HEM

Aktuellt

Vinet låg gömt och glömt i 60 år

Flaskan av det berömda vinet Romanée Conti låg bortglömd i en källare nästan 60 år. När ägarparet skulle fira diamantbröllop hittades buteljen av en slump – den är i dag värd en förmögenhet. Nu säljs den på auktion – för 15.000 kronor glaset.

Endast 600 flaskor av Romanée Conti tillverkades 1961 i Bourgogne i Frankrike. En av flaskorna såldes 1963 till en fransk kund i Languedoc-Roussillon 1963 av vinmakaren Andre Noblet. Strax efteråt gavs den bort till ett nygift par i Wiltshire i Storbritannien som present.

Det nygifta paret lade flaskan längst in i sin vinkällare, och där glömdes den bort helt. Flaskan legat helt orörd i alla år fram tills nyligen. Ifjol var det dags för paret att fira diamantbröllop och då skickade de ner svärsonen i vinkällaren för att hitta lämpligt vin att fira med. Då gjorde den vinintresserade svärsonen det otroliga fyndet av den sällsynta flaskan som är en få överlevande Romanée Conti från 1961.

Som tur var firades diamantbröllopet med andra vinflaskor, och Romanée Conti-flaskan tycks ha fått en perfekt lagring i gömman under alla år. Nu ska den rara buteljen med sin unika proveniens säljas på auktion i Storbritannien.

– Det är ett nöje att kunna erbjuda en så sällsynt flaska som är så uppskattad av så många. Det faktum att dess historia kan spåras direkt under hela resan från gården Romanée Conti och att den har bevarats perfekt gör detta ännu mer spännande. Så fantastiskt att deg var undangömd och glömd i så många år. Men någon kommer att bli mycket glad att för det! säger Mark Robertson, chef för Dreweatts vinavdelning.

Denna någon kommer också att få betala en hel del pengar. Det beräknade priset för källarfyndet ligger på mellan 70.000 och 90.000 kronor. Det är rena rama fyndet jämfört med den dyraste Romanée Conti som sålts på auktion. En flaska från fredsåret 1945 gick för fem miljoner kronor till kinesiska samlare.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Regionen som stoltserar med den fantastiska druvan Malbec. I västra Argentina, i höjd med Buenos Aires, ligger regionen Mendoza som är Argentinas viktigaste vinregion. Härifrån kommer närmare 70 pro..

Läs mer
Kyparens misstag kostade 52.000 kr

Kyparens misstag kostade 52.000 kr

Ibland kan det vara svårt att skilja på vinflaskor. Det fick en stackars kypare på den brittiska restaurangen Hawksmoor bittert erfara häromkvällen. Under den stressiga kvällen bad en middagsgäst om..

Läs mer
10 fantastiska viner till sommarens grillfester

10 fantastiska viner till sommarens grillfester

När solen strålar är det dags att ta fram grillen och bjuda på en härlig smakfest. För att matcha matens rökiga toner har vi tagit fram 10 perfekta “grillviner” som du bara måste testa. Vinerna funk..

Läs mer
Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Temperaturen börjar falla och kvällarna blir mörkare. Det är dags att trösta oss med en härlig gryta och ett glas rött vin. Men tänk på att matcha vinet med grytans smaker. Här är några snabba och e..

Läs mer
Vinet som de flesta svenskar druckit

Vinet som de flesta svenskar druckit

Det finns klassiska viner – och så finns Ruffino Chianti. Toscana-vinet har funnits med sedan dagens Systembolag bildades 1955. Nu går Ruffino in i ett nytt decennium med ekologiskt certifierade vi..

Läs mer
Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

En flaska vin är mångas go-to present att ta med när man är bjuden på fest. Men vilket vin är egentligen bra att ge bort? Är man osäker på vad festvärden tycker om finns det några viner som alltid ä..

Läs mer