HEM

Aktuellt

3 goda tips på ljus sommar-öl

Ljus lager behöver inte vara blaskig eller sakna karaktär. Här har du en italienare, en tysk och en svensk som vågar sticka ut. Läs Vinguidens tips på tre spännande sommar-öl.

Lager är världens överlägset vanligaste ölsort – och den ljusa varianten finns i stort sett överallt där öl serveras. Storsäljare som Budweiser, Corona och Heineken är alla lageröl, och många nya märken från Kina börjar ta marknadsandelar i världen. Ibland kan ljus lager från de stora bryggerierna få dåligt rykte som ”blaskig” och allmänt tråkig. Visst, ölen är ofta mild och maltig i smaken och beskan är sällan särskilt framträdande, men det sägs samtidigt vara den svåraste stilen att brygga, för det går inte att dölja eventuella ”fel” i ölet på grund av ölets milda karaktär.

Ölen kan ibland bryggas med viss del majs, majssirap eller ris och det ger lätt smak. Och det finns många intressanta producenter som lagt till sin speciella touch på ölen. Det svenska bryggeriet Rådanäs utanför Göteborg har skapat en ljus lager med smak av både ananas (!) och örter. Och om du dricker den tyska bockölen Ayinger Maibock kommer du känna smak av aprikos och apelsin.

Arte in Lattina Birra Menabrea
Arte in Lattina Birra Menabrea
En italiensk öl från ett bryggeri med anor, mitt i vindistriktet Piemonte. Birra Menabrea grundades redan 1846 av Antonio Zimmerman och Giuseppe Menabrea och traditionen att skapa underbar ljus öl håller i sig än idag.

Den här ljusa lagern har en maltig doft med inslag av ljust bröd, örter och citrus. Alkoholhalten är 5,2 %.

Denna öl är, som all annan lager, kalljäst. Detta innebär bland annat att jäsningen sker vid en relativt låg temperatur. Efter avslutad jäsning lagras ölet i flera veckor, även om denna process också har snabbats på av många bryggerier.

330 ml - 5.2% -
15.90 kr

Ayinger Maibock Aying F Inselkammer
Ayinger Maibock Aying F Inselkammer
Bryggeriet Aying F Inselkammer ligger i staden Aying, sydväst om München, och har skapat en ljus bocköl med maltig doft och inslag av sirapslimpa, aprikos, örter och apelsin. Bocköl finns i flera olika varianter men alla härstammar från en mörk och maltig ölbrygd från staden Einbeck, i centrala Tyskland.

På den bayerska dialekten uttalades Einbeck som ”ein bock”. I många delar av världen är bocköl numera en starkare lager. Ljus bocköl bryggs på ljus malt.

500 ml - 6.9% -
28.90 kr

Rådanäs Lagom Lager
Rådanäs Lagom Lager
På Rådanäs Bryggeri jobbar man med gamla bryggtraditioner och sätter samtidigt en modern prägel på sitt hantverksöl. Råvarorna kornmalt, majs och humle har gett en spännande lager med maltig doft och inslag av ljust bröd, citrus, ananas och örter.
330 ml - 5% -
30.30 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Här firar du Oktoberfest 2023 – hela Sveriges lista

Här firar du Oktoberfest 2023 – hela Sveriges lista

Brukar du fira Oktoberfest i Sverige? Lederhosen, dirndl och tyrolerhatt. Ja, nu är det återigen dags för den stora Oktoberfesten. Förutom spex, utklädnad och glada skratt betyder det en sak till – ..

Läs mer
Svensk suröl – bland det trendigaste du kan dr..

Svensk suröl – bland det trendigaste du kan dr..

Förr i tiden var det en öl som dracks av belgare och i viss mån tyskar. Men 2020 är suröl ett av de trendigaste drycker du kan köpa på Systembolaget. Och svenska bryggerier skapar nya suröl med stor..

Läs mer
Nya kärleksölen – perfekta till Alla hjärtans ..

Nya kärleksölen – perfekta till Alla hjärtans ..

Öl är kärlek på burk sägs det. Vad kan då passa bättre än kärleksöl till Alla hjärtans dag? Lagom till Valentindagen släpps flera hjärtliga sorter på Systembolaget. De lokala och småskaliga ölsorte..

Läs mer
Brittiska drycker – hitta dina favoriter bland öl, c..

Brittiska drycker – hitta dina favoriter bland öl, c..

Hur många brittiska drycker har du på din topplista? Om antalet är lågt är det ett nöje för oss att hjälpa dig utöka listan. Kanske blir världens favorit även din favorit? Vi har listat viner, öl oc..

Läs mer
Stor ölguide – sommaröl från hela världen

Stor ölguide – sommaröl från hela världen

Sommar, sol och bad – och en riktigt kall öl. Vi har samlat somriga öl från inte mindre än tio olika länder. Hitta nya favoriter eller överraska vännerna på grillkvällen. Oslove – Norge [product]178..

Läs mer
Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

I Sverige har vi en lång tradition av att brygga öl, allt från starka festöl till mer vardagliga mellan- och lättöl. De senaste 15 åren har ölhantverket fått sig ett uppsving och flera svenska mikro..

Läs mer