HEM

Aktuellt

5 fakta om defekter – så vet du om vinet är dåligt

Vad vet du om defekter i vin? Smaken är ju som bekant olika, vissa älskar sträva och strama viner medan andra föredrar söta och fylliga viner. Något som vi flesta dock kan enas om är när vinet inte smakar som det ska. Här har vi samlat de vanligaste defekterna och vad du kan göra åt det.

1. Korkskadat vin

Till skillnad från vad många tror handlar inte korkskadat vin om det är kork i vinet eller inte. Istället är det det kemiska föreningen 2,4,6-trikloranisol, TCA som angripit vinet. Att det kallas korkskadat beror på att TCA ibland finns på just vinkorkar eller på ytan av vinfat. Korkskada är den vanligaste defekten och drabbar 2–5 % av alla viner med naturkork.

Kännetecken: Vinet har en doft av fuktig källare, klorerad simhall, blöt kartong eller blöt hund. Smaken påminner om doften, ingen fruktighet och är smaken ganska kort.
Åtgärd: Tyvärr finns det inte mycket mer att göra än att lämna tillbaka vinet till Systembolaget. Förhoppningsvis har du en annan flaska vin som du kan ta fram istället.

2. Oxidation

Ett vin kan oxidera om det utsätts för för mycket syre. För exempelvis sherry och madeiraviner har dessa medvetet oxiderats för att ge sin särpräglade smak, för övriga viner är det dock förödande.

Kännetecken: Vita viner får en gulbrun färg medan röda viner kan få en lätt tegelfärgad ton. Vinerna har en unken doft av äppelskrutt eller buljong och smaken blir platt och ibland besk eller bitter.
Åtgärd: Liksom med korkskadat vin finns det inte mycket att göra åt ett oxiderat vin. Lämna tillbaka till Systembolaget och ta fram en annan flaska.

3. Reduktion

I motsats till oxidation, när vinet fått för mycket syre, kan det även drabbas av reduktion och få för lite syre. Detta drabbar oftare vin som förslutits med tätsittande metallkorkar eller korkar som inte släpper igenom något syre.

Kännetecken: Vid reduktion får vinet en obehaglig doft och smak av ruttna ägg, våta sockor, bränt gummi eller kål.
Åtgärd: Ibland går vinet att rädda genom att lufta det ordentligt. Ibland är det dock ohjälpligt förstört och bör lämnas tillbaka till Systembolaget.

4. Ättiksyra/vinäger

Att ett vin som lagrats för länge blir vinäger är en gammal sanning. Men det är inte bara gamla viner som kan få en smak av ättika. Det beror antingen på bakterier som konkurrerar ut jästsvamparna, eller oxidering som omvandlar alkoholen till etanol som sedan blir ättiksyra. I små doser kan de lyfta ett vin, men allt för mycket är oangenämt.

Kännetecken: Vinet har en sur och stickig doft av lim eller aceton. Smaken är sur och skarp och kan även kännas besk i eftersmaken. Du känner tyvärr oftast de oangenäma smakerna när du precis druckit av vinet.
Åtgärd: Ett vin som blivit vinäger ger dig två möjligheter. Antingen lämnar du tillbaka det till Systembolaget eller så låter du det utvecklas till egen vinäger.

5. Efterjäsning

Ett vin som inte fått jäsa färdigt eller som inte filtrerats ordentligt kan ha jästceller och socker kvar i sig när flaskan försluts. Detta resulterar i att vinet fortsätter jäsa i flaskan. För exempelvis champagne är detta helt i sin ordning, men för stilla viner innebär efterjäsningen att vinet förstörts.

Kännetecken: Vinet får ofta en gråvit, finkornig fällning som lätt rörs upp. Det tydligaste tecknet är dock ett “pssst” eller “plopp” när du öppnar flaskan och släpper loss övertrycket som bildats i flaskan. Vinet luktar jäst och bröd och smaken har också en tydlig biton av jäst samt ibland en stickande kolsyrekänsla på tungan.
Åtgärd: Ett vin som jäst i flaskan är oftast odrickbart och bör lämnas tillbaka till Systembolaget.

 

Källa: Systembolaget.se & Wine Legs Sweden.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Naturkork vs. skruvkapsyl – vad är egentligen bäst?..

Naturkork vs. skruvkapsyl – vad är egentligen bäst?..

Är skruvkapsyl egentligen en acceptabel förslutning på en vinflaska? Det florerar många sanningar där ute. En vinflaska som förslutits med kork riskerar att lukta unket medan skruvkapsylen hindrar v..

Läs mer
Korkdefekt – vad betyder det?

Korkdefekt – vad betyder det?

Korkdefekt är precis som det låter, ett vin som förslutits med en defekt kork. Resultatet är ofarligt, men vinet får en oangenäm doft av blöt kartong, simbassäng eller unken källare. Korken som anvä..

Läs mer
5 fakta om naturkorkar

5 fakta om naturkorkar

Om du älskar vin så har du säkerligen dragit ur en och annan vinkork i dina dagar. I dag finns ju både plastkorkar och skruvkorkar av metall att tillgå, men vanligast är ändå den klassiska naturkork..

Läs mer