HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Svenskarna bunkrar toapapper – men inte vin och öl

Svenska folket bunkrar toalettpapper på grund av coronaoron – men märkligt nog inte öl, vin och sprit. Systembolaget vittnar om något fler kunder än normalt – men ingen hamstring.
– Vi har sett ett ökat kundtryck i vissa butiker, men det är inga större ändringar, säger Sofia Brännborn på Systembolagets presstjänst.

Livsmedelshandeln i Sverige har den senaste veckan vittnat om kraftigt ökad försäljning på grund av att många är oroliga coronaviruset. Köpbeteendet kan te sig en smula irrationellt, men den vara som har bunkrats mest är toalettpapper. I många butiker runt om i Sverige är toalettpapperet slutsålt. Leverantörerna har garanterat att butikerna ska få in mer papper och att det inte kommer att ta slut, ändå fortsätter hamstringen. Även konserverad mat har haft en strykande åtgång, trots att det finns gott om färskvaror.

När det gäller alkoholhaltiga drycker tycks vi vara mindre oroliga för att lagren ska sina, eller för att vi inte ska ha möjlighet att handla under en coronakarantän. Vinguiden gjorde en runda bland några av Systembolagets butiker i Stockholmsområdet under måndagen. Hittills har de inte sett några större tendenser till bunkring. Och hyllorna är välfyllda överallt där vi gjorde besök.

– Det har varit lite färre kunder, men de som kommer har handlat mer än vanligt, säger en butiksanställd i Vasastan i Stockholm.

Från Systembolaget centralt har man märkt av tendenser till ökad försäljning, men ingen hamstring av någon varugrupp.

– Det är svårt att säga efter så här kort tid, men vi har inte sett några större ändringar gentemot tidigare. Vissa butiker vittnar om fler kunder, men det verkar vara ganska olika, säger Sofia Brännborn vid presstjänsten.

Vad kan det bero på att folk bunkrar toalettpapper, men inte vin?
– Det är svårt att säga, det är en ny och svår situation för många.


Du kanske även vill läsa dessa