HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Svenskarna bunkrar toapapper – men inte vin och öl

Svenska folket bunkrar toalettpapper på grund av coronaoron – men märkligt nog inte öl, vin och sprit. Systembolaget vittnar om något fler kunder än normalt – men ingen hamstring.
– Vi har sett ett ökat kundtryck i vissa butiker, men det är inga större ändringar, säger Sofia Brännborn på Systembolagets presstjänst.

Livsmedelshandeln i Sverige har den senaste veckan vittnat om kraftigt ökad försäljning på grund av att många är oroliga coronaviruset. Köpbeteendet kan te sig en smula irrationellt, men den vara som har bunkrats mest är toalettpapper. I många butiker runt om i Sverige är toalettpapperet slutsålt. Leverantörerna har garanterat att butikerna ska få in mer papper och att det inte kommer att ta slut, ändå fortsätter hamstringen. Även konserverad mat har haft en strykande åtgång, trots att det finns gott om färskvaror.

När det gäller alkoholhaltiga drycker tycks vi vara mindre oroliga för att lagren ska sina, eller för att vi inte ska ha möjlighet att handla under en coronakarantän. Vinguiden gjorde en runda bland några av Systembolagets butiker i Stockholmsområdet under måndagen. Hittills har de inte sett några större tendenser till bunkring. Och hyllorna är välfyllda överallt där vi gjorde besök.

– Det har varit lite färre kunder, men de som kommer har handlat mer än vanligt, säger en butiksanställd i Vasastan i Stockholm.

Från Systembolaget centralt har man märkt av tendenser till ökad försäljning, men ingen hamstring av någon varugrupp.

– Det är svårt att säga efter så här kort tid, men vi har inte sett några större ändringar gentemot tidigare. Vissa butiker vittnar om fler kunder, men det verkar vara ganska olika, säger Sofia Brännborn vid presstjänsten.

Vad kan det bero på att folk bunkrar toalettpapper, men inte vin?
– Det är svårt att säga, det är en ny och svår situation för många.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Så håller Systembolaget öppet i juldagarna

Så håller Systembolaget öppet i juldagarna

Om du vill dricka alkohol vid julbordet bör du planera julen lite extra. Här ger vi dig snabbt koll på Systembolagets öppettider. På fredag den 20 december är det öppet på Systemet till ”minst..

Läs mer
Sorterna som funnits sen Systemet öppnade 1955

Sorterna som funnits sen Systemet öppnade 1955

Nästa år fyller Systembolaget 65 år! Men svenskarna vill inte pensionera bolaget – förtroendet är rekordhögt. Men visste du att det finns vin, öl och sprit som sålts ändå sedan premiären 1955?..

Läs mer
Därför stoppas vin i handväskor

Därför stoppas vin i handväskor

Man får inte paketera vin hur som helst. Därför stoppas lådviner som säljs i väsk- eller stugform på Systembolaget. – Det skapar osaklig uppmärksamhet kring alkohol, menar Patent- och marknadsöverdo..

Läs mer
Så höjs skatten på öl, vin och sprit

Så höjs skatten på öl, vin och sprit

Skatten på alkohol kommer att höjas – för att betala ett förstärkt svenskt försvar. Regeringen ska presentera förslag på höjningar som börjar gälla från 2023. Det är första gången sedan 2017 skatter..

Läs mer
75 läckra nyheter på Systembolaget

75 läckra nyheter på Systembolaget

Varje månad släpper Systembolaget ett större antal drycker i det tillfälliga sortimentet. Det handlar om vin, öl och sprit som har stor efterfrågan på den internationella marknaden och som det är be..

Läs mer
Stor guide: Några goda nyheter i fasta sortimentet

Stor guide: Några goda nyheter i fasta sortimentet

Ohelig allians, tysk fruktstund och vulkanvin. Det är några av nyheterna i Systembolagets fasta sortiment 1 mars. Här är några av pärlorna! Mousserande vin: [product] 159230 | Ett litet budgetfynd! ..

Läs mer