HEM

Aktuellt

Spännande nykomlingarna som släpps – på Ölets Dag

Nu är det julafton för alla ölfantaster i Sverige. Den 15 juli hyllas ölet och bryggarna med en egen dag. Varför inte passa på att testa tre nykomlingar på Systembolaget?

Ölets Dag blev en succé redan första året, 2012, när flera tusen människor tog chansen att se hur ett öl blir till. Under de år som dagen hittills firats, har intresset och antalet besökare på bryggerierna ökat stadigt år för år.

På Ölets Dag håller de flesta av Sveriges Bryggeriers medlemmar öppet hus för allmänheten, och flera har även provningar där man kan testa helt nya öl. Och trots coronaepidemin har bryggerierna även i år kunnat hålla öppet med evenemang. Men du kan förstås fira hemma med vänner – och botanisera på Systembolagets hyllor. För i dagarna släpps några spännande produkter i tillfälliga sortimentet.

Vinguiden ger dig snabbkollen på nykomlingarna:

Collective Arts Guava Gose
Collective Arts Guava Gose
Gose är en mjölksyrejäst veteöl med viss sälta. Det är en 1 000 år gammal ölstil, som förknippas med staden Leipzig. Denna gose är smaksatt med guava, koriander och salt. Smaken kan beskrivas som fruktig och med inslag av ljust bröd. Doften är kryddig.

Collective Arts Brewing grundades av Matt Johnston och Bob Russel och verksamheten har sitt säte i Ontario, Kanada. Matt och Bob samarbetar med olika konstnärer som designar deras etiketter.

355 ml - 4.9% -
29.90 kr

Even Sassier Rye IPA
Even Sassier Rye IPA
En India Pale Ale från USA – med tydlig beska och liten sötma, inslag av apelsinmarmelad, rågbröd, mango, ananas, örter och apelsin. Three Weavers Brewing Company har sitt säte i Inglewood, Kalifornien. Företaget grundades av Lynne Weaver.

Ale tillverkas genom varmjäsning, till skillnad från kalljäsning eller den ovanliga spontanjäsningen. Varmjäsning sker normalt vid rumstemperatur. IPA, india pale ale, är framställt med extra mycket humle och malt.

473 ml - 6.9% -
47.90 kr

Hamnvik Hefeweizen
Hamnvik Hefeweizen
En svensk veteöl från Nynäshamns ångbryggeri, som ägs och drivs av Christer Johansson, Lars Ericsson, Thomas Hansen och Tony Magnusson. Bryggeriet grundades 1997. Hefeweizenbier betyder ordagrant jästveteöl och betyder att ölet är ofiltrerat – det vill säga med jäst kvar.

Fruktig smak med inslag av vetebröd, banan, aprikos och kryddnejlika. Det finns fler olika typer av öl som innehåller vete. Gemensamt för i stort sett all veteöl är att de är varmjästa och har låg till måttlig beska.

500 ml - 5.3% -
32.70 kr

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Läskigaste ölen du kan köpa till halloween

Läskigaste ölen du kan köpa till halloween

Vem har sagt att halloween bara är en högtid för barnen? Bryggerier runt om i världen gör också sitt bästa för att skapa rätt stämning. Här är det läskigaste som finns att köpa på Systembolaget till..

Läs mer
Efter succén –  visar rätta färgerna med alkoh..

Efter succén – visar rätta färgerna med alkoh..

Prisvinnande alkoholfri öl som sålde över en miljon flaskor i fjol. Big Drop är succén som nu vill sticka ut lite extra i hyllorna med modern design och grälla färger. – Vi ville ha en förpackning s..

Läs mer
Arvingarna släpper både öl och sommarlåt

Arvingarna släpper både öl och sommarlåt

Arvingarna är rejält i hetluften i sommar. Bara dagarna innan inspelningen av ”Så mycket bättre” drar i gång släpper gruppen sin egen öl. – Vi har länge velat ha en egen öl så det känns riktigt bra...

Läs mer
Blaskigt – men värt över 70 miljarder kronor

Blaskigt – men värt över 70 miljarder kronor

Hur värdefull är din favoritöl? Blaskigt – men värt 70 miljarder kronor. Budweiser är världens högst värderade ölmärke. Bland världens 10 mest värdefulla ölmärken finns flera som knappt säljs ..

Läs mer
Så matchar du mat och dryck till midsommar

Så matchar du mat och dryck till midsommar

Vad passar till vad? Ibland är det svårt att veta. Inför årets midsommarmeny tipsar vi därför inte bara om vin, öl och snaps – utan ger dig även dryckernas match på tallriken. Gott öl till midsomma..

Läs mer
Här är dryckerna som gör studentmottagningen

Här är dryckerna som gör studentmottagningen

Stunden är kommen – äntligen dags för studentmottagning. I dessa dagar är det många som är nervösa men på samma gång lika uppfyllda av sprudlande glädje över studentexamen 2023. Men vad ska man bjud..

Läs mer