HEM

Aktuellt

Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs. I början på september 2022 presenterade regeringen sin budget för 2023. I den ingick höjningar av skatt på alkohol och tobak.

Med detta innebär att skatten på alkoholvaror höjs från och med den 1:a januari 2023. Skatten på sprit höjs med med cirka en procent och skatten på öl och vin med fem procent. Detta betyder att en flaska vin som under 2022 kostade 72 kronor numera kostar 73:30 kronor. Det här är det första steget i en tvåstegshöjning där nästa skattehöjning sker den 1:a januari 2024.

Skatten på cigaretter, snus och övrig tobak höjs även den med 3 procent.

Vad innebär punktskatt på alkohol & tobak?

Punktskatten på tobak höjs varje år för att priset ska följa inflationen (som till exempel gör att andra saker i samhället ökar i pris). Senast punktskatten för tobak höjdes utöver detta var 2015. Höjningen från och med 2023 är också en sådan “extra höjning”.

För alkohol görs ingen sådan årlig höjning. Då är det istället beslut som fattas i riksdagen från gång till gång. Senast punktskatten på vin och sprit höjdes var 2017 och nu blir det alltså även en höjning från 2023.

För fullständig tabell över alla de nya skattesatserna, klicka dig in på Skatteverkets hemsida.

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Varning för brist på vissa vinsorter

Varning för brist på vissa vinsorter

Nu varnar leverantörer och producenter för en kommande brist på vissa vinsorter. Den dåliga skörden gör att världsproduktionen är den lägsta sedan krisåret 2017. – Det är lite för tidigt att veta än..

Läs mer
Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Under hösten är det späckat med dryckesmässor, från Helsingborg till Umeå. Här har vi samlat några av de bästa som du absolut inte får missa. 26-27/8 Helsingborgs Dryckesmässa På Helsingborg Arena ä..

Läs mer
7 viner som passar utmärkt till din picknick

7 viner som passar utmärkt till din picknick

Äntligen verkar vårsolen vara här för att stanna, precis i tid till picknickens dag den 22/5. Vill du packa korgen full med godsaker, men slippa bära alltför tungt? Vinguiden tipsar om drycker i små..

Läs mer
Nu är det dags att damma av vinflaskan

Nu är det dags att damma av vinflaskan

Precis som många andra vinälskare har du säkert en flaska sparad till det där speciella tillfället. Problemet är att ju längre vi sparar vinet, desto svårare blir det att korka upp den. Men nu till ..

Läs mer
Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Mars är här – och vinnyheterna knoppar upp sig som vårblommor. Inte mindre än 65 spännande nya viner finns att botanisera bland. De exotiska vinländerna sticker ut lite extra – från ett ..

Läs mer
5 inspirerande vinfilmer som alla borde se

5 inspirerande vinfilmer som alla borde se

För dig som älskar vin och film har vi här samlat en handfull fantastiska vinfilmer. På listan finns filmer som både lockar fram dina känslor och frestar smaklökarna. Passa på att njuta av vingårdar..

Läs mer