HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Systembolaget börjar med märkning av veganviner

Intresset för veganprodukter blir allt större. Även bland vinkonsumenter. Därför har Systembolaget nu bestämt att det ska vara möjligt att söka på ordet vegan bland sortimentet.

Veganskt vin har uppmärksammats stort internationellt. Flera vinbutiker i England har särskilda sektioner för de viner som går under denna märkning. Ett veganskt vin är ett vin där klarning skett med ämne från växtriket och inte från djurriket.

Även i Sverige har veganskt vin hamnat högt upp på agendan, inte minst bland konsumenter. Därför har Systembolaget nu bestämt sig för att märka ut de viner som är veganska.

– Från och med idag är det möjligt att fritextsöka på ”vegan” på systembolaget.se, förklarar Systembolagets pressekreterare Matilda Dannetun till Vinguiden.

Hon menar vidare att vinerna blir sökbara endast om de på förpackningens etikett har en märkning som säger att de är veganska.

– Artiklarna kommer då att märkas ut med texten ”Producenten uppger att detta är veganvänligt”.

Veganmärkningen kommer inte att tryckas på hyllkantsetiketterna. Istället hittas informationen genom att göra en fritextsökning på systembolaget.se, samt genom märkning/information på flaskans etikett. Texten syns också på artikelns produktsida Systembolagets hemsida.

I dagsläget finns 28 viner under veganmärkningen, 20 röda och 8 vita.

Fotnot. De två vanligaste certifieringarna på Systembolagets drycker är Vegan Society och V-label.


Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa