HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

7 saker många inte visste om cava

Mer överkomligt än champagne och mindre insmickrande än prosecco.
Cava har blivit mångas favoritbubbel.
Här är 7 saker du kanske inte visste om det populära spanska mousserande vinet. 

En flaska cava är rikt på både bubblor och kultur. Drycken är så allround att den passar både till minglet och en god skaldjursmåltid. På många håll i Spanien har cava blivit något av en livsstil, åtminstone i marknadsföringen. På glamorösa bilder dricker unga vackra människor i svängen cava i stället för öl. 

Tidigare har cavan setts som en fattigmans champagne. Men cava har en rik historia och kultur och förtjänar att uppskattas för vad den är. Här är 7 saker om cava som många inte känner till.

1. Cava får göras på flera håll i Spanien
Cava kommer till stor del från Katalonien i nordöstra Spanien. Flera regioner i landet har dock tillåtelse att producera cava, däribland Rioja, Navarra, Valencia och Extremadura. Cava som dryck är alltså inte ursprungsbetecknad, men metoden innebär alltid slutjäsning på flaska. 

2. Cava betyder källare
Tidigare hette cava champaña, en förspanskning av det franska champagne. När franska vinmyndigheter förbjöd ordet var producenterna tvingade att komma på ett eget namn. Det fick bli cava som är det spanska ordet för källare. Dessutom innebär det spanska ordet cava också ett finare vin, ett vin man tog fram från sin källare, sin cava, när man fick fina gäster.

3. Cava görs på samma sätt som champagne
En andra jäsning görs på flaska, precis som med champagne. Det betyder att man först gör ett vanligt vin, ofta med lite högre syra och lägre alkoholhalt. Sedan tillför man jäst och socker för jäsningens skull och så jäser vinet klart på flaska, som också ska roteras.

4. Cava görs främst på lokala druvor
Det är främst lokala druvsorter som används i tillverkningen av cava och de tre viktigaste här är Xarel.lo, Macabeo (Viura i Rioja) samt Parellada. Macabeo är den druva som tillför äppelfrukt, fina syrliga toner och gör cavan lagringsbar. Parellada har ett renare uttryck, också bra med syra med mer komplex ton. Xarel.lo, har bra sockerhalt vilket ger högre alkoholstyrka och blommiga toner i doft och smak. Nuförtiden får även Chardonnay och Pinot Noir samt de spanska Trepat och Monastrell användas i lava, de två sistnämnda för rosécava.

5. Det finns både torr och söt cava
Cava produceras i flera olika stilar. Dels har vi hustypisk stil, alltså där man kan känna igen producentens stil. Dels vingårdstypisk stil, alltså där man plockar råvaran från en specifik vingård och gör ett vin på detta. Det finns också olika graderingar när det gäller sötma:. 


6. Cava fungerar utmärkt till mat

Cava är klassisk som aperitif och sällskapsdryck, men den passar lika bra till mat. En torr cava är utmärkt till lättare fiskrätter, skaldjur, sallader. En mer mogen lava fungerar perfekt tillsammans med kraftigare fisk eller till och med till lättare kötträtter och till fågel. En kraftig och komplex årgångscava är en upplevelse tillsammans med en skaldjurspaella.

7. I Spanien dricks cava till frukost
Förr i världen drack de spanska arbetarna cava till frukost innan de begav sig ut på åkrarna. Då var bubbelfrukost mer för hårt arbete än för fest. Men även i dag serverar många spanska hotell cava på frukostbuffén. Prova – det piggar upp mer än du tror.

 3 goda cavor du inte får missa

Reserva de la Familia Juvé y Camps

Reserva de la Familia Juvé y Camps 2016

Fantastiskt fruktig och frisk på samma gång.
Art.nr: 77600 - Pris: 169 kr

Perelada Cava Stars Brut Organic

Perelada Cava Stars Brut Organic 2019

Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, kex, krusbär, mineral och citrusskal.
Art.nr: 72601 - Pris: 109 kr

Cava Blanc de Noirs 1+1=3 Reserva Familia

Cava Blanc de Noirs 1+1=3 Reserva Familia

En torr, fruktig och nyanserad smak med inslag av röda äpplen, örter , nougat, apelsin och kex.
Art.nr: 7610 - Pris: 119 kr


Du kanske även vill läsa dessa