosé
Oddbird Non Alcoholic Sparkling Wine Rosé
Gjord på druvor från södra Frankrike: 90% chardonnay och 10% pinot noir har skapat ett bubbel med bärig doft där man anar inslag av smultron, röda vinbär och citrus. Vinet avalkoholiserades med metoden omvänd osmos (du kan läsa om processen längre ner i artikeln). Processen sker om och om igen och är ett varsamt sätt att ta bort alkoholen men ändå bevara dryckens aromer.
750 ml - 0% - Sockerhalt 4.9 g per 100 ml
88 kr

Nozeco Rosé Alcohol Free
Nozeco Rosé Alcohol Free
Les Grands Chais de France framställer mousserande vin i sin anläggning i Bordeaux – och här en nosecco på enbart 0,4 % alkohol, gjort på druvor från Spanien. Vinet avalkoholiseras med modern teknik och kompletteras med naturliga druvaromer, socker, naturliga färgämnen utvunna från växtdelar och kolsyra innan det buteljeras med naturkork.
750 ml - 0.4% - Sockerhalt 4.6 g per 100 ml
57 kr

Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseux Grenache Brut Non Alcoholic
Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseux Grenache Brut Non Alcoholic
En bärig rosé som funnits i snart tio år och gillas av många – med ungdomlig doft och smak av jordgubbar, persika och kex. Vinet har avalkoholiserats med metoden omvänd osmos (se längst ner i artikeln om metoden).
750 ml - 0% - Sockerhalt 3.5 g per 100 ml
65 kr

FAKTA

Så tillverkar man alkoholfritt vin


Vakuumdestillation:
Vakuumdestillation är en av de absolut vanligaste metoderna, speciellt i Tyskland som tillverkar många alkoholfria viner. Metoden innebär att vinet förs in i en hög kolonn där luften sugs ut så att det bildas ett vakuum.
På grund av det lägre trycket kokar alkoholen vid vakuumdestillation redan vid normal rumstemperatur och kan då separeras. Genom att undvika höga temperaturer minskar risken för ”kokta” smaker i det färdiga alkoholfria vinet.

Omvänd osmos:
Omvänd osmos eller membranfiltrering, är en annan metod. Osmos, (”tryck” på grekiska), är en vätskas strävan att åstadkomma samma koncentration på båda sidor av ett membran. Omvänd osmos innebär att man med teknikens hjälp applicerar ett tryck på den vätska man vill ”rena”. Vinet förs in i en kolonn med två behållare, åtskilda av ett syntetiskt, halvgenomträngligt membran. Det yttre trycket tvingar alkoholmolekylerna att vandra genom membranet och kvar blir den alkoholfria vätskan.
Spinning Cone:
En tredje metod, vanlig i Nya världen, kallas Spinning Cone Column. Tekniken går ut på att vin hälls i en kolonn som består av roterande koner. Med hjälp av centrifugalkraft omvandlas vinet till en tunn hinna av vätska. I konens botten förs kvävgas in. Kvävet fungerar som bärare av vinets flyktiga arom- och smakämnen. Dessa ämnen kondenseras och separeras från vätskan. Vinet får sedan passera konen ytterligare en gång vid en något högre temperatur, för att avlägsna alkoholen. Arom- och smakämnena återförs sedan till det alkoholfria vinet, som till sist blandas med lite ojäst druvjuice.

Källa: Systembolaget
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Alkoholfritt bubbel eller vitt vin till Vabruari

Alkoholfritt bubbel eller vitt vin till Vabruari

Februari är allmänt känd som vabruari, månaden då alla småbarnsfamiljer är hemma med förkylningar, magåkommor och andra virusinfektioner. Mitt i denna hets kan det vara skönt att slå sig ner med ett..

Läs mer
Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Blir det här årets stora säljare i påsk? Ett chokladägg med prosecco och jordgubbsmjölk. Matkedjan Aldi har redan fått stor uppmärksamhet i europeiska tidningar för sin kreativitet. För cirka 65 kro..

Läs mer
Snyggare prosecco – tack vare bildesignern

Snyggare prosecco – tack vare bildesignern

Lika gott innehåll som förut, men i ny förpackning. Här är Zonins Prosecco 1821, som är designad av Pininfarina, en av Italiens mest kända formgivare av bilar. – Vi är otroligt glada över att kunna ..

Läs mer
Här är dryckerna som gör studentmottagningen

Här är dryckerna som gör studentmottagningen

Stunden är kommen – äntligen dags för studentmottagning. I dessa dagar är det många som är nervösa men på samma gång lika uppfyllda av sprudlande glädje över studentexamen 2023. Men vad ska man bjud..

Läs mer
Nu kan du köpa Rosé prosecco

Nu kan du köpa Rosé prosecco

Nu får du ännu en anledning att dricka italienskt bubbel. De första efterlängtade flaskorna av rosé prosecco har äntligen landat i Systembolaget. Säg välkommen till Casteloro Prosecco Rosé för och C..

Läs mer
Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Det är mellotider och dags för snacks och bubbel. Oavsett om du vill slå på stort eller ha ett firande i all enkelhet har vi lösningen för dig. Vi har valt ut en cava, en prosecco och en champagne o..

Läs mer