HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Svenskarna bunkrar toapapper – men inte vin och öl

Svenska folket bunkrar toalettpapper på grund av coronaoron – men märkligt nog inte öl, vin och sprit. Systembolaget vittnar om något fler kunder än normalt – men ingen hamstring.
– Vi har sett ett ökat kundtryck i vissa butiker, men det är inga större ändringar, säger Sofia Brännborn på Systembolagets presstjänst.

Livsmedelshandeln i Sverige har den senaste veckan vittnat om kraftigt ökad försäljning på grund av att många är oroliga coronaviruset. Köpbeteendet kan te sig en smula irrationellt, men den vara som har bunkrats mest är toalettpapper. I många butiker runt om i Sverige är toalettpapperet slutsålt. Leverantörerna har garanterat att butikerna ska få in mer papper och att det inte kommer att ta slut, ändå fortsätter hamstringen. Även konserverad mat har haft en strykande åtgång, trots att det finns gott om färskvaror.

När det gäller alkoholhaltiga drycker tycks vi vara mindre oroliga för att lagren ska sina, eller för att vi inte ska ha möjlighet att handla under en coronakarantän. Vinguiden gjorde en runda bland några av Systembolagets butiker i Stockholmsområdet under måndagen. Hittills har de inte sett några större tendenser till bunkring. Och hyllorna är välfyllda överallt där vi gjorde besök.

– Det har varit lite färre kunder, men de som kommer har handlat mer än vanligt, säger en butiksanställd i Vasastan i Stockholm.

Från Systembolaget centralt har man märkt av tendenser till ökad försäljning, men ingen hamstring av någon varugrupp.

– Det är svårt att säga efter så här kort tid, men vi har inte sett några större ändringar gentemot tidigare. Vissa butiker vittnar om fler kunder, men det verkar vara ganska olika, säger Sofia Brännborn vid presstjänsten.

Vad kan det bero på att folk bunkrar toalettpapper, men inte vin?
– Det är svårt att säga, det är en ny och svår situation för många.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Systembolaget: ”Rosé, öl och bubbel slutsålda”

Systembolaget: ”Rosé, öl och bubbel slutsålda”

Systembolaget har sålt slut – vissa hyllor är tomma på vin och öl. Leverantörerna hinner inte med – främst är det rosévin, mousserande och öl som saknas i butikerna. – Det är säsongsbetonat. Vi har ..

Läs mer
75 läckra nyheter på Systembolaget

75 läckra nyheter på Systembolaget

Varje månad släpper Systembolaget ett större antal drycker i det tillfälliga sortimentet. Det handlar om vin, öl och sprit som har stor efterfrågan på den internationella marknaden och som det är be..

Läs mer
Småpartier 17 november

Småpartier 17 november

Högt och lågt, dyrt och hyfsat överkomligt. Senaste släppet från Systembolaget erbjuder faktiskt denna gång något för alla. Det gemensamma? Stora upplevelser, faktiskt oavsett pris då många av viner..

Läs mer
Därför stoppas vin i handväskor

Därför stoppas vin i handväskor

Man får inte paketera vin hur som helst. Därför stoppas lådviner som säljs i väsk- eller stugform på Systembolaget. – Det skapar osaklig uppmärksamhet kring alkohol, menar Patent- och marknadsöverdo..

Läs mer
Lysande kvalitet i nya småpartier

Lysande kvalitet i nya småpartier

Fredagen den 22 september är det dags för det emotsedda släppet av småpartier på Systembolaget. Denna gång präglas släppet av kvalitet, svalodlade viner och en intressant spännvidd. Precis som det s..

Läs mer
Stå inte tomhänt i sommar – vi guidar dig

Stå inte tomhänt i sommar – vi guidar dig

Under sommaren flyttar många ut till sina landställen, ofta långt bort från det egna Systembolaget. På olika orter kan sortimentet variera så därför är det en bra idé att beställa dina favoritviner ..

Läs mer