HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

12 saker du inte visste om glögg

Glögg är svenskarnas mest älskade vinterdryck. På några få månader . säljs över 2,5 miljoner liter glögg. Här är 12 roliga fakta om glögg som många inte känner till.

1. Redan de gamla grekerna och romarna drack glögg. Fast då hette det inte glögg förstås, men de kryddade upp sitt vin för att få godare smak och bättre hälsa.

2. Gustav Vasa var en riktig glöggälskare och hade en egen blandare som rörde ihop Rhenvin med socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor.

3. Namnet glögg sägs ha uppstått från uttrycket glödgat vin. I Sverige blev glöggen riktigt populär först vid 1800-talets slut då flera vinhandlare började tillverka egen färdigblandad glögg. De började göra etiketter med tomtar och glöggen började förknippas med julen. I dag finns det till och med mousserande vin och öl med glöggsmak och flera vinfirmor släpper årgångsglögg med olika fruktsmaker.

4. På annandagen är det många svenskar som går på bandy och då är det rejält spetsad glögg som gäller i den klassiska bandyportföljen. För den som föredrar ett alkoholfritt alternativ finns det gott om sådana glöggsorter i våra livsmedelsbutiker.

5. Så gör du egen glögg:
Koka upp vatten, socker och kryddor och låt det stå och dra över natten. Sila bort kryddorna och blanda det med rött vin och brännvin. Värm det och servera med russin och skållad mandel.
Exempel på kryddor som passar bra i glögg: Kanel, pomerans, nejlikor, ingefära.

6. Vinglögg ska hålla en alkoholhalt på minst sju procent för att få kallas vinglögg. Ingen annan alkohol får tillsättas. Röd glögg görs på rött basvin medan vit glögg följaktligen görs på vitt basvin. Vit glögg är ofta sötare och har en lite annorlunda kryddning.

7. Starkvinsglögg får innehålla annan alkohol än det som finns naturligt i vinet. Exempel på alkohol som används för att spetsa starkvinsglögg är konjak, rom eller whisky.

8. Glöggsmakerna har utvecklats de senaste åren. Förutom traditionella glöggkryddor som kanel, pomerans, nejlikor och ingefära smaksätts glögg med allt från choklad, kaffe till lavendel. I år har det till och med dykt upp Gin & tonicglögg.

9. Glögg med alkohol som säljs på systembolaget måste sötas med naturliga kolhydrater som socker eller druvmust för att få kallas vinglögg. Alkoholfri glögg med sötningsmedel finns däremot. Om du vill dra ner på socker kan du spetsa den med lite sprit.

10. Vanlig vinglögg står sig cirka ett år. Starkvinsglögg kan du spara i flera år, tack vare den högre alkoholhalten. Med tiden minskar kryddigheten.

11. I Sverige och Finland dricker vi glögg med russin och mandel. Men i Danmark är det små pannkakor som kallas æbleskiver och serveras med jordgubbssylt som gäller. Norrmännen dricker glögg till ris à la Malta.

12. Andra länder har sin motsvarighet till glögg, även om den i regel är lite mindre kryddad. Tyskarna dricker glühwein, britterna sippar mulled wine, italienarna vin brulé och fransmännen värmer sig med vin chaud.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

En annorlunda jul med Glöet

En annorlunda jul med Glöet

Julen 2023 närmar sig och snart skall det drickas glögg i tid och otid. Ibland blir man kanske lite trött på glöggen och vill testa något nytt och spännande, något som kanske rent av bubblar men änd..

Läs mer
Gör som oss och fira pepparkakans dag

Gör som oss och fira pepparkakans dag

Den 9 december infaller Pepparkakans dag och vi tänker fira med ädelost och goda drycker. Visste du att Pepparkakans dag alltid infaller på Annas namnsdag? Orsaken är att det var just Annas Pepparka..

Läs mer
Vuxna glöggen för dig som vill ha mindre socker

Vuxna glöggen för dig som vill ha mindre socker

Nu släpps årgångsglöggen med rekordlite socker. 2019 års Tegnér & Son Torr Glögg har mindre än en tredjedel så mycket socker som vanlig glögg. – Vi har höga förväntningar på Torr Glögg, s..

Läs mer
Premiär i dag: Blossas julglögg med Hawaii-smak

Premiär i dag: Blossas julglögg med Hawaii-smak

Glögg är bland det svenskaste som finns. Men Blossa hämtar inspiration till årets glögg ända från Hawaii. Blossa 19 Aloha smakar passionsfrukt och hibiskusblomma. I år har Blossa åkt långt med tomte..

Läs mer
Tävla & vinn en natt i juliga Rum 24 på Hotell ..

Tävla & vinn en natt i juliga Rum 24 på Hotell ..

Nu har du chansen att tävla om en natt i Blossas Rum 24 på Hotell Haymarket by Scandic i Stockholm. Rummet är julpyntat från golv till tak och du kan njuta av julfilmer och julmusik ihop med glöggen..

Läs mer
Finns det någon glögg som jag därute?

Finns det någon glögg som jag därute?

Det kom en flaska för prov till redaktionen och ett brev med en förklaring av innehållet. Sällan har jag blivit MER nyfiken!!! ”Hej Vinguiden Vi tvingades (tyvärr) göra glögg 2021 och jag tänk..

Läs mer