HEM

Aktuellt

4 tips som lyfter din grogg

En grogg är en oerhört enkel typ av drink som enbart består av två ingredienser. Det betyder att din klassiska rom och cola och gin och tonic är typiska groggar. Men det finns massor av bra sätt att experimentera med dessa simpla drinkar och lyxa till dina hemmagroggar. Här har vi samlat våra bästa tips för att ta ditt groggblandande till nästa nivå.

1.Testa olika spritsorter

Det vanligaste när man blandar en grogg är att ta en enkel spritbas såsom whisky, vodka, gin, tequila eller rom. Men det finns massor av andra spritsorter som också förtjänar att få ta plats i din grogg. Varför inte testa en brasiliansk cachaca, eller lite italiensk grappa? Det finns även en uppsjö av smaksatta spritsorter såsom hjortronlikör, svartvinbärsvin eller vodka smaksatt med chili.

2. Prova finare spritsorter

Utöver att testa olika smaksatta spritsorter kan du även se vad som händer om du väljer en finare spritbas. Se hur din rom och cola blir med en lagrad rom, eller gör en grogg med fruktsoda och single malt whisky? Idag finns även ett enormt utbud av högkvalitativa gin- och vodkasorter från svenska tillverkare. Prova gärna en gin från Hernö Gin i din GT, eller en potatisvodka från Bergslagens Destilleri till din screwdriver.

3. Variera groggvirket

Din spritbas måste givetvis blandas ut med något alkoholfritt, ofta läsk av något slag. De vanliga typerna av groggvirke inkluderar cola, tonic och Sprite, men det finns ju många fler läsksorter att prova. Testa hallonsoda, eller någon av alla smaksatta bubbelvatten som finns idag. Du kan även testa hur slutresultatet blir när du blandar din sprit med olika sorters juice eller saft. I många fall kan du få en smakrik och läskande grogg som passar för ljumma sensommarkvällar.

4. Piffa till groggen med garnering

I själva groggen får det bara finnas två ingredienser, annars klassas den som en drink. Men det finns ingen begränsning i vad du garnerar groggen med. Att sätta en limeklyfta på kanten kan tyckas enkelt och självklart i många fall, men du kan också spetsa till groggen med ett par röda cocktailbär, en bit apelsin eller en ananasskiva att sätta på kanten. Vill du göra det extra festligt kan du fästa en bit skalad banan på kanten, sätta i ett tomtebloss och tända på. Garanterat en stämningshöjare till en annars relativt oansenlig drink.

Med dessa enkla tips hoppas vi du hittar nya spännande sätt att göra groggen till en innovativ och rolig upplevelse som lämpar sig för flera olika tillfällen. Bjud över några vänner och be alla ta med sig något kul eller kreativt att ha till groggen och se vilka innovativa smakkombinationer ni kan skapa. Mycket nöje!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

4 goda och fräscha brunchdrinkar

4 goda och fräscha brunchdrinkar

Ägg florentine, grillad avokadotoast eller varm havregrynsgröt. Om det är något du bör längta till så är det brunchen och allt det goda man kan äta efter en lång och härlig sovmorgon. Men brunchen m..

Läs mer
Effektfull is till halloweenfesten

Effektfull is till halloweenfesten

Ordna grymmaste halloweenfesten – med torris. När isen kommer i kontakt med luft börjar den ryka. Men en varning: Du behöver använda skyddshandskar och följa säkerhetsföreskrifter. Torris elle..

Läs mer
8 frukt-ansvärt goda drinkar

8 frukt-ansvärt goda drinkar

Äntligen sommar och sol – då finns det inte mycket som är bättre än att svalka sig med en drink. Massor av frukt, bär, juicer och färg skapar du den perfekta sommardrinken. Här är åtta fruktigt goda..

Läs mer
Vad tänker du dricka på World Whisky Day?

Vad tänker du dricka på World Whisky Day?

World Whisky Day är dagen då vi firar uisce beatha, livets vatten, eller kort och gott whisky. Den här dagen infaller den tredje lördagen i maj, vilket i år är den 21/5. För att fira sker det massor..

Läs mer
3 fantastiska drinkar gjorda på sommarens läckraste ..

3 fantastiska drinkar gjorda på sommarens läckraste ..

Bästa sommarfrukten? Melon såklart! Här tipsar vi dig om tre supergoda recept på melondrinkar som svalkar i sommarvärmen. 1. Uppfriskande vattenmelondrink, 2 glas Du behöver: 1 vattenmelon, ca 2 kg..

Läs mer
Hetaste trenden från USA – nu till Systembolag..

Hetaste trenden från USA – nu till Systembolag..

Låg halt av socker, kolhydrater och alkohol. Hard Seltzer är drycken som gjort stor succé i USA. – Men vi har sett en stor efterfrågan för den här produkten hos våra svenska konsumenter, säger Malen..

Läs mer