HEM

Aktuellt

Svenskarna bunkrar toapapper – men inte vin och öl

Svenska folket bunkrar toalettpapper på grund av coronaoron – men märkligt nog inte öl, vin och sprit. Systembolaget vittnar om något fler kunder än normalt – men ingen hamstring.
– Vi har sett ett ökat kundtryck i vissa butiker, men det är inga större ändringar, säger Sofia Brännborn på Systembolagets presstjänst.

Livsmedelshandeln i Sverige har den senaste veckan vittnat om kraftigt ökad försäljning på grund av att många är oroliga coronaviruset. Köpbeteendet kan te sig en smula irrationellt, men den vara som har bunkrats mest är toalettpapper. I många butiker runt om i Sverige är toalettpapperet slutsålt. Leverantörerna har garanterat att butikerna ska få in mer papper och att det inte kommer att ta slut, ändå fortsätter hamstringen. Även konserverad mat har haft en strykande åtgång, trots att det finns gott om färskvaror.

När det gäller alkoholhaltiga drycker tycks vi vara mindre oroliga för att lagren ska sina, eller för att vi inte ska ha möjlighet att handla under en coronakarantän. Vinguiden gjorde en runda bland några av Systembolagets butiker i Stockholmsområdet under måndagen. Hittills har de inte sett några större tendenser till bunkring. Och hyllorna är välfyllda överallt där vi gjorde besök.

– Det har varit lite färre kunder, men de som kommer har handlat mer än vanligt, säger en butiksanställd i Vasastan i Stockholm.

Från Systembolaget centralt har man märkt av tendenser till ökad försäljning, men ingen hamstring av någon varugrupp.

– Det är svårt att säga efter så här kort tid, men vi har inte sett några större ändringar gentemot tidigare. Vissa butiker vittnar om fler kunder, men det verkar vara ganska olika, säger Sofia Brännborn vid presstjänsten.

Vad kan det bero på att folk bunkrar toalettpapper, men inte vin?
– Det är svårt att säga, det är en ny och svår situation för många.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Kanonstart för 2022 med över 150 nya viner

Kanonstart för 2022 med över 150 nya viner

Om du börjat tröttna på Systembolagets utbud och längtar efter något nytt kommer du nu att bli positivt överraskad. För bara under januari månad lanseras nämligen inte mindre än 155 nya viner, varav..

Läs mer
Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Under maj månad kommer hela 143 nya viner att landa i Systembolagets sortiment. Av dessa finns 74 st i det tillfälliga sortimentet, 56 st i webbsortimentet och 13 st i sortimentet lokalt & småsk..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i april

Anders Melldén tipsar: Nyheter i april

Doft av sommar, vitt från Piemonte och spanska godsaker. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under april månad!             Vit..

Läs mer
76 läckra vin-nyheter på Systembolaget

76 läckra vin-nyheter på Systembolaget

Grattis, alla vinälskare – nu kommer en rad spännande flaskor på Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger en snabbguide till några udda rariteter. Varje månad släpper Systembolaget ett stö..

Läs mer
PSI – nu släpps vinguruns senaste vin

PSI – nu släpps vinguruns senaste vin

Kultvinet PSI kommer med en ny årgång i Systembolagets tillfälliga släpp. Vingurun Peter Sisseck ligger bakom PSI som är döpt efter den 23:e bokstaven i grekiska alfabetet. Dansken Peter Sisseck är..

Läs mer
Stark tillväxt för dryckesbranschen – trots co..

Stark tillväxt för dryckesbranschen – trots co..

Allt fler i Sverige vill tillverka alkoholdrycker. Bara det senaste året har antalet producenter ökat med 114 stycken. – Det är fantastiskt roligt att de senaste årens starka entreprenörskap inom dr..

Läs mer