HEM

Aktuellt

Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Intresset för vin växer i Sverige och allt fler gör större inköp för att kunna lagra sina favoriter i hemmet. Så hur ska du då förvara vinet för att det inte bara ska behålla utan även utveckla sin karaktär?

Här är 5 tips som gör att vinet behåller smaken längre:

1. Temperatur
Vin åldras helt enkelt bäst i 8-16 plusgrader. Som en mysig vårdag i maj. Allra bäst trivs vin att förvaras i en vinkyl eller vinlagringsskåp där temperaturen är anpassad efter vinet.

2. Ljus
Vin gillar mörka rum eller att förvaras i ett vinlagringsskåp med solid dörr
eftersom UV-strålning kan leda till att vinet får en dålig lukt. Vill du förvara vinet synligt föreslår vi en vinkyl med UV-skyddad glasdörr.

3. Luftfuktighet
Vinkorken trivs bäst i utrymmen som har mellan 65-75% luftfuktighet annars kan den torka ut och släppa in luft. Ett tips om du vill lagra ditt vin länge är att investera i ett vinlagringsskåp där du kan reglera luftfuktigheten.

4. Ventilation
Om vinet står i ett rum med dålig lukt kan det tränga in i korken och påverka vinets smak. En vinkyl eller ett vinlagringsskåp med kolfilter gör susen för att hålla luften fräsch.

5. Lutning och vibration
För att vinet ska stortrivas ska flaskan förvaras liggande eller i en mycket svag lutning. Försök också att hitta en plats med så få vibrationer som möjligt då sedimentet som sjunkit till botten ska stanna där. Trähyllor funkar utmärkt för att dämpa vibrationer så vinet vilar tryggt.

Temperatur, ljus, luftfuktighet, ventilation, lutning och inga vibrationer är en lång lista som är svår att leva upp till. Självklart går det att kompromissa. Om du ska göra ditt bästa utan att bygga om i hemmet ska vinet förvaras i ett så mörkt och vibrationsfritt utrymme som möjligt med bra ventilation.

En enklare lösning är en vinkyl som låter dig njuta av dina viner i dess rätta temperatur hela året. Däremot om du vill lagra dina viner till en bjudning år 2030 ska du investera i ett klassiskt vinlagringsskåp.

Om du vill ha hjälp med att välja rätt så finns det en utmärkt guide på vinkylen.se.Där hittar du även vinkylar och vinlagringsskåp med rätt förutsättningar för vinlagring.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vill man hålla nere kaloriintaget men ändå dricka ett glas vin till maten ibland skall man se upp för andelen socker i vinet och även alkoholhalten. Här kommer fyra tips på viner med lite socker och..

Läs mer
Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021 är en katastrof i flera europeiska länder. Årgången kommer att bli den minsta på 60 år – men kan bitvis hålla fantastisk kvalitet. – Det är en liten men mäktig årgång. De druvor som ..

Läs mer
Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Hur kan vi leva längre? Det är en fråga som debatterats sedan människan för första gången började tänka över sin existens. För att få fram svaren har ett forskningsteam på University of California k..

Läs mer
Fem fakta om dekantering

Fem fakta om dekantering

Att många röda viner bör luftas har du säkert hört talas om, men vad innebär det egentligen i praktiken? Här är fem fakta du kanske inte visste om dekantering, så att du kan njuta av dina viner till..

Läs mer
Viner till årets alla äventyr

Viner till årets alla äventyr

Tänk dig att du är på segelsemester i skärgården. Ni har lagt till vid en klipphäll och kvällens middag tillagas. Med en flaska vin i ena handen och några vinglas i den andra hoppar du i land. Då hä..

Läs mer
En vinkyl hjälper dig lagra vinet på bästa sätt

En vinkyl hjälper dig lagra vinet på bästa sätt

Hur lagrar man vin på bästa sätt och vad ska man tänka på när man funderar på att skaffa en vinkyl? Vi har pratat med Jill Stenlund på Vigneron, en tillverkare som specialiserat sig på vinkylar. Vig..

Läs mer