HEM

Aktuellt

3 spännande öl på tillfälligt besök

Svenska bryggerier visar sin skicklighet med ny spännande öl. Just nu har du chansen att prova några stouts och ale på Systembolagets tillfälliga sortiment. Och om du gillar kaffe, kakao, lönnsirap, vaniljkola och choklad – då ska du definitivt prova någon av de tre nykomlingarna. Dessutom pockar en amerikansk stout med karaktär på din uppmärksamhet. Varsågod – här har du vårens snabbguide till tre riktigt unika öl.

Omnipollo Lorelei Coconut Maple Toast
Omnipollo Lorelei Coconut Maple Toast
En svensk imperial porter och stout av Henok Fentie och Karl Grandin,
som har ett så kallat fantombryggeri. Det innebär att de inte har ett eget bryggverk, utan brygger sin öl hos andra bryggerier. Bryggmästaren tar fram ölreceptet och åker därefter till andra bryggerier för att producera ölet i större skala. Det första fantomsamarbetet var också startskottet för Omnipollo då Henok Fentie kontaktade det belgiska bryggeriet De Proefbrouwerij för att ta fram Leon – en belgisk pale ale med champagnejäst. På kort tid har de vunnit flertalet priser bl.a. deras dubbel-IPA, Nebuchadnezzar, som vann pris för Årets bästa öl på Stockholm Beer & Whisky Festival 2012.

Den nya Omnipollo Lorelei beskrivs som maltig, rostad, söt smak med inslag av kakao, lönnsirap, kaffe, nougat, romrussin, kokos, kanel och vanilj.

330 ml - 10.5% -
69.40 kr

Bötet Barley Wine Brandy
Bötet Barley Wine Brandy
En ale som fått namnet ”wine”? Bli inte förvirrad av namnet, det här är en riktigt god svensk öl som bryggdes redan 2018 och som sedan lagrats på ståltank och fått en slutlagring på spanska brandyfat. Barley wine är ett alkoholstarkt öl och för att uppnå den höga alkoholhalten (10 volymprocent) behövs en mycket stark vört, som kokas länge för att uppnå den fyllighet som eftersträvas. Ale tillverkas genom varmjäsning och sker normalt vid rumstemperatur.

Barley Wine beskrivs som nyanserad, maltig, söt smak med inslag av fat, mörk sirap, vörtbröd, farinsocker, knäck, apelsinchoklad, tobak och lakrits. Ett imponerande jobb av Nynäshamns ångbryggeri som ägs och drivs av Christer Johansson, Lars Ericsson, Thomas Hansen och Tony Magnusson.

250 ml - 10% -
45.20 kr

Founders KBS Espresso
Founders KBS Espresso
Founders Brewing Company grundades av Mike Stevens och Dave Engbergs. Bryggeriet ligger i staden Grand Rapids i delstaten Michigan. Stouten har tillverkats genom varmjäsning, till skillnad från kalljäsning eller den mycket ovanliga spontanjäsningen. Varmjäsning sker normalt vid rumstemperatur. Öltyperna porter och stout kommer ursprungligen från de brittiska öarna, och är mörka, varmjästa öl. Russian Imperial Stout, eller bara Imperial Stout, är en kraftigare variant som ursprungligen bryggdes extra alkoholstark för att klara transporten till det ryska kejsardömet där drycken var mycket populär under 1700- och 1800-talet.

En rejäl amerikansk stout som lagrats på bourbonfat tillsammans med kaffebönor. Därav namnet ”espresso”. Den beskrivs som stor, maltig, komplex – och rostad doft med inslag av fat, espressokaffe, mörk choklad, pumpernickel, sötlakrits, brynt smör
och vaniljkola. Dessutom är alkoholhalten på 12 volymprocent. Den här stouten är både en egen måltid – och efterrätt!

355 ml - 12% -
69.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Spännande nyheter från små svenska bryggerier

Spännande nyheter från små svenska bryggerier

Oj, så många duktiga bryggare – och så mycket god svensk öl – det finns. Sverige har idag fler bryggerier än Belgien, som är världsberömt för sin långa ölkultur.  Här visar vi upp några ..

Läs mer
Här är Sveriges starkaste kanelbulle

Här är Sveriges starkaste kanelbulle

Hurra, i dag är det kanelbullens dag! Nu har du chansen att dricka Sveriges starkaste kanelbulle: Ölet Swedish Fika Cinnamon Bun har inte mindre än 12 procents alkoholhalt och smakar kanelbulle. Ka..

Läs mer
Så firar du internationella öldagen

Så firar du internationella öldagen

För ett par veckor sedan firades ”Ölets dag” i Sverige.  Fredagen 2 augusti är det dags för internationella öldagen. Syftet med agen: Samla goda vänner och fira med öl. Sveriges Bryggerier har utse..

Läs mer
Upptäck polsk mat och dryck

Upptäck polsk mat och dryck

Nyfiken på polsk mat och dryck? Polen är en av våra närmaste grannländer i öst. Landet har en lång och spännande historia, som även färgat av sig på deras mat- och dryckeskultur. Med influenser från..

Läs mer
Svenska Carolina räddar världshaven med öl

Svenska Carolina räddar världshaven med öl

Carolina Manhusen Schwab räddar världshaven med hjälp av öl. Hennes ölmärke Ocean Beer använder vinsten till att rensa bort plast och återställa haven. Ölen har redan vunnit priser och lanserats i S..

Läs mer
Visste du detta om påsköl?

Visste du detta om påsköl?

Vad kan du om påsköl? Vi går mot ljusare tider och påsken närmar sig med stormsteg. Självklart finns det en hel del härliga viner att dricka till påskmaten, men får vi välja blir det framförallt pås..

Läs mer