HEM

Aktuellt

Snacka om himmelskt vin

Snacka om himmelskt vin. Nu kan du köpa en flaska Pétrus 2000 som varit uppe i rymden i över ett år. Priset är skyhögt: Åtta miljoner kronor tros den unika buteljen gå för.

”The sky is the limit” brukar vi tala om när något kan bli riktigt dyrt. För en flaska Pétrus 2000 stämmer det i dubbel bemärkelse. Under 14 månader var vinet i omloppsbana runt jorden på rymdstationen ISS. Och nu säljs en flaska av det unika vinet. Priset tros förstås bli skyhögt: Åtta miljoner kronor på Christie’s vinauktion.

Köparen får inte bara det unika rymdvinet, utan även en ”vanlig” flaska Pétrus 2000 skickas med på köpet. Även en unik förvaringsbox utformad som ett solsystem samt en korkskruv gjord av meteorit ingår. Tanken är att köparen ska kunna ha en vinprovning och jämföra vanligt Petrus-vin med den rymdåldrade flaskan samtidigt som de tittar på solsystemet när vinet korkas upp.

Flaskan är en av de tolv flaskor som skickades upp i rymden till rymdstationen ISS i november 2019. Efter mer än 400 dagar i viktlöst tillstånd återvände vinet till jorden i januari 2021.

Vinet tilldrog sig stort intresse från både forskare och vinprovare. Rymdvinet jämfördes med exakt samma vin som varit kvar på jorden. Och enligt de som har smakat är skillnaden stor. Det verkar faktiskt som att vinet åldrats i förtid.

– Det är svårt för mig att säga om det var bättre eller sämre. Men det var definitivt annorlunda. Aromerna var mer blommiga och mer rökiga – de saker som ändå skulle hända Petrus när det blir äldre, säger Jane Anson, journalist och författare till Inside Bordeaux. Hon gav både det rymd- och jordlagrade vinet 98 poäng av 100 möjliga.

Vid provsmakningen upptäckte finsmakarna att vinet inte bara hade överlevt nollgravitationsförhållanden och resan på 100 miljoner kilometer, det hade utvecklat en annan färg, arom och smak. Vissa tyckte att rymdvinets smak liknade rosenblad och att det luktade som härdat läder och lägereld och lyste med en orangeskimrande glans.

Intäkterna från försäljningen av vinet kommer att gå till finansiering av framtida rymduppdrag. Räkna med att Space Cargo Unlimited kommer att skicka upp både mat och vin i rymden framöver. Redan nu har forskarna testat att odla vindruvor i rymden. Det verkar som att vinstockarna växte snabbare, trots att de fick begränsat med ljus och vatten.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Sommarens picknickguide: Sju goda drycker att packa ..

Sommarens picknickguide: Sju goda drycker att packa ..

Älskar du en trevlig picknick? Markera den 18 juni i kalendern för då är det nämligen dags att fira internationella picknickdagen. Här är våra bästa tips till din dag i det gröna. [product] 163425 ..

Läs mer
7 bästa vinerna till midsommar 2022

7 bästa vinerna till midsommar 2022

På midsommarafton ska man ju hoppa över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. Frågan är om man även ska dricka sju sorters vin för att garantera drömmar om sin ..

Läs mer
Senaste nytt: Vin minskar risken för demens

Senaste nytt: Vin minskar risken för demens

Goda nyheter för oss vinälskare. Nyligen publicerades resultatet av en stor brittisk studie som avslöjar att både vin och te kan minska risken för demens. Studien kartlade konsumtionsvanorna bland ..

Läs mer
199 nyheter på Systembolaget i juni

199 nyheter på Systembolaget i juni

Snart är det juni och med det dags för Systembolagets andra uppdatering av det ordinarie sortimentet. Totalt får vi 199 nya viner, av vilka vi har valt att titta närmare på fyra spännande nyheter. ..

Läs mer
Fira Ostens dag med ett gott glas vin

Fira Ostens dag med ett gott glas vin

Den 27 maj firas Ostens dag och om det är något vi svenskar gillar, så är det ost. Precis som med vin finns det en mängd olika ostar med minst lika många smaker. Lyckas man då para rätt vin med rätt..

Läs mer
Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Visst vore det trevligt att vara på en sommarö i skärgården och njut av friska, fruktiga och honungssöta drycker. En riktig idyll som man kan se framför sig. Från Sydafrika till Roslagen har vi valt..

Läs mer