HEM

Aktuellt

Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Svenskarna köper allt dyrare viner. Under 2021 har viner som kostar över 100 kronor flaskan ökat med 24 procent. Samtidigt sjunker försäljningen för de allra billigaste vinerna.

Ny statistik från Systembolaget visar att svenska folket köpte hem aningen mindre vin räknat i liter. Totalt blev det 58 miljoner liter vin under perioden april till juni, en nedgång på en procent.

Men det som verkligen sticker ut i statistiken är den kraftiga uppgången för något dyrare viner. Nu väljer svenskarna hellre en flaska för 100 kronor eller mer, i stället för de allra billigaste vinerna. Uppgången ligger på 24 procent för viner som kostar över hundralappen, samtidigt har de allra billigaste vinerna fallit med över 60 procent. Lågprisvinerna som ligger på 50-60 kronor noterar en nedgång på 12 procent. Viner under 50 kronor finns knappt i sortimentet längre, vilket kan förklara en stor del av nedgången.

Systembolaget redovisar ingen kvartalsförsäljning i kronor och ören, men fördelningen mellan prisklasser visar att vi nu lägger mer pengar för en mindre mängd vin. Förutom att svenskarna fått smak för bättre viner kan utvecklingen bero på att vi i mindre utsträckning har druckit fina viner på restaurang och i stället avnjutit dem i hemmet.

Medan vinkonsumtionen gick ner marginellt under det andra kvartalet ökade kategorin övrig sprit, där whisky är en viktig del, med 9,7 procent. Även starköl ökade med en procent. Den verkliga raketen under kvartalet är blanddrycker som rusade med 14 procent – kanske är det nya succédrycken hard seltzers som börjar få genomslag i siffrorna.

Italien håller ställningarna som vårt populäraste vinland. Mer än var fjärde vinflaska som dricks i Sverige kommer från Italien. Frankrike och Spanien knappade dock in under andra kvartalet: Frankrike ökade med 3,9 procent medan Spanien spurtade in som trea med en tillväxt på 6,5 procent.

Midsommarhelgen var en av periodens mest intensiva veckor på Systembolaget. Enligt Systembolagets statistik köpte vi exakt lika mycket alkohol som förra året. Enda skillnaden var att vinkonsumtionen gick ner, medan vi köpte något mer öl, cider och blanddrycker.

Källa: Systembolaget, avser andra kvartalet under 2021 för de 10 största vinländerna.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021 är en katastrof i flera europeiska länder. Årgången kommer att bli den minsta på 60 år – men kan bitvis hålla fantastisk kvalitet. – Det är en liten men mäktig årgång. De druvor som ..

Läs mer
Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Honungens dag, Biodlingens dag, Biets dag – kärt barn har många namn. FN har deklarerat 20 augusti som den officiella Världsbidagen som ett sätt att fira den avslutade honungsskörden. Oavsett vad ma..

Läs mer
Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Under hösten är det späckat med dryckesmässor, från Helsingborg till Umeå. Här har vi samlat några av de bästa som du absolut inte får missa. 26-27/8 Helsingborgs Dryckesmässa På Helsingborg Arena ä..

Läs mer
Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Firandet av vinets dag instiftades i Sverige år 2014 och har sedan dess blivit en tradition. Dagen i sig handlar inte om själva vindrickandet utan snarare om vinodlingen och tillverkningen. De som v..

Läs mer
5 fakta om naturkorkar

5 fakta om naturkorkar

Om du älskar vin så har du säkerligen dragit ur en och annan vinkork i dina dagar. I dag finns ju både plastkorkar och skruvkorkar av metall att tillgå, men vanligast är ändå den klassiska naturkork..

Läs mer
Här kan du skapa drömkällaren för ditt vin

Här kan du skapa drömkällaren för ditt vin

Passionen för vin bara fortsätter att växa i Sverige. Nu slår danska Wineandbarrels upp sina portar i Stockholm. Här kan du utrusta din privata vinkällare med allt från vinkylar och ställ till korks..

Läs mer