HEM

Aktuellt

Dags för en GT? Här är ett höstligt recept!

Dags för en GT! Den 19 oktober är det dags för den Internationella Gin & Tonicdagen, som händelsevis infaller precis ett halvår efter den svenska Gin & Tonicdagen. Det är en dag då ginentusiaster världen över njuter av denna uppfriskande drink.

Blanda GT som ett proffs

Idag finns många olika sorter av både gin och tonic. Allt för att du ska kunna blanda en drink som passar just dig. Här har vi samlat våra bästa tips för att lyckas.

  1. Välj ett glas som framhäver drinken på bästa sätt. Kanske är det ett klassiskt highballglas eller kanske passar det bättre med en riktigt stor kupa.
  2. Kyl både glaset och ingredienserna. På så sätt smälter isen långsammare och du vattnar inte ut drinken lika snabbt.
  3. Tänk kompletterande smaker. Men se till att inte använda samma smak på gin, tonic och eventuell garnering utan tänk istället på hur olika smaker kompletterar varandra.

Recept: Höstlig GT med kardemumma

Nu när hösten är här kan det vara trevligt med en GT som matchar vädret. Denna GT med smak av kardemumma, apelsin och granatäpple passar utmärkt en mysig höstdag!

Ingredienser:
4 cl gin
2 cl kardemummalag
2 cl citronjuice
1 msk frysta granatäppelkärnor
10-15 cl tonic water
Is

Kardemummalag:
1 apelsin
2 dl strösocker
2 dl vatten
2 tsk kardemummakärnor

Gör så här:
Kardemummalag: Skölj apelsinen och skär av det yttersta skalet av apelsinen med en potatisskalare (undvik det vita). Lägg i en kastrull tillsammans med socker, vatten och kardemummakärnor. Koka ca 3 min. Låt kallna.

GT: Lägg de frysta granatäppelkärnorna tillsammans med några stora isbitar i ett kylt glas. Fyll en shaker med is och häll i gin, kardemummalag och citronjuice. Skaka och sila upp i glaset. Toppa med tonic water. Servera och njut!

FAKTA

Många GT-dagar i kalendern

Det kanske är förvirrande med alla olika GT-dagar. Det beror på att vi har tre olika dagar i Sverige.

Den 20 april firas Svenska Gin & Tonicdagen, som instiftades av Hernö Gin.
Den 19 oktober firas Internationella Gin & Tonicdagen.
Den 9 april firas amerikanska National Gin & Tonic Day.
För den som verkligen vill sjunga gindrinkarnas lov så finns dessutom World Gin day som firas andra lördagen i juni (nästa gång den 10 juni 2023).
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Veckans drink: Villa Cardea Aperitivo

Veckans drink: Villa Cardea Aperitivo

Fräscha aperitifen Spritz har blivit mångas favorit. Med aperitivon Villa Cardea sätter du extra piff och får en solig en föraning av sommaren. Så här enkelt blandar du till en härligt aptitretande ..

Läs mer
Fira in Valborg med bubbel, hetta och mystik

Fira in Valborg med bubbel, hetta och mystik

Majbrasor, tända grillar, fyrverkerier och festliga studentupptåg är och kommer nog alltid vara förknippade med Valborg. Men det fanns en tid då eldar tändes som ett skydd mot vilda djur och mörka k..

Läs mer
Fira Gin & Tonic-dagen med 3 fantastiska drinkar

Fira Gin & Tonic-dagen med 3 fantastiska drinkar

Missa inte Svenska Gin & Tonic-dagen den 20 april. Här listar vi tre svenska ginsorter och drinkrecept att skåla in bemärkelsedagen med. 1. Klassisk Gin & Tonic med Hernö Gin   Från va..

Läs mer
No.1 – doldisen med stora ambitioner

No.1 – doldisen med stora ambitioner

För många som flugit eller handlat på bordershops är spritmärket No.1 kanske inte helt okänt. Men på den svenska hemmamarknaden har varumärket lyst med sin frånvaro – fram till för bara ett halvår s..

Läs mer
Svensk bakom nya gin-trenden

Svensk bakom nya gin-trenden

Han är från Sydafrika, hon från Sverige. Nu har paret Craig Hutchison och Maria Sehlström skapat ett nytt och intressant ginkoncept. Gintrenden tycks vara här för att stanna, och som följd av det ha..

Läs mer
Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Den 21 augusti är det dags för Groggens dag. Att blanda sprit med något annat är en gammal svensk tradition som lett till ikoniska drycker som Vargtass och Kaffekask. När du blandar din grogg är du ..

Läs mer