HEM

Aktuellt

5 fakta du inte visste om veganskt vin

Har du också fått upp ögonen för veganskt vin? Lär dig mer med dessa fem intressanta fakta om veganska viner.

1. Lera istället för animaliska produkter

Animaliska produkter används för att klarna och filtrera vin som blir grumligt efter jäsningsprocessen. I denna process är det vanligt förekommande att vinproducenter använder mjölkprotein, äggvita, kitin (från skaldjur) eller isingsglass (från fisk).

Veganska viner använder istället bentonitlera eller andra finmaskiga filter för samma process. Bägge verkar på liknande sätt och klumpar ihop de så kallade proteinslöjorna som sjunker till botten och enkelt kan filtreras bort.

2. Veganska vin är bra för allergiker

När vin tappas på flaska finns det nästintill inget av klarningsmedlet kvar oavsett om det är gjort av bentonitlera eller äggvita. Däremot kan man aldrig garantera att allting försvunnit och därmed kan det finnas spår av mjölk eller ägg, stora nog att framkalla en reaktion hos högkänsliga allergiker. Vinproducenter ska enligt lag märka ut dessa allergener. Men om du vill vara på den säkra sidan är ett veganmärkt vin det bästa valet.

3. Internationell certifiering saknas

Det finns i dagsläget ingen internationell certifiering för veganska viner. Därför kan vin som du hittar på Systembolaget vara veganska utan att du vet om det. Däremot finns det ett par större erkända organisationer som certifierar veganska viner, bland annat V-label, The European Vegetarian Union och The Vegan Society.

4. Veganskt vs. veganvänligt

Det är svårt att hålla vinproduktionen helt fri från småkryp, spindlar och insekter. Dessa filtreras givetvis bort innan vinet färdigställs, men går inte att undvika helt. Därför finns det många vinproducenter som menar på att det tyvärr är omöjligt att producera ett helt veganskt vin. Idag används istället termen ‘veganvänligt’ när man pratar om vin som inte aktivt använder animaliska produkter i tillverkningen.

5. Stort utbud av vegansk dryck i Sverige

På Systembolaget kan du hitta ett stort utbud av veganska drycker. Vin, cider, sprit, öl och alkoholfria alternativ finns både online och i butikerna. Det är bara vegansk champagne som i dagsläget kan vara lite svårt att få tag i. Med Systembolagets smarta filtreringsfunktion kan du enkelt hitta din veganvänliga favorit.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Veganska drycker till din vegetariska mat

Veganska drycker till din vegetariska mat

Vad vet du om veganska drycker? Svenskarna fortsätter att äta allt mer vegetariskt och veganskt. Med det ökar även intresset för veganska viner och dryck som passar bra till köttfria rätter. Här ber..

Läs mer
Veganskt vin – bluff eller etisk angelägenhet?

Veganskt vin – bluff eller etisk angelägenhet?

Veganskt vin har kommit att bli ett omtvistat begrepp. När fler och fler blir veganer är det viktigt att dessa erbjuds veganviner. Men finns de verkligen och i så fall vad är ett veganskt vin? Eller..

Läs mer
Systembolaget börjar med märkning av veganviner

Systembolaget börjar med märkning av veganviner

Intresset för veganprodukter blir allt större. Även bland vinkonsumenter. Därför har Systembolaget nu bestämt att det ska vara möjligt att söka på ordet vegan bland sortimentet. Veganskt vin har upp..

Läs mer
Sverige långt efter med veganmärkning av viner

Sverige långt efter med veganmärkning av viner

Veganskt vin är på modet. Det är företrädesvis en ung målgrupp som är nyfiken. Samtidigt växer begreppet internationellt och det ställs krav på en enhetlig märkning. Men här är Sverige på väg att ha..

Läs mer
Veganskt vin – finns det?

Veganskt vin – finns det?

Veganism blir trendigare för varje år, och internet fylls av recept och substitut. Men när falafeln, oumphen och bönorna väl är framdukade, vad dricker vi till då? Att servera ett vin kan ju kännas ..

Läs mer
Podd: Veganvin – vad handlar det om?

Podd: Veganvin – vad handlar det om?

Vi hör allt oftare talas om uttrycket “veganvin”. Vad är det egentligen? Är veganvin detsamma som naturvin? Är vinet ett resultat av ökad klimatmedvetenhet eller ett aktivt ställningstagande? Hur på..

Läs mer