HEM

Aktuellt

En gastronomisk resa till Åbo och Nådendal

Två år av pandemi, pass-strul och nu oändliga köer på Arlanda har fått många att utforska alternativa vägar för att få njuta av lugn, vackra vyer, gott vin och god mat.

Viking Lines nya stolthet Glory erbjuder allt detta ombord på ett av världens mest klimatsmarta skepp, som verkligen gör det bästa för att erbjuda passagerarna en vacker resa. De enorma glaspartierna ger en fantastiskt vacker utsikt över både den svenska och finska skärgården, likt en tavla som ständigt byter motiv.

Båten avgår från hamnen i Stockholm varje kväll kl 20.00, med ankomst till Åbo arla morgon dagen därpå. Vill du återvänder du till Sverige redan samma dag, eller stannar några extra dagar för att utforska Finland ytterligare. Varför inte ta en tur upp längs Österbotten och upptäcka svenskbygden?

Viking Glory är ett stort skepp: hela 222 m långt, rymmer 2 800 passagerare och en besättning på 200 personer. Båten erbjuder nöjen och upplevelser för både vuxna och barn såsom shopping, shower, lekland och allt annat man kan tänkas ”behöva” under sin vistelse ombord. Självklart kan du även dricka och äta gott i en hel mängd restauranger ombord.

Under Vinguidens resa med Viking Glory avnjöts middagen i Fyren, skeppets roterande chambre separée — en smått magisk afton i solnedgången med en femrätters middag och utsökta viner. Speciellt utmärkte sig bl.a. deras Crémant d’Alsace René Muré, Albariño La Trucha samt den ljuvliga La Selvatica Asti till desserten.

Några timmars sömn innan den storslagna frukostbuffén kallade — och så avstigning i Åbo för att upptäcka vad vårt grannland har att erbjuda i dryckesväg. På Kakolabacken i Åbo, precis utanför centrum, ligger det prisbelönta ölbryggeriet Kakola, vars IPA fått utmärkelsen “Finlands bästa IPA”. På bryggeriet brygger man ett tiotal olika ölsorter: allt från suröl till IPA, porter och lager. Bryggeriet och hela området Kakola är beläget på en kulle, till vars topp man både kan promenera eller åka linbana.

Vi passade även på att besöka Nådendal, ca en och en halv timmes bilfärd från Åbo. Här blev det middag på en av stadens (om inte hela Finlands) bästa sommarkrogar, Uusi Kilta, som serverade ljuvlig färsk grön sparris med en hollandaisesås så god att man kunnat slicka tallriken ren. Både sparrisen och huvudrätten, frasig stekt gös och potatisstomp, ackompanjerades av DOM Bischöfliche Weingüter Trier Riesling Trocken 2020, en galet fin kombination till båda rätterna.

Efterrätten med det anspråkslösa namnet “Rabarberpaj” var ett konstverk både för ögon och gom — så god att den vore värd en resa hit igen enkom för att få smaka på den ytterligare en gång.

Tillbaka i Åbo blev det en tur till saluhallen och Alko, Finlands motsvarighet till Systembolaget. En mysig liten butik som hade det mesta, något dyrare än Systembolaget men med mycket mer känsla av vinbutik och dessutom förmånen att få sälja kylda drycker.

Hemresan skedde med Viking Lines andra nya båt, Grace. Här intogs middagen i à la carte-restaurangen Oscar där förrättsvalet föll på en klassisk Toast Skagen och ett glas Le Domaine d’Henri Chablis 1er Cru Fourchaume Chablis. Därefter följde entrecôte, bea och pommes i gott sällskap av Romain Duvernay Châteauneuf-du-Pape.

Sammanfattningsvis har Viking Lines och Finlands rika utbud av mat och dryck verkligen imponerat. Så vill du slippa köerna och stressen på Arlanda, ta då en avkopplande båttur till vårt grannland och upplev magisk skärgård, undangömda pärlor, god mat och fantastiska viner.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sv..

Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sv..

De ekologiska druvorna från Toscana har skördats för hand och sen fraktats till Sverige. Sedan har naturvinet tillverkats på Lidingö, utanför Stockholm. – Högberga Natur är ett fruktigt vin och jag ..

Läs mer
Skönaste minisemestern för läsare av Vinguiden!

Skönaste minisemestern för läsare av Vinguiden!

Vill du ha tips på hur du upplever Helsingfors på bästa sätt? Här har vi samlat några guldkorn från dryckesscenen och cafékulturen i Helsingfors. Passa på att dra iväg på en riktigt skön kryssning t..

Läs mer
Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Sommar och skön semester långt ifrån ditt vanliga Systembolag? Det behöver inte betyda att du behöver missa vinupplevelser. Via ombud från Karesuando i norr till Smygehuk i söder kan du beställa de ..

Läs mer
Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Detta drack vi i Sverige sommaren 2017. Vinguiden har listan över de populäraste vinerna och inte överraskande är det Italien i fokus. Vinkonsumtionen förändras av förklarliga skäl under sommaren. E..

Läs mer
Nu faller det äpplen över hela Sverige

Nu faller det äpplen över hela Sverige

Äpplets dag är kommen. Efter ännu en härlig svensk sommar är det dags att välkomna hösten. När vädret blir kallare och dagarna kortare får vi hitta nya sätt att omfamna vardagen. Och vad passar bätt..

Läs mer
Fine dining på Silja Symphony

Fine dining på Silja Symphony

En Finlandsfärja kanske inte är den plats som främst förknippas med “fine dining”, men faktum är att ryktet går att man kan äta och dricka fantastiskt gott ombord på båtarna som tar oss till vårt gr..

Läs mer