HEM

Aktuellt

Hemligheterna bakom punsch – och perfekta drinkar till Valborg

Punsch till Valborg – det är sen gammalt. Valborg är en mysig tradition där vi tar farväl av det sista kalla vintermörkret i förberedelse inför den sköna sommaren. En klassiker framför brasan är att fira med varm punsch. Följ med oss på en kort resa i punschens historia som avrundas med några spännande punschdrinkar.

Den svenska drycken som tog över befolkningen

Punschens historia sträcker sig en lång väg tillbaka, faktiskt ända till 1700-talet. Drycken kom till Sverige i början av århundradet för att snabbt bli en stor favorit. Då serverades den vanligtvis varm i stora punschskålar, redo att drickas ur små koppar med öra – som så blev normen.

Sveriges punsch innehöll från början endast fem ingredienser; arrak, socker, citronsaft, te och vatten. På den tiden var det dyra ingredienser, vilket gjorde att drycken ursprungligen främst avnjöts av samhällets rikare klasser.

På 1800-talet började man kyla ned punschen och dricka den kall. Detta gjorde att drycken fick ett uppsving, vilket i sin tur ledde till att även allmänheten kunde börja avnjuta den. Punschen blev drycken som kunde drickas vid alla tänkbara tillfällen. Hela 5 miljoner liter punsch såldes i Sverige varje år – med en befolkningsmängd på endast 3,5 miljoner.

I slutet av 1800-talet föll dryckens popularitet, för att idag ha blivit något av en bortglömd klassiker.

Så får man fram den bästa punschen

Idag dricker vi svenskar cirka 250 000 liter punsch per år. Det kan låta mycket, men det är en stor nedgång från punchens storhetstid. Dagens punsch smaksätts ofta med fler ingredienser än det traditionella grundreceptet. Exakt vilka ingredienser är det dock ingen som vet.

Det som är känt är att svensk punsch får smaksättas med naturliga aromer från frukt och bär, fruktsafter och vin – smaken får även avrundas med spritdrycker. Alkoholhalten ska ligga mellan 20-30 volymprocent. Den striktaste regeln rör var drycken blandas till innan den är redo att konsumeras, detta steg måste ske i Sverige.

Punschen är idag en mångsidig dryck som fortfarande avnjuts både varm och kall. Som avec till kaffet dricks den kall, likaså när det dricks på studenternas tillställningar. Den starkt svenska traditionen att dricka punsch till ärtsoppa ska tvärtemot göras med drycken varm, något som blivit en stor favorit för många under Valborgsmässoaftons firande.

Två goda drinkar med punsch till Valborg

Här kommer två utmärkta drinkrecept med punsch, lagom till årets valborgsfirande. Först har vi en riktig klassiker – en bubblig Punsch Royal. Drink nummer två, Stockholm, bjuder på syrliga toner av fläder och citron.

1. Punsch Royal

Ingredienser:
4 cl punsch
10 cl champagne eller torrt, vitt mousserande vin
Ev. 1 limeklyfta eller 1 jordgubbe

Gör såhär:
1. Kyl alla ingredienser ordentligt.
2. Häll punsch i ett champagneglas.
3. Fyll upp med champagne eller mousserande vin.
4. Vill du spexa till det lite så toppar du drinken med en klyfta lime eller en jordgubbe.

2. Stockholm

Ingredienser:
1 cl punsch
3 cl vodka
1 cl fläderlikör
2,5 dl citronjuice
2 cl sockerlag
Angostura bitter
Grapefruktskiva till dekoration

Gör såhär:
1. Häll de första fem ingredienserna i ett högt glas.
2. Fyll upp glaset med krossad is.
3. Tillsätt lite angostura bitter.
4. Servera med en grapefruktskiva.

Källor: Spritmuseum.se, Smakasverige.se, Systembolaget.se, Tasteline.com 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Coca-Colas nya smaker för att blanda drinkar

Coca-Colas nya smaker för att blanda drinkar

Älskar du rom & cola – eller whisky & cola? Nu släpper Coca-Cola flera lyx-color att göra extra goda drinkar med. Vad sägs om rökig eller blommig Coca-Cola? Nu kommer Coca-Cola Signa..

Läs mer
Vad tänker du dricka på World Whisky Day?

Vad tänker du dricka på World Whisky Day?

World Whisky Day är dagen då vi firar uisce beatha, livets vatten, eller kort och gott whisky. Den här dagen infaller den tredje lördagen i maj, vilket i år är den 21/5. För att fira sker det massor..

Läs mer
Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Skål och grattis, vinälskare! Priserna på vin väntas framöver falla till de lägsta nivåerna på fem år – främst tack vare ett överskott på druvor från Kalifornien. Det är några lyckliga omständighete..

Läs mer
Blanda GT som proffsen – så här gör du

Blanda GT som proffsen – så här gör du

Att njuta av en GT till och från är långt ifrån ovanligt, och många har dessutom letat sig fram till en smakkombination som just de gillar. Det kan vara allt från att ha i gurka och svartpeppar till..

Läs mer
Mocktail på svenska råvaror: ”Fantastiska somm..

Mocktail på svenska råvaror: ”Fantastiska somm..

Även om du avstår från alkohol kan du njuta av en sommardrink. Bartendern Calle Olson tipsar om några mocktails-recept gjorda på underbara, svenska råvaror. – Vi har så otroligt många, fina rå..

Läs mer
Vinnardrinken med röda myror

Vinnardrinken med röda myror

Nu avslöjar vinnaren i Hernö Gin Cocktail Awards 2019 receptet God’s Country, den uppmärksammade drinken med röda myror. Raphael Redant från Stich Bar i Sydney, Australien, tog hem priset tidigare i..

Läs mer