HEM

Aktuellt

Systembolaget börjar med märkning av veganviner

Intresset för veganprodukter blir allt större. Även bland vinkonsumenter. Därför har Systembolaget nu bestämt att det ska vara möjligt att söka på ordet vegan bland sortimentet.

Veganskt vin har uppmärksammats stort internationellt. Flera vinbutiker i England har särskilda sektioner för de viner som går under denna märkning. Ett veganskt vin är ett vin där klarning skett med ämne från växtriket och inte från djurriket.

Även i Sverige har veganskt vin hamnat högt upp på agendan, inte minst bland konsumenter. Därför har Systembolaget nu bestämt sig för att märka ut de viner som är veganska.

– Från och med idag är det möjligt att fritextsöka på ”vegan” på systembolaget.se, förklarar Systembolagets pressekreterare Matilda Dannetun till Vinguiden.

Hon menar vidare att vinerna blir sökbara endast om de på förpackningens etikett har en märkning som säger att de är veganska.

– Artiklarna kommer då att märkas ut med texten ”Producenten uppger att detta är veganvänligt”.

Veganmärkningen kommer inte att tryckas på hyllkantsetiketterna. Istället hittas informationen genom att göra en fritextsökning på systembolaget.se, samt genom märkning/information på flaskans etikett. Texten syns också på artikelns produktsida Systembolagets hemsida.

I dagsläget finns 28 viner under veganmärkningen, 20 röda och 8 vita.

Fotnot. De två vanligaste certifieringarna på Systembolagets drycker är Vegan Society och V-label.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

5 fakta du inte visste om veganskt vin

5 fakta du inte visste om veganskt vin

Har du också fått upp ögonen för veganskt vin? Lär dig mer med dessa fem intressanta fakta om veganska viner. 1. Lera istället för animaliska produkter Animaliska produkter används för att klarna oc..

Läs mer
Veganskt vin – bluff eller etisk angelägenhet?

Veganskt vin – bluff eller etisk angelägenhet?

Veganskt vin har kommit att bli ett omtvistat begrepp. När fler och fler blir veganer är det viktigt att dessa erbjuds veganviner. Men finns de verkligen och i så fall vad är ett veganskt vin? Eller..

Läs mer
Podd: Veganvin – vad handlar det om?

Podd: Veganvin – vad handlar det om?

Vi hör allt oftare talas om uttrycket “veganvin”. Vad är det egentligen? Är veganvin detsamma som naturvin? Är vinet ett resultat av ökad klimatmedvetenhet eller ett aktivt ställningstagande? Hur på..

Läs mer
Vegetariskt når kökskonst på hög nivå

Vegetariskt når kökskonst på hög nivå

Vegetariskt och fine dining har sällan nämnts i en och samma mening. Men efter besök på finkrogen Rutabaga faller allt på plats. Här samsas vegetarisk mat, veganska viner och en strålande kökskonst...

Läs mer
Fem bästa matchningar vegetariskt + vin

Fem bästa matchningar vegetariskt + vin

Vin och vegetarisk mat är en succé. Dessutom är det inte längre av nöd tvunget, framkrystat eller hastigt uppkommit. Nu är det bästa kombination som gäller, där vinet och maten samspelar och det bli..

Läs mer
Bästa kombon vegetariskt & vin

Bästa kombon vegetariskt & vin

Hälsans tider, veganskt, vegetariskt eller eko. Paletten har aldrig varit så stor som nu. Vad sägs om riktigt bra vintips till fem mycket smarriga vegetariska rätter? En bästalista, helt enkelt. Pyt..

Läs mer