HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

7 saker många inte visste om cava

 Cava har blivit mångas favoritbubbel på senare tid. Här är 7 saker du kanske inte visste om det populära mousserande vinet!

En flaska cava är rik på både bubblor och kultur. Drycken är så allround att den passar både till minglet och en god skaldjursmåltid. På många håll i Spanien har cava blivit något av en livsstil, inte minst i marknadsföringen. På glamorösa bilder dricker unga vackra människor i svängen cava i stället för öl. 

Tidigare har cava setts som en fattigmans-champagne. Men cava har en rik historia och kultur och förtjänar att uppskattas för vad den är. Här är 7 saker om cava som många inte känner till.

1. Cava får göras på flera håll i Spanien
Cava kommer till stor del från Katalonien i nordöstra Spanien. Flera regioner i landet har dock tillåtelse att producera cava, däribland Rioja, Navarra, Valencia och Extremadura. Cava som dryck är alltså inte ursprungsbetecknad, men metoden innebär alltid slutjäsning på flaska. 

2. Cava betyder källare
Tidigare hette cava champaña, en förspanskning av det franska ordet champagne. När franska vinmyndigheter förbjöd ordet var producenterna tvungna att komma på ett eget namn. Det fick bli cava, det spanska ordet för källare. Dessutom innebär det spanska ordet cava också ett finare vin, något man tog fram från sin källare när man fick fina gäster.

3. Cava görs på samma sätt som champagne
En andra jäsning görs på flaska, precis som med champagne. Det betyder att man först gör ett vanligt vin, ofta med lite högre syra och lägre alkoholhalt. Sedan tillför man jäst och socker för jäsningens skull och så jäser vinet klart på flaskan, som också ska roteras.

4. Cava görs främst på lokala druvor
Det är främst lokala druvsorter som används i tillverkningen av cava och de tre viktigaste är Xarel.lo, Macabeo (Viura i Rioja) samt Parellada. Macabeo är den druva som tillför äppelfrukt, fina syrliga toner och gör cavan lagringsbar. Parellada har ett renare uttryck, också bra med syra med mer komplex ton. Xarel.lo har bra sockerhalt vilket ger högre alkoholstyrka och blommiga toner i doft och smak. Nuförtiden får även Chardonnay och Pinot Noir samt de spanska Trepat och Monastrell användas i lava, de två sistnämnda för rosécava.

5. Det finns både torr och söt cava
Cava produceras i flera olika stilar. Dels finns det hustypisk stil, där man kan känna igen producentens typiska kännetecken. En annan är vingårdstypisk stil, där man plockar råvaran från en specifik vingård och gör ett vin på. Det finns också olika graderingar när det gäller sötma:. 

  • brut nature – inga tillsatser av socker
  • extra brut – < 6 gram socker per liter
  • brut – 6-15 gram socker per liter
  • extra seco – 12-20 gram socker per liter
  • sec – 17-35 gram socker per liter
  • semi sec – 33-35 gram socker per liter
  • dulce – mer än 50 gram socker per liter


6. Cava fungerar utmärkt till mat

Cava är en klassisk aperitif och sällskapsdryck, men den passar lika bra till mat. En torr cava är utmärkt till lättare fiskrätter, skaldjur eller sallader. Har du en mer mogen cava fungerar den perfekt tillsammans med kraftigare fisk, till fågel eller till och med till lättare kötträtter. En kraftig och komplex årgångscava är en upplevelse tillsammans med en skaldjurspaella.

7. I Spanien dricks cava till frukost
Förr i världen drack de spanska arbetarna cava till frukost innan de begav sig ut på åkrarna. Då var bubbelfrukost mer för hårt arbete än för fest. Men även i dag serverar många spanska hotell cava på frukostbuffén. Prova – det piggar upp mer än du tror.

 3 goda cava du inte får missa

Reserva de la Familia Juvé y Camps
2016
Reserva de la Familia Juvé y Camps
Fantastiskt fruktig och frisk på samma gång.
750 ml - 12% -
169 kr

Cava Stars Organic
2020
Cava Stars Organic
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, kex, krusbär, mineral och citrusskal.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
115 kr

Cava Blanc de Noirs 1+1=3 Reserva Familia
Cava Blanc de Noirs 1+1=3 Reserva Familia
En torr, fruktig och nyanserad smak med inslag av röda äpplen, örter , nougat, apelsin och kex.
750 ml - 12% -
119 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Efter succén – Måns Zelmerlöw lanserar Magnum

Efter succén – Måns Zelmerlöw lanserar Magnum

Efter succén med Hola MZ lanseras nu Måns Zelmerlöw cava i en ståtlig Magnumflaska. Perfekt till vinterns festligheter!  Måns Zelmerlöw är inte bara artist, programledare och vinnare av Eurovision S..

Läs mer
Karl Fredrik Cava Organic – ett smakrikt vin t..

Karl Fredrik Cava Organic – ett smakrikt vin t..

Snart är våren här och vad passar inte bättre under varma och blomsterrika vårkvällar än ett glas välkyld cava? Den folkkäre trädgårdsprofilen och floristen Karl Fredrik Gustafsson lanserar nu sitt ..

Läs mer
Klasscava från Katalonien

Klasscava från Katalonien

Visst finns det höga ambitioner i Cavaland, om nu någon trodde annat. Sladdar man dessutom in på Juvé y Camps närmast modernistiska vineri, blir man varse att här är cava allvar. Föga förvånande ger..

Läs mer
Triss i druvor bakom bästa cavan

Triss i druvor bakom bästa cavan

En klassisk cava är tillverkad på lokala druvsorter. Sedan får vinsnobbarna säga vad de vill. Så resonerar man mer och mer på plats där cavan produceras. Allt för den unika smakens skull. Cavan gick..

Läs mer
Brut natur – 6 festliga viner med lite socker

Brut natur – 6 festliga viner med lite socker

Festa till det med Brut Nature – vin med mycket lite socker. Afterwork, en kväll med vänner eller nästan vilka festligheter som helst förtjänar lite bubbel. För att förena nytta med nöje har ..

Läs mer
Bästa cava över 100 kronor

Bästa cava över 100 kronor

Cava är långt ifrån budgetbubbel. Det finns en rad spännande, komplexa viner. Och det blir bara bättre och bättre. Vi har provat och tipsar om de bästa cavorna på Systembolaget. [product]38016|Diskr..

Läs mer