HEM

Aktuellt

5 fakta om naturkorkar

Om du älskar vin så har du säkerligen dragit ur en och annan vinkork i dina dagar. I dag finns ju både plastkorkar och skruvkorkar av metall att tillgå, men vanligast är ändå den klassiska naturkorken. Här hittar du fem spännande fakta om naturkorkar som du kanske inte visste.

Korkar från korkeken har använts för att försluta flaskor i över 3.000 år. Däremot hänger den inte likt äpplen på trädet som korkekarna i “Tjuren Ferdinand” vill få oss att tro. Snarare skärs barken av i stora sjok som sedan torkas, skärs till och behandlas innan de tar sin plats i vinflaskans mynning. Nedan finner du ytterligare fem spännande fakta om vinkorkar.

1. Portugal producerar över 14 miljarder flaskkorkar per år

Portugal som är världens största producent av vinkorkar står för 70% av världsmarknaden. Deras skogar av korkek upptar hela 736.000 hektar, vilket motsvarar nästan 1,5 miljoner fotbollsplaner. Årligen pumpar korkfabrikerna ut den otroliga mängden 14,5 miljarder korkar.

2. Världens äldsta korkek är över 230 år gammal

Världens äldsta korkträd växer i Alentejo-regionen i Portugal. Eken har fått smeknamnet ”whistler tree” på grund av alla fåglar som bosatt sig bland dess grenar. Trädet som skördas fortfarande slog 1991 rekord med en skörd om hela 1200 kg kork. Detta räckte till över 100.000 flaskkorkar, vilket är mer än en genomsnittlig korkek ger under sin livstid.

3. Tidigare användes inoljade träkorkar till champagne

Champagnekorken har en annorlunda form än vinkorken för att kunna hålla inne det höga trycket. Fram till mitten av 1600-talet använde man dock inoljade träkorkar till champagne. Det var den välkände franske munken Dom Perignon som började använda naturkork även till champagne, vilket vi gör än idag.

4. Vin kan bli korkskadat även utan naturkork

Ett vanligt argument för att använda plastkorkar eller skruvkorkar istället för naturkorkar är att vinet kan bli korkskadat. Det innebär att ett ämne som heter 2,4,6-trikloranisol (TCA) kommit in i flaskan och förstört vinet. Det här ämnet kan finnas i allt organiskt material hos en vintillverkare så valet av kork är inte alltid avgörande. Däremot är det mindre vanligt om flaskan har en plast- eller skruvkork.

5. Korkeksskogarna är viktiga för klimatet

Korkeksskogarna är unika på många sätt. Bland annat för att djur som den iberiska lokatten, atlas-rådjuret och den spanska kejsarörnen har dem som sina hem. Dessutom binder skogen stora mängder koldioxid, och förmågan att absorbera koldioxid flerdubblas när träden regelbundet skördas från kork.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Brie, parmesan, cheddar och camembert…eller varför inte en svensk Västerbottensost? I smaklökarnas värld är det ingen nyhet att god ost blir ännu godare i kombination med ett gott vin. Ostar h..

Läs mer
Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021 är en katastrof i flera europeiska länder. Årgången kommer att bli den minsta på 60 år – men kan bitvis hålla fantastisk kvalitet. – Det är en liten men mäktig årgång. De druvor som ..

Läs mer
Glad påsk – här är bästa vinet till maten och ..

Glad påsk – här är bästa vinet till maten och ..

Dags att duka upp för en härlig påskbuffé med klassiker som ägg, sill, lax, gubbröra och påsklamm. Vinguiden har tipsen som gör din påsk till en kulinarisk fröjd med vinet i centrum. Påsken är vår ..

Läs mer
Ny forskning: Vin gör dig mättare

Ny forskning: Vin gör dig mättare

En ny svensk forskningsstudie visar att ett glas rött vin till maten kan göra det lättare att hålla vikten. Vinet kan göra dig både mättare och minska sötsuget. – Jag tycker det här bidrar till kuns..

Läs mer
Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Firandet av vinets dag instiftades i Sverige år 2014 och har sedan dess blivit en tradition. Dagen i sig handlar inte om själva vindrickandet utan snarare om vinodlingen och tillverkningen. De som v..

Läs mer
Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs. I början på september 2022 presenterade regeringen sin budget för 2023. I den ingick höjningar av skatt på alkohol och tobak. Med detta innebär att skatten på alkoholvaror höjs ..

Läs mer