HEM

Aktuellt

Nya platta flaskan gör premiär i Sverige

Den är platt och gjord av återvunnen plast. Nu kommer den unika flaskan till Systembolaget – och vi konsumenter kan göra en insats för miljön.
– Vinet Anakena Sauvignon Blanc kommer i en extra klimatsmart platt PET, som lämnar ett betydligt lägre klimatavtryck än majoriteten av sina konkurrenter på hyllan” säger Martina Schönbeck, Brand Manager på Solera Sweden.

I över 200 år har det knappt varit några innovationer inom vinförpackningar. För ungefär 50 år sedan kom bag-in-box och skruvkork, men sen har i princip inget nytt hänt. Men den 1 juni kommer äntligen en ny och klimatsmart förpackning i Systembolagets fasta sortiment. Vinet Anakena Sauvignon Blanc kommer i en extra klimatsmart platt PET, och utformningen av flaskan är framtagen så volymen ska minskas vid transport och att man kan lasta fler flaskor vin per låda och pall. Hela 44 procent fler flaskor kan lastas på en Euro-pall än vanliga glasflaskor.

Eftersom det är en PET på 63 gram är den också betydlig lättare än en tom glasflaska som brukar väga mellan 420- 540 gram. Det gör att koldioxidavtrycket minskar.

– Dessutom är den gjord av återvunnen plast och lämnar ett betydligt lägre klimatavtryck än de flesta andra flaskor, konstaterar Martina Schönbeck, Brand Manager på Solera Sweden. Den platta PET:n gör även Anakena till det perfekta valet för husvagnen, båten eller andra platser där man har svårare att frakta med andra typer av förpackningar men ändå vill unna sig ett smakrikt glas vitt vin av god kvalitet.

Hur är innehållet i den smarta PET-flaskan då? Jo, Anakena Sauvignon Blanc beskrivs som ett friskt och mycket smakrikt vin med hög syra och lång eftersmak. Vinet har tydlig smak av citrus, fläder, krusbär, vit nektarin och mineral. Doften är druvtypisk med inslag av tropisk frukt, citrus, örter, fläder, honung och mineral.

– Drick gärna vinet till skaldjur eller grillad fisk, somriga sallader med krämig getost i, sparris eller endast som det är i sin enkelhet, säger Martina Schönbeck.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Druvan som satte Nya Zeeland på kartan

Druvan som satte Nya Zeeland på kartan

Nya världen har sedan vi började upptäcka deras viner byggt mycket av sin exponering på enstaka druvor. Sällan är det så tydligt vilken betydelse detta fått när vi blickar mot Nya Zeeland. Här reger..

Läs mer
Bordeaux

Bordeaux

Det franska vindistriktet Bordeaux är tveklöst världens mest kända. Med sina rödviner slår området årgång efter årgång världen med häpnad. Men är Bordeaux verkligen också det bästa? Det bästa sättet..

Läs mer
”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”..

”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”..

Mitt under sitt jubileumsår släpper Jill Johnson det vita vinet Nashville Stories Organic White från Frankrike. Tillsammans med ett team av sommelierer har hon tagit fram ett ekologiskt vin som pass..

Läs mer
Sauvignon Blanc – den vilda vita

Sauvignon Blanc – den vilda vita

Näst efter Chardonnay är Sauvignon Blanc sannolikt världens mest berömda gröna druva. Den odlas framför allt i Frankrike och Nya Zeeland. Dess karaktäristiska aromer gör att den lätt känns igen och ..

Läs mer
Tänk klimatsmart när du handlar vin

Tänk klimatsmart när du handlar vin

På lördag den 30/3 så är det Earth Hour. Under en timma så ska du släcka all belysning hemma för att uppmärksamma klimatfrågan. Så varför inte ta tillfället i akt och njuta av ett riktigt bra vin i ..

Läs mer
Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupple..

Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupple..

Träna upp ditt luktsinne och använd några specialknep. Då kan du njuta ännu mer när du dricker vin. – Att smak och doft är starkt förknippat är inget nytt, men genom att använda sig av andra angrepp..

Läs mer