HEM

Solaris

Solaris ger viner med ungfruktiga tropiska toner som melon, banan samt en del parfymerade karaktärer. Även päron, nöt och krusbär är vanligt att hitta i både smak och doft i ett vin på Solaris. När druvorna skördas sent får vinerna gärna en lite sötare ton och då kommer även honung, mandel och ananas att bli framträdande. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Solarisviner

Solaris – optimal druva för svensk vinodling

Svenskfavoriten Solaris, åtminstone för svenska vinbönder, är en grön druva som är framtagen av vininstitutet i Freiburg. Druvan är en korsning mellan sorterna Merzling (en korsning av Seyve-villard 5276 och korsningen Riesling x Pinot Gris) och GM6493 (korsning mellan Zarya Severa x Muscat Ottonel), framtagen inte minst för att klara svalare klimat.

Solaris tillhör arten Vitis Vinifera, också godkänd av EU som sådan, då druvans härstamning till stora delar är från andra druvor inom samma art. Fortfarande kan man emellertid se den gå under benämningen hybriddruva, något som idag alltså är felaktigt.

Högavkastande Solaris är en så kallad piwi planta, det vill säga en druvsort som har god motståndskraft mot mjöldagg och andra sjukdomar inklusive botrytis-angrepp, och är en del av resultatet av ett förädlingsprogram i Tyskland inriktat på att ta fram sjukdomsresistenta druvsorter. Den har dessutom en mycket kort växtperiod, vilket är en av anledningarna till att den nått så stora framgångar i Sverige. Däremot behöver den beskäras ordentligt under sommaren då den växer kraftigt.

Solaris ger viner med parfymerade aromer

Solaris ger viner med ungfruktiga tropiska toner som melon, banan samt en del parfymerade karaktärer. Även päron, nöt och krusbär är vanligt att hitta i både smak och doft i ett vin på Solaris.
När druvorna skördas sent får vinerna gärna en lite sötare ton och då kommer även honung, mandel och ananas att bli framträdande.

solaris

Mat som passar ihop med Solarisviner

Viner på Solaris passar bro ihop med lättare fiskrätter, gärna mager sådan med enkla tillbehör och rena smaker. Även skaldjur går riktigt bra, då gärna räkor eller krabba. Prova med att servera en varm
sallad på skaldjur med citrussyrliga tillbehör, viktigt inte minst för att matcha vinets syra. För köttälskaren är kyckling eller kalkon det som gäller och då åter till rena, enkla tillbehör med syrliga toner.


Fakta om Solaris

  • Odlas: I Sverige, Tyskland, Schweiz samt England.
  • Kända områden: I synnerhet i Skåne och Österlen i södra Sverige där den idag skördar stora framgångar då den visar sig passa väldigt väl i det kalla nordiska klimatet. Relativt flitigt förekommande i Baden (Tyskland). Sägs också öka i England, i de södra delarna.
  • Smak: Relativt eldig med inslag av melon, banan och grapefrukt och har en medelhög till hög syra. Solaris har en mycket kort växtperiod och lämpar sig därför att göra även sött vin på.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Torra viner på Solaris passar till lätta fiskrätter, gärna räkor och andra skaldjur. Även mager fisk är utmärkt till Solaris. Vill man hellre ha kött till sitt vin på druvan är vitt kött som kyckling och kalkon det allra bästa.
  • Synonymer: FR 240-75 alternativt Freiburg 240-75 (Tyskland) , vilket egentligen är Solaris korsningskod.