HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

3 vintips om älskade Pinot Noir

Älskad och skör men med stor potential att ta över ditt liv. Det skulle kunna vara inledningen på en harlequin-roman av Nora Roberts. Men det är ingen roman – det är vad som händer när vi närmar oss druvan Pinot Noir och börjar förstå att dess skörhet är dess styrka.

Pinot noir är som bekant en blå druva och framför allt den allra viktigaste druvan i röda bourgogneviner. Är det rött vin från Bourgogne – då vet vi att det nästan alltid är Pinot Noir. Rätt hanterad ger den några av de bästa vinerna i världen, till exempel Romanée-Conti, som skulle kunna stoltsera med att kallas världens bästa vin.

Pinot Noir skiljer sig från många andra blå druvor i det att den inte ger särskilt mörka, kraftiga och tanninrika viner. Pinot Noir ger istället enklare viner med, jämförelsevis, ljusare färg, lägre strävhet och ofta tydligare syra. Karaktären varierar naturligtvis en del beroende på var på jorden druvan växer. Pinot Noir från svalare terroir, som Frankrike får räknas till, ger lättare viner med aromer av jordgubbar, hallon och smultron tillsammans med en jordighet och tydligare syra. Pinot Noir-viner från varmare klimat som delar av USA och Australien är vanligtvis kraftigare med aromer av körsbär, björnbär och skog, samt har högre alkoholhalt och mer strävhet.

Läs mer om Pinot Noir >>

Kärt barn har som bekant många namn!
I Tyskland kallas druvan ofta Spätburgunder, eftersom den mognar relativt sent (spät). I Österrike och i angränsade delar av tysktalande Italien är namnet Blauburgunder vanligare. I Italien används ofta beteckningen Pinot Nero.

3 vintips om älskade Pinot Noir – alla med mindre än 3 gram fruktsötma per liter:

Vi kan sluta leta. Här är ett fantastisk druvtypiskt Pinot Noir vin från Frankrike. Som finns på samtliga systembolag i Sverige. Priset 119 kronor är besvärande lågt, då man tenderar bära hem alldeles för många flaskor att lägga i vinkylen – för att komma på sig med att snart kånka hem ännu fler.

Vinet är friskt och lite pepprigt. Med smak av hallon, lingon och lakrits. Bra syra och liten snäll strävhet. Perfekt till ljust kött, och grillad fisk.

Mindre än 3 gram socker per liter.

750 ml - 12% -
139 kr

Pinot Noir utanför det klassiska Frankrike kan bjuda på positiva överraskningar. Framför allt i vad som kallas ”svalare länder” – som i det här fallet med Österrike. Där odlas druvan bland annat i vad som kallas Burgenland, söder om huvudstaden Wien. Etiketten på det här vinet är långt ifrån den gamla klassiska slotten

The Butcher Pinot Noir är ett fruktig, bärigt vin. Aningen kryddig stil. Det finns smak av saltlakrits och peppar. Priset, 169 kronor, är inget att bråka om. Det är värt varenda ihoptjänad krona. Flaskan finns även som magnum – då för 335 kronor. Vinet passar till alla vårens och sommarens grillrätter.

Mindre än 3 gram socker per liter.

750 ml - 13% -
169 kr

Pinot Noir från Nya Zeeland – men med svensk anknytning. Det måste vi ju prova. Det är frun i huset Frida Gårdö Morris – som reste till Nya Zeeland, träffade Ben Morris som är vinmakare. Tycke uppstod och resten är som man brukar säga, en saga för god för att vara sann.

Gardo & Morris Pinot Noir är fruktigt och friskt med toner av hallon, lingon, jordgubbar med inslag av fat och läder. Bra grillvin till fläsk, som fågel, som kalv – och även fisk.

Mindre än 3 gram socker per liter.

750 ml - 13% -
125 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa