HEM

Aktuellt

Supervinet från Kalifornien – nu på Systembolaget

Med sina rötter under den varma kaliforniska solen, grundades den familjeägda vinproducenten J. Lohr för snart 50 år sedan av pionjären Jerry Lohr. Han var farmarpojke från South Dakota och hade knappt druckit vin, än mindre odlat vinstockar. Men med en visionärs envishet åkte han runt i Kalifornien för att hitta bästa marken för att starta sin vinodling. Han hittade den perfekta platsen 1972: en vingård i Monterey, i distriktet som i vinkretsar är känt som Central Coast.

Gården var perfekt anpassad för vinodling i svalt klimat – och har idag växt till flera gårdar, även inom det berömda Santa Lucia Highlands. Dessa odlingar är källan till hyllade viner av chardonnay, riesling, valdigulé och pinot noir. Jerry Lohr har blivit i 80-årsåldern men är fortfarande engagerad i vinproduktionen och säkert har han njutit av sin South Ridge Syrah, som nu släpps på Systembolaget.

Vinet som är av hög kvalitet fortsätter att utvecklas under två första år i flaskan, och kan lätt lagras i minst åtta år till. Så det här är något du ska njuta av under en extra fin middag, gärna till olika kötträtter, men även till mustiga vegetariska rätter.

Vinet har aromer av blåbär, syrén och svart te, som smälter samman med toner av kakaopulver och tjära från ett års åldrande i en blandning av amerikanska och franska ekfat. Kryddan och strukturen hos Syrah och Mourvèdre druvor i denna blandning lyfts med en touch av blommiga Viognier.

– Vi är väldigt nöjda med att inleda det nya samarbetet med J. Lohr Winery, en av de mest uppskattade vinproducenterna i Kalifornien och pionjär på många sätt, inte minst i hållbar vinproduktion, säger Reija Andersson Tuomaala, Brand Manager på Pernod Ricard Sweden. J. Lohr kompletterar fint vår portfölj av amerikanska viner. En kategori som växer på den svenska marknaden, både på Systembolaget och på restauranger.

”The Wine State” Kalifornien är med sin vinodlingsareal på över 200.000 hektar världens fjärde största vinproducent (efter Frankrike, Italien och Spanien) och härifrån kommer 90 procent av allt amerikanskt vin. Och Jerry Lohr är en av de största pionjärerna.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Kaliforniska toppviner

Kaliforniska toppviner

Kalifornien har på mycket kort tid etablerat sig som ett av världens främsta vinområden, och om vi dessutom djupdyker i områden som Napa Valley, Monterey, Sonoma County och Paso Robles vet vi att vi..

Läs mer
Kallt rött vin? Här är sorterna som funkar

Kallt rött vin? Här är sorterna som funkar

Vitt vin, mousserande och rosé – vi serverar dem kylda. Men nästan alla dricker rött vin som är rumstempererat, eller strax under. Visste du att det finns rött vin som smakar bra vid lite lägr..

Läs mer
Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Här är det vita eleganta vinet som hyllas av Vinguidens användare. Irony Chardonnay 2017 bjuder på flirtiga toner av citrus, honung, färsk ananas och apelsin, medelfylligt med frisk syra och en fin ..

Läs mer
Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Från och med februari presenterar Viking Line sju nya fartygsviner. Vinguiden blev inbjudna till en presentation av vinerna, vilka kommer att finnas ombord på båtarna i två år framöver. Urvalsproces..

Läs mer
Guldet blev till vin – legenden om Three Finge..

Guldet blev till vin – legenden om Three Finge..

Den ökände banditen Three Finger Jack gjorde Vilda Västern osäker när han grävde efter guld på 1800-talet. Three Finger Jack Old Vine Zinfandel hyllar hans namn och äventyrliga anda och vinet är ren..

Läs mer
Därför ger vin ökad sexlust

Därför ger vin ökad sexlust

Rödvin ger ökad sexlust, visar italiensk forskning. Det gäller både om du dricker vinet – eller luktar på det. Och det är framför allt kvinnor som får ökad lust av vinets aromer. Här får du ti..

Läs mer