HEM

Aktuellt

12 saker du inte visste om glögg

Glögg är svenskarnas mest älskade vinterdryck. På några få månader . säljs över 2,5 miljoner liter glögg. Här är 12 roliga fakta om glögg som många inte känner till.

1. Redan de gamla grekerna och romarna drack glögg. Fast då hette det inte glögg förstås, men de kryddade upp sitt vin för att få godare smak och bättre hälsa.

2. Gustav Vasa var en riktig glöggälskare och hade en egen blandare som rörde ihop Rhenvin med socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor.

3. Namnet glögg sägs ha uppstått från uttrycket glödgat vin. I Sverige blev glöggen riktigt populär först vid 1800-talets slut då flera vinhandlare började tillverka egen färdigblandad glögg. De började göra etiketter med tomtar och glöggen började förknippas med julen. I dag finns det till och med mousserande vin och öl med glöggsmak och flera vinfirmor släpper årgångsglögg med olika fruktsmaker.

4. På annandagen är det många svenskar som går på bandy och då är det rejält spetsad glögg som gäller i den klassiska bandyportföljen. För den som föredrar ett alkoholfritt alternativ finns det gott om sådana glöggsorter i våra livsmedelsbutiker.

5. Så gör du egen glögg:
Koka upp vatten, socker och kryddor och låt det stå och dra över natten. Sila bort kryddorna och blanda det med rött vin och brännvin. Värm det och servera med russin och skållad mandel.
Exempel på kryddor som passar bra i glögg: Kanel, pomerans, nejlikor, ingefära.

6. Vinglögg ska hålla en alkoholhalt på minst sju procent för att få kallas vinglögg. Ingen annan alkohol får tillsättas. Röd glögg görs på rött basvin medan vit glögg följaktligen görs på vitt basvin. Vit glögg är ofta sötare och har en lite annorlunda kryddning.

7. Starkvinsglögg får innehålla annan alkohol än det som finns naturligt i vinet. Exempel på alkohol som används för att spetsa starkvinsglögg är konjak, rom eller whisky.

8. Glöggsmakerna har utvecklats de senaste åren. Förutom traditionella glöggkryddor som kanel, pomerans, nejlikor och ingefära smaksätts glögg med allt från choklad, kaffe till lavendel. I år har det till och med dykt upp Gin & tonicglögg.

9. Glögg med alkohol som säljs på systembolaget måste sötas med naturliga kolhydrater som socker eller druvmust för att få kallas vinglögg. Alkoholfri glögg med sötningsmedel finns däremot. Om du vill dra ner på socker kan du spetsa den med lite sprit.

10. Vanlig vinglögg står sig cirka ett år. Starkvinsglögg kan du spara i flera år, tack vare den högre alkoholhalten. Med tiden minskar kryddigheten.

11. I Sverige och Finland dricker vi glögg med russin och mandel. Men i Danmark är det små pannkakor som kallas æbleskiver och serveras med jordgubbssylt som gäller. Norrmännen dricker glögg till ris à la Malta.

12. Andra länder har sin motsvarighet till glögg, även om den i regel är lite mindre kryddad. Tyskarna dricker glühwein, britterna sippar mulled wine, italienarna vin brulé och fransmännen värmer sig med vin chaud.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Unika glöggen gjord på svensk björk

Unika glöggen gjord på svensk björk

Vill du smaka en riktigt speciell glögg i jul? Då ska du testa den jämtländska björksavsglöggen från Åre. Björksav kan faktiskt vara rena hälsokuren. Åre Glöd är en vit glögg som bäst kan beskrivas..

Läs mer
Vem får Svenska Kocklandslaget enda flaska glögg?

Vem får Svenska Kocklandslaget enda flaska glögg?

Vem som helst kan krydda upp ett vin och kalla det glögg, men när Svenska Kocklandslaget ger sig på att göra glögg kan du vara säker på att det blir något alldeles extra. Med ett noggrant utvalt Gra..

Läs mer
Årets glögg 2023 – här är de nya smakerna

Årets glögg 2023 – här är de nya smakerna

Årets glögg 2023 är här och nu avslöjar vi smakerna! Blossa och Saturnus har de senaste åren skapat kreativa och välsmakande drycker. Saturnus har ofta hittat inspiration i den nordiska naturen, med..

Läs mer
Glöggens dag – fira vår älskade juldryck

Glöggens dag – fira vår älskade juldryck

Glöggens dag är här! Onsdag 1 december firar vi en älskad svensk tradition sedan 1800-talet. En extra anledning att skåla med nära och kära och starta julstämningen. I år finns många spännande sorte..

Läs mer
En annorlunda jul med Glöet

En annorlunda jul med Glöet

Julen 2023 närmar sig och snart skall det drickas glögg i tid och otid. Ibland blir man kanske lite trött på glöggen och vill testa något nytt och spännande, något som kanske rent av bubblar men änd..

Läs mer
Ernsts vinsuccé – så många flaskor ökade tv-pr..

Ernsts vinsuccé – så många flaskor ökade tv-pr..

Trots glöggflaskor som exploderade inför julen gör programledaren Ernst Kirchsteiger ett rekordår. Efter att hans viner ökat till över 200 000 sålda flaskor slog tv-stjärnans bolag rekord ifjol. Vin..

Läs mer