HEM

Aktuellt

Guide: Så lagrar du vin bäst

Att samla på vin kan vara både en lönsam, god och stimulerande hobby. Viner har ökat 127 procent i värde de senaste 10 åren. Här är tipsen om hur du kommer i gång med vinsamlingen.

Har du också tröttnat på fonder och aktier som hoppar upp och ner i värde varje dag? Då kan vin vara en mer stimulerande sparform. Endera får du en samling som ökar i värde, eller har du en guldgruva att botanisera i om några år.

Ett sätt är att vecko- eller månadsspara i vin, d.v.s. att varje vecka eller månad köpa ett vin med lagringspotential som du stoppar i samlingen. Under 2020 var prisuppgången 13 procent för exklusiva samlarviner. På tio år är uppgången 127 procent.

I dag finns det flera fina möjligheter att lagra vin även om du inte har en egen stor vinkällare. Det finns kompakta och pålitliga vinkylskåp för några tusenlappar. Den som vill spara vin under längre tid och i större skala kan med fördel vända sig till en vinkällare där du kan hyra in dina flaskor i ett vinskåp. Där kan du ofta också få tips på bra viner att samla på.

Det viktiga är att vinförvaringen håller en sval och låg temperatur och inte skiftar för mycket under året, helst inte mer än fem grader. Vinet ska ligga still och ha det kallt och mörkt. Då får du en fin utveckling och mognad av dina viner. Det bästa är en vinkällare, vinkyl lämpar sig bättre för lagring under kortare tid.

Den bästa temperaturen för att långlagra viner är 10-12 grader med en luftfuktighet på 60-80 procent. Den som ska lagra vitt vin och champagne kan enligt vissa experter ha en lägre temperatur. Rött vin kan lagras i en aningen högre temperatur. Tänk dock på att inte ha snabba temperaturväxlingar.

En bra plan när du ska lagra vin kan vara att hålla dig till färre sorter, men ha fler flaskor av varje sort. Då får du en bättre koll på hur dina viner utvecklas och kan njuta av en flaska lite då och då. Köp heller inte alla flaskor samtidigt av samma årgång – då mognar de samtidigt och kan behöva drickas upp samtidigt.

Vilka viner ska du då välja för lagring? Sträva viner med hög tanninhalt lämpar sig generellt för lagring. Hög syra är en annan faktor som konserverar vinet. Har vinet redan lagrats på ekfat kan det bidra till att det mognar och åldras bättre. Hög alkoholhalt anges också ofta som en positiv faktor. Även champagne går att lagra, även om det är mer komplext än att lagra vitt och rött vin. Blanc de blanc-champagner är ofta fylligare och mer långlivade och vinner verkligen på lagring. En årgångschampagne kan bli fantastisk efter att ha lagrats i tio år eller mer.

Experterna tvistar om det går att lagra viner med skruvkapsyl – traditionellt sett har lagringsviner riktig kork. Skruvkapsylen är oftast så tät att det inte kommer in något syre alls till vinet och mognaden tar väldigt lång tid.

Glöm inte att njuta av din vinsamling! Det är en fantastisk känsla att öppna och smaka ett vin du själv har lagrat i 10-20 år.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira Ostens dag med ett gott glas vin

Fira Ostens dag med ett gott glas vin

Den 27 maj firas Ostens dag och om det är något vi svenskar gillar, så är det ost. Precis som med vin finns det en mängd olika ostar med minst lika många smaker. Lyckas man då para rätt vin med rätt..

Läs mer
Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vill man hålla nere kaloriintaget men ändå dricka ett glas vin till maten ibland skall man se upp för andelen socker i vinet och även alkoholhalten. Här kommer fyra tips på viner med lite socker och..

Läs mer
Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Hur matchar man egentligen chips och vin? Vi svenskar älskar våra snacks, och när det vankas festligheter åker skålar med chips, nötter, ostbågar och salta pinnar gärna fram. Men vad dricker man til..

Läs mer
Ny studie avslöjar: vinet som passar bäst med din pe..

Ny studie avslöjar: vinet som passar bäst med din pe..

Visst vore det härligt med en personlig vinkompass som visar vilka viner du föredrar? Enligt den här studien är din personlighet nyckeln till att du väljer rätt varje gång. Experimentet I en studie..

Läs mer
5 fakta du inte visste om baksmälla

5 fakta du inte visste om baksmälla

De allra flesta av oss vet hur det känns att vakna upp dagen efter med bultande huvudvärk, illamående och ångest. Men vad ligger egentligen bakom dessa symtom och kan baksmällan vara farlig, på rikt..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Bubblor från alpregionen Savoie, häftigt vin av encruzadodruvan och rött från världens bästa kooperativ. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under augusti månad! Mousserande viner: [..

Läs mer