HEM

Aktuellt

Fira mörka ölen på stoutdagen

Liksom dagarna blir ölen mörkare med årstiden. Och idag, den 5 november, är det passande nog den internationella stoutdagen. Vi höjer därför ett glas riktigt mörk stout!

Nu firas det inte stoutdagen överdrivet mycket i världen, eftersom det är en av många bemärkelsedagar skapat i det stora öllandet USA. Dagen en egen hemsida och tittar man på den så ser åtminstone att det förstås är flera namnkunniga bryggerier som är sponsorer. För det ligger ju i bryggeriernas intresse att hålla igång vårt öldrickande. Antal events som anordnas dagen till ära är dock fortfarande ganska få och de flesta sker i USA.

Öltypen kommer ursprungligen från Irland och bryggeriet Guinness som från början kallade sitt öl stout-porter. Ordet stout är troligen en kortare form av begreppet stout ale eller stout beer, med betydelsen ‘kraftigt öl’. Denna överjästa öltyp kännetecknas av sin mörka, nästan svarta färg, smakrikedom, starka beska och torrhet. Tricket är omältat rostat korn som gör ölet mindre sött än dess närbesläktade öltyp, porter. Andra kända stout-märken ar Beamish och Murphy.

Numera brukar man benämna den irländska varianten Irish stout eller dry stout för att skilja den från den brittiska varianten – imperial stout – som alltså ofta är sötare. Samuel Smith’s Imperial Stout tillverkades faktiskt för export bl a till tsaren i Ryssland och blev förebild för den svenska, danska och finska portern.

Under 1990-talet fick stouten ett rejält uppsving utanför Irland och de brittiska öarna när tillverkarna utvecklade kvävgaspatroner, som har gjort det möjligt att sälja stout på aluminiumburk och flaska med det rätta skummet. För en bra Guinness ska förstås ha en tjock hatt av skum!

Och glöm myten som sprids bland folk – att en Guinness är ”som att dricka en limpa bröd”. Det är väldigt långt från sanningen, och det vet alla vi som någon gång druckit en Guinness. Det är faktiskt färre kalorier i en Guinness än i samma mängd klassisk lager. I 100 g Guinness är det 37 kalorier, och i samma mängd Heineken eller Grolsch är det 44 kalorier.

Vi på Vinguiden vill lyfta fram några stouts:

Guinness Draught
Guinness Draught
Klassikern, originalet! Kallas även ”Black Stuff” och ”Pint of Plain”. Skapad av Arthur Guinness 1759, knappt 80 år efter att ordet stout myntades. Första gången Guinness började använda uttrycket stout var på 1840-talet, med Single Stout och Double Stout.
440 ml - 4.2% -
26.90 kr

Oppigårds Thurbo Stout
Oppigårds Thurbo Stout
En stour skapad i Hedemora – med aningen rostad smak och inslag av kavring, kaffe, mörk choklad, torkade fikon, apelsin, sirap och lakrits.
330 ml - 8.7% -
33.50 kr

Raspberry Milk Stout Left Hand Brewing Company
Raspberry Milk Stout Left Hand Brewing Company
En amerikansk stout som inte bör smakas av de konservativa. Här finns nämligen en tydlig smak av hallon, dessutom kavring, choklad, kaffe och katrinplommon.
355 ml - 5.7% -
30.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Lindra din värk med två glas öl

Lindra din värk med två glas öl

”Dubbelt öl ger gott humör” är ett klassiskt citat av Carl Michael Bellman. Nu visar forskningen att Bellman hade rätt. Två öl lindrar huvudvärk bättre än Alvedon, visar forskning. Forskarna v..

Läs mer
”Livet är för kort för tråkig öl!”

”Livet är för kort för tråkig öl!”

Kees Bubberman är holländaren som gått från hembryggare till världssuccé. Allt började med ett skämt tillsammans med en vän. Nu släpper han fyra nya spännande ölsorter i Sverige. – Livet är för kort..

Läs mer
Svenska Carolina räddar världshaven med öl

Svenska Carolina räddar världshaven med öl

Carolina Manhusen Schwab räddar världshaven med hjälp av öl. Hennes ölmärke Ocean Beer använder vinsten till att rensa bort plast och återställa haven. Ölen har redan vunnit priser och lanserats i S..

Läs mer
Belgiska superölet – kostar 119 kr/flaska

Belgiska superölet – kostar 119 kr/flaska

Får det lov att vara en stor stark för 119 kr? Men det belgiska ölet Rodenbach Caractère Rouge är inte vilken bärs som helst. Den har kallats världens bästa öl och vunnit mängder av priset. Den 2 au..

Läs mer
Godaste ölen till kräftorna

Godaste ölen till kräftorna

Nu börjar äntligen kräftsäsongen, och till våra älskade kräftor vill vi gärna ha öl. Men det ska vara öl med karaktär! Smakrik öl som matchar kräftornas sälta och den lilla sötman som finns. Här kom..

Läs mer
Premiär för glöggöl: ”Kan bli årets julöl”

Premiär för glöggöl: ”Kan bli årets julöl”

Här är julölet som är både glögg och öl på samma gång. Glögg Sour är ett samarbete mellan tre bryggerier – som hoppas på succé. – Glögg Sour blir årets julöl om ni frågar mig, säger Jona..

Läs mer