HEM

Aktuellt

Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Fasta sortimentet på Systembolaget begåvas nu med 38 nya vinsorter. Det handlar om 22 rödviner, 11 vita, 4 mousserande och ett dessertvin. Bland nyheterna finns det ekologiska barberavinet Ricossa Vistamonte från 2019 och den fylliga portugisen Casa Ferreirinha Vinha Grande från vackra Duorodalen.

Fyra gånger om året uppdateras Systembolagets ordinarie sortiment och snart är det dags för det sista släppet den 1 december. De 38 nya vinsorterna domineras av röda viner med totalt 22 släpp.

Bland nyheterna finns det fruktiga unga barberavinet Ricossa Vistamonte. Italien är sedan länge det hetaste vinlandet och Barbera får allt fler anhängare. Ricossa Vistamonte är en typisk representant för en modern barbera med inslag av fat, körsbär, skogshallon, färska örter och viol i smaken. Passar utmärkt till italiensk plockmat eller till Osso Bucco på kalv eller lamm.

Från den vackra dalgången längs med Duorofloden i Portugal hämtar vi Casa Ferreirinha Vinha Grande av årgång 2018. Det handlar om ett betydligt fylligare vin med smak av varta vinbär, plommon, kakao, kryddor, viol och örter. Duorodalen är berömt för sin portvinstillverkning och det nya vinet är framställt på druvsorterna touriga franca, tinta roriz och touriga nacional.- druvsorter som även används i portvinstillverkning. Vinet gifter sig fint med lite tyngre rätter av lamm, nöt eller en mustig älggryta.

Den roligaste etiketten i det nya släppet kan vara The Dalmatian Dog. Hundvinet kommer från Kroatien och är gjort på den högst lokala druvan babic. Babic sägs ha en högst säregen smak med hög komplexitet. Druvorna är odlade i Sjeverna Dalmacija några mil norr om staden Split längs med den Kroatiska kusten i landets västra delar mot Adriatiska havet. Att vinet pryds med en dalmatiner är inte en slump, den prickiga hundrasen härstammar nämligen härifrån, i Dalmatien.

Vad smakar vinet då? Det är en relativt fyllig historia med stråk av körsbär, svartpeppar, skogshallon, timjan, blåbär och lakrits. Vi rekommenderar naturligtvis ett kroatiskt lammspett till The Dalmatian Dog.

Ricossa Vistamonte Barbera Organic
2020
Ricossa Vistamonte Barbera Organic
Fruktig, ungdomlig smak med inslag av fat, körsbär, skogshallon, färska örter och viol.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
119 kr

Casa Ferreirinha Vinha Grande
2019
Casa Ferreirinha Vinha Grande
Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, kakao, kryddor, viol och örter.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
160 kr

The Dalmatian Dog
2021
The Dalmatian Dog
Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, svartpeppar, skogshallon, timjan, blåbär och lakrits.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Därför ger vin ökad sexlust

Därför ger vin ökad sexlust

Rödvin ger ökad sexlust, visar italiensk forskning. Det gäller både om du dricker vinet – eller luktar på det. Och det är framför allt kvinnor som får ökad lust av vinets aromer. Här får du ti..

Läs mer
Här är Systembolagets största flaska

Här är Systembolagets största flaska

Det här är vinflaskan som tar rejäl plats i Systembolagets hyllor. Eller vad sägs om The Butcher Pinot Noir på 18 liter? – Många har tidigare frågat varför The Butcher inte finns på större flaskor. ..

Läs mer
De 10 mest populära röda vinerna 2023

De 10 mest populära röda vinerna 2023

Varje vecka tipsar vi om spännande viner från hela världen, och vissa fångar er läsares intresse mer än andra. Här hittar du den exklusiva listan över 2023 års mest populära röda viner! 1. La Vecchi..

Läs mer
Lafite – spännande historia och fantastiska viner

Lafite – spännande historia och fantastiska viner

Vinhuset Lafite och Baron de Rothschild är välkända för sin långa tradition av riktigt bra Bordeauxviner. Historien sträcker sig nästan 800 år tillbaka, och idag drivs verksamheten av Saskia de Roth..

Läs mer
Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, ka..

Läs mer
Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer