HEM

Aktuellt

7 saker många inte visste om cava

 Cava har blivit mångas favoritbubbel på senare tid. Här är 7 saker du kanske inte visste om det populära mousserande vinet!

En flaska cava är rik på både bubblor och kultur. Drycken är så allround att den passar både till minglet och en god skaldjursmåltid. På många håll i Spanien har cava blivit något av en livsstil, inte minst i marknadsföringen. På glamorösa bilder dricker unga vackra människor i svängen cava i stället för öl. 

Tidigare har cava setts som en fattigmans-champagne. Men cava har en rik historia och kultur och förtjänar att uppskattas för vad den är. Här är 7 saker om cava som många inte känner till.

1. Cava får göras på flera håll i Spanien
Cava kommer till stor del från Katalonien i nordöstra Spanien. Flera regioner i landet har dock tillåtelse att producera cava, däribland Rioja, Navarra, Valencia och Extremadura. Cava som dryck är alltså inte ursprungsbetecknad, men metoden innebär alltid slutjäsning på flaska. 

2. Cava betyder källare
Tidigare hette cava champaña, en förspanskning av det franska ordet champagne. När franska vinmyndigheter förbjöd ordet var producenterna tvungna att komma på ett eget namn. Det fick bli cava, det spanska ordet för källare. Dessutom innebär det spanska ordet cava också ett finare vin, något man tog fram från sin källare när man fick fina gäster.

3. Cava görs på samma sätt som champagne
En andra jäsning görs på flaska, precis som med champagne. Det betyder att man först gör ett vanligt vin, ofta med lite högre syra och lägre alkoholhalt. Sedan tillför man jäst och socker för jäsningens skull och så jäser vinet klart på flaskan, som också ska roteras.

4. Cava görs främst på lokala druvor
Det är främst lokala druvsorter som används i tillverkningen av cava och de tre viktigaste är Xarel.lo, Macabeo (Viura i Rioja) samt Parellada. Macabeo är den druva som tillför äppelfrukt, fina syrliga toner och gör cavan lagringsbar. Parellada har ett renare uttryck, också bra med syra med mer komplex ton. Xarel.lo har bra sockerhalt vilket ger högre alkoholstyrka och blommiga toner i doft och smak. Nuförtiden får även Chardonnay och Pinot Noir samt de spanska Trepat och Monastrell användas i lava, de två sistnämnda för rosécava.

5. Det finns både torr och söt cava
Cava produceras i flera olika stilar. Dels finns det hustypisk stil, där man kan känna igen producentens typiska kännetecken. En annan är vingårdstypisk stil, där man plockar råvaran från en specifik vingård och gör ett vin på. Det finns också olika graderingar när det gäller sötma:. 

  • brut nature – inga tillsatser av socker
  • extra brut – < 6 gram socker per liter
  • brut – 6-15 gram socker per liter
  • extra seco – 12-20 gram socker per liter
  • sec – 17-35 gram socker per liter
  • semi sec – 33-35 gram socker per liter
  • dulce – mer än 50 gram socker per liter


6. Cava fungerar utmärkt till mat

Cava är en klassisk aperitif och sällskapsdryck, men den passar lika bra till mat. En torr cava är utmärkt till lättare fiskrätter, skaldjur eller sallader. Har du en mer mogen cava fungerar den perfekt tillsammans med kraftigare fisk, till fågel eller till och med till lättare kötträtter. En kraftig och komplex årgångscava är en upplevelse tillsammans med en skaldjurspaella.

7. I Spanien dricks cava till frukost
Förr i världen drack de spanska arbetarna cava till frukost innan de begav sig ut på åkrarna. Då var bubbelfrukost mer för hårt arbete än för fest. Men även i dag serverar många spanska hotell cava på frukostbuffén. Prova – det piggar upp mer än du tror.

 3 goda cava du inte får missa

Reserva de la Familia Juvé y Camps
2016
Reserva de la Familia Juvé y Camps
Fantastiskt fruktig och frisk på samma gång.
750 ml - 12% -
169 kr

Cava Stars Organic
2022
Cava Stars Organic
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, kex, krusbär, mineral och citrusskal.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
129 kr

Cava Blanc de Noirs 1+1=3 Reserva Familia
Cava Blanc de Noirs 1+1=3 Reserva Familia
En torr, fruktig och nyanserad smak med inslag av röda äpplen, örter , nougat, apelsin och kex.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
127 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira Alla hjärtans dag – med bästa bubblet

Fira Alla hjärtans dag – med bästa bubblet

Bubbel, levande ljus, god mat och din kärlek. Det är vad Alla hjärtans dag handlar om. Har du inte hittat en passande flaska att dela med ditt livs kärlek? Lugn, här får du snabbhjälpen av Vinguiden..

Läs mer
Bästa sparkling på Systembolaget

Bästa sparkling på Systembolaget

Bubbel från hela världen. Men inte champagne, cava, crémant eller prosecco. Utan allt det andra. Sparkling, helt enkelt. För här finns att hämta, allt från knastertorrt vitt till sött rött. Och det ..

Läs mer
Cava-trenden pekar uppåt: Här är svenskarnas favorit..

Cava-trenden pekar uppåt: Här är svenskarnas favorit..

Cava hamnade på efterkälken bakom champagne och prosecco. Men nu har Spaniens eget bubbel fått en ny storhetstid hos svenska köpare. Här får du guiden till några av cava som vi verkar gilla extra my..

Läs mer
Efter succén – Måns Zelmerlöw lanserar Magnum

Efter succén – Måns Zelmerlöw lanserar Magnum

Efter succén med Hola MZ lanseras nu Måns Zelmerlöw cava i en ståtlig Magnumflaska. Perfekt till vinterns festligheter!  Måns Zelmerlöw är inte bara artist, programledare och vinnare av Eurovision S..

Läs mer
Måns Zelmerlöw om sin nya Hola MZ Cava Rosé

Måns Zelmerlöw om sin nya Hola MZ Cava Rosé

Den åttonde februari släpptes det senaste tillskottet i Måns Zelmerlöws vinserie MZ på Systembolaget. Förra året fick vi se en cava och nu kommer hans första rosé-cava. Vi fick en kort intervju med ..

Läs mer
Klasscava från Katalonien

Klasscava från Katalonien

Visst finns det höga ambitioner i Cavaland, om nu någon trodde annat. Sladdar man dessutom in på Juvé y Camps närmast modernistiska vineri, blir man varse att här är cava allvar. Föga förvånande ger..

Läs mer